Máte
otázku?

Dedenie bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Trnava

Otázka: Dedenie bytu

Dobrý deň, pán advokát. Obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Moja sestra žila dvadsať rokov v zahraničí. Po rozvode sa vrátila na Slovensko a rok bývala s našou matkou v trojizbovom byte matky. Nanešťastie si navzájom nevyhovovali, a tak sestra zakúpila jednoizbový byt. Dohodla sa s matkou, že matka sa presťahuje do jednoizbového bytu, zatiaľ čo ona ostane v matkinom trojizbovom byte. Domnievali sa, že prepisovanie bytov nebude potrebné. Teraz matka býva v sestrinom jednoizbovom byte a sestra v matkinom trojizbovom byte. Moja otázka znie: Na čo by som si mala dať pozor, aby som neprišla o dedičstvo? Mám totiž problematický vzťah so sestrou, ktorá sa vyjadrila, že ma vyplatí po smrti matky na základe ceny odhadcu, čo sa mi nepáčilo. Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie bytu

Dobrý deň. Pokiaľ zostane trojizbový byt vo vlastníctve Vašej matky, tak Vaše prípadné dedičstvo po matke by nemalo byť ohrozené.
Z pohľadu vášho potenciálneho dedičského podielu na byte by Vás ohrozil prepis predmetného bytu na sestru alebo tiež to, ak by Vás matka napr. vydedila.
Možno teda skonštatovať, že samotné užívanie predmetného bytu Vašou sestrou by Vás ešte z prípadného dedičského konania po matke nevylúčilo, resp. neohrozilo Váš zákonný dedičský podiel.
 

Trápi vás "Dedenie bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, moja otázka znie: Moja svokra, ako vlastníčka bytu, dala môjmu švagrovi záložné právo na sumu 70 000 eur. Ako sa veci budú vyvíjať po jej smrti? Stratí môj manžel polovicu bytu, keďže je založený? Ide o trojizbový byt. Má sa odriecť dedičstvu po jej smrti, aby nemusel splácať úver, ktorý vzal jeho brat? Ako by mal postupovať, aby neprišiel o svoju polovicu? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie bytu

(odpoveď odoslaná: 02.02.2022)

Dobrý deň,
po jej smrti zdedia jej byt súrodenci. Byt zostane naďalej zaťažený jeho hypotékou. Iba na základe tohto však Vášmu manželovi nevzniká povinnosť platiť splátky úveru. Jediné, čo z pohľadu Vášho manžela hrozí, je že ak brat prestane splácať úver, banka môže pristúpiť k dražbe bytu.

Najlepšie by bolo, ak by sa vedeli v dedičskom konaní dohodnúť, že brat vyplatí Vášho manžela zo svojho podielu. Alebo ak ho vyplatiť nechce, aby čo najskôr preniesol toto záložné právo na inú nehnuteľnosť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, byt som nadobudla sama, keďže som sa ešte nevydala. Mám jedno dieťa. Po 40 nevydatých rokoch som sa však vydala a teraz môj manžel býva v mojom byte. Ako to bude v prípade mojej smrti, kto by zdedil tento byt? Rozdelí sa medzi moju dcéru a manžela alebo by ho zdedila iba moja dcéra? Do kúpy bytu manžel pritom nič neprispeľ, úver splácam naďalej len ja. Spolu sme byt nezmenili, len sme museli dokúpiť nejaký nábytok. Ako môžem zabezpečiť, aby byt zdedila iba moja dcéra? Manžel má z predchádzajúceho manželstva ešte dve dcéry, ktoré by pravdepodobne mohli zdediť jeho podiel na byte po jeho smrti. Tieto dcéry však s bytom nemajú nič spoločné. Ďakujem za radu, Marta.

Odpoveď: Dedenie bytu

(odpoveď odoslaná: 11.01.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že Vašim prianím teraz je, aby v prípade úmrtia dedila len Vaša dcéra a to byt, ktorý ste kúpili pred uzatvorením manželstva.

