Máte
otázku?

DDS zrušenie účtu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Košice

Otázka: DDS zrušenie účtu

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o pomoc. Je možné úplne zrušiť účet, na ktorom mám prostriedky od 10. apríla 2005 a požiadať o vyplatenie týchto prostriedkov? Chcela som účet zrušiť, ale už piatý týždeň čakám a ponúkajú mi vyplatiť len časť, ktorú som si sama nasporila. Príspevok od zamestnávateľa mi chcú vyplácať v určených dávkach. Môžu mi v tomto procese robiť obmedzenia, ak chcem účet zrušiť, dokonca aj za podmienky pokuty za zrušenie účtu?

Odpoveď: DDS zrušenie účtu

Dobrý deň, ako je Vám známe, v uvedenej veci platia ust. zákona  o doplnkovom dôchodkovom sporení  650/2004 Z.z. : Účastník , ktorý nesplnil podmienky na vyplácanie dávok doplnkový a dočasný star. dôchodok