Riešením v tomto prípade je, aby ste už teraz byt darovali dcére so zriadením vecného bremena vo Váš prospech prípadne aj v prospech manžela. Ak by ste nechceli spísať darovaciu zmluvu, potom riešením je spísanie závetu výlučne v prospech dcéry. Manžel však v prípade Vášho úmrtia bude mať nárok na vyplatenie jednej polovice splátok úveru, ktoré boli uhradzované za trvania manželstva a to z dôvodu, že aj keď úver platíte výlučne Vy z Vášho účtu z vyplatenej mzdy, samotná vyplatená mzda patrí do bezpodileového spoluvlastníctva manželov. Ak by ste spísali závet výlučne v prospech dcéry ako neopomenuteľného dediča, manžel napadnúť závet nemôže, lebo nie je neopomenuteňým dedičom v zmysle ust. § 479 Obč. zákonníka.

Ak by ste závet nespísali, rovnako ani by ste byt za svojho života nedarovali byt dcére, dedičom bytu bude dcéra a Váš manžel.  Následne po jeho úmrtí dedičmi podileu po manželovi by boli aj jeho dve dcéry z predchádzajúceho manželstva a Vaša spoločná dcéra.

Na spísanie darovacej zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta. Na spísanie závetu odporúčam kontaktovať notára.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Dedenie bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň,
som vlastníkom bytu a mám jednu dcéru. Plánujem sa vydať, ale neviem, ako by bolo najlepšie postupovať, aby deti môjho budúceho manžela nemali právo na byt. Rada by som zaistila, aby môj byt v budúcnosti dedila moja dcéra, zatiaľčo môj muž by mal doživotné právo dožitia. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Dedenie bytu

(odpoveď odoslaná: 27.04.2021)

Dobrý deň,

ak chcete aby Váš byt raz zdedila iba Vaša dcéra, môžete jej závetom tento majetok odkázať. Závet môžete napísať aj vlastnou rukou, musíte ho však podpísať a uviesť v ňom deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak by bol závet neplatný. V závete ustanovíte dediča a určíte, ktoré veci alebo práva má z dedičstva nadobudnúť. Svoju poslednú vôľu môžete prejaviť aj formou notárskej zápisnice priamo u notára. V takomto prípade budete mať istotu, že sa závet nestratí a že sa dediť bude na základe tohto závetu.

Všeobecne Občiansky zákonník určuje, že akékoľvek podmienky pripojené k závetu nemajú právne následky. Treba však uviesť, že za podmienky nemožno považovať také ustanovenia závetu, ktorými poručiteľ urobil opatrenia, ktoré sú v súlade s právnou úpravou. Preto v závete môžete rovno zriadiť vecné bremeno v prospech Vášho muža v podobe práva doživotného bývania a užívania v danom byte.


Trápi vás "Dedenie bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na niečo. Moja sestra mi darovala byt. Nie som rozvedená, ale s manželom už dlhé roky nespíjame spoločne. Chcela by som zabezpečiť, aby v prípade mojej smrti môj byt nezdedil môj manžel, ale len moji dvaja synovia. Bolo by dostatočné napísať závet, v ktorom by som byt odkázala synom? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie bytu

(odpoveď odoslaná: 03.12.2020)

Dobrý deň,
áno. Postačuje vyhoviť závet, v ktorom odkážete svoj majetok deťom. Tým, že manžel nie je tzv. neopomenuteľným dedičom, je ho možné ho závetom vylúčiť z dedenia a závet bude napriek tomu platný.


Podotázka: Dedenie bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň. Chcem sa opýtať. Moja mama nadobudla byt ako vdova v roku 1991. Roku 1994 sa znovu vydala a dodnes žije s druhým manželom v tom istom byte. Na katastri je byt zapísaný len na jej meno. Oba sú už vo veku 84 rokov. Ak by náhodou mama zomrela, dedí byt aj jej druhý manžel, alebo len my, jej deti, v prípade ak nebude závet? Z jeho strany sú nažive už len deti po jeho bratrancovi.

Odpoveď: Dedenie bytu

(odpoveď odoslaná: 18.09.2020)

Dobrý deň,

 

po Vašej mame, ak nebude zriadený závet, budú dediť deti a tiež jej súčasný manžel. Ak by sa mal súčasný manžel vynechať z dedenia, musel by byť zo strany matky zriadený závet, ktorý dom odkáže len deťom.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Dedenie bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň. Moja matka má byt v osobnom vlastníctve. Moja sestra žije v Rakúsku a nedávno si zmenila trvalý pobyt spolu s jej dcérou na adresu mojej matky na Slovensku. Rada by som sa informovala o pravidlách dedičstva, v prípade náhlej matkinej smrti. Moja matka nemá vyhotovený žiadny závet. Mám obavy, že by moja sestra mohla podniknúť kroky proti mne, keďže má v matkinom byte trvalý pobyt. Naše vzťahy nie sú najlepšie a sestra je vypočítavá. Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie bytu

(odpoveď odoslaná: 02.11.2019)

Dobrý deň,
zapísanie na trvalý pobyt na určitej adrese nezakladá vlastnícke ani iné právo k nehnuteľnosti, na ktorej je hlásený trvalý pobyt.
Uvedené vyplýva z ust. § 3 zákona o hlásení pobytu občanov (citujeme) :
"(1) Trvalý pobyt je pobyt občana spravidla v mieste jeho stáleho bydliska na území Slovenskej republiky. Občan má v tom istom čase iba jeden trvalý pobyt.
(2) Trvalý pobyt má občan len v budove alebo jej časti, ktorá je označená súpisným číslom alebo súpisným a orientačným číslom a je určená na bývanie, ubytovanie alebo na individuálnu rekreáciu, ak tento zákon neustanovuje inak. Za časť budovy sa považuje aj byt.
(3) Prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove uvedenej v odseku 2 ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter."

V otázke uvádzate, že Vaša mama nespísala závet.

Otázka závetu nie je pre Vás ako dcéru a budúcu dedičku najlepším riešením, keďže podľa ust. § 479 Obč. zákonníka platí, že "maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."

T.j. : Pokiaľ by nedošlo k vydedeniu Vašej sestry a mama by spísala závet s tým, že by určila, že Vy ste jediným závetným dedičom,  sestra z zákona ak by nedošlo k jej vydedeniu by musela nadobudnúť jednu štvrtinu bytu. Teda najlepším riešením pre Vás je vyporiadať vlastníctvo bytu za života - darovanie alebo kúpa s doživotným právom bývania ako vecným bremenom v prospech Vašej matky.

 

 


 


Trápi vás "Dedenie bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň. Prosím o radu, či mám nárok na polovicu bytu po matke, pokiaľ ho prípadne prepíše na mňa. Byt zakúpila v prvom manželstve, z ktorého má jedno dieťa. Následne ma mala v inom vzťahu. Chápem správne, že polovica bytu príslúcha môjmu bratovi a druhá mojej mame? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie bytu

(odpoveď odoslaná: 05.11.2018)

Dobrý deň, 

pokiaľ na Vás mama prepíše svoj byt za života, bude Vám patriť v celosti.

Ak sa pýtate na prípad dedenia po úmrtí Vašej matky, potom platí, že pokiaľ byt je vo výlučnom vlastníctve Vašej matky  (zrejme jej pripadol v rámci vyporiadania BSM z prvého manželstva),  v rámci dedičského konania sa vysporiadava bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a až zostatok sa rozdeľuje medzi dedičov. Keďže byt nie je v bezpodielovom spoluvlastníctve, potom na Vás by pripadla 1/3 z celku (manžel a 2 synovia). 

Pokiaľ je Vaša mama rozvedená alebo vdova, potom pripadá na Vás s bratom po 1/2 k celku ak sa v dedičskom konaní nedohodnete inakšie.

Byt môže mama vyporiadať aj teraz, napr. darovať Vám podiel na byte, prípadne aj celý byt, s tým, že v jej prospech bude zriadené doživotné právo bývania. Je to vec Vašej dohody.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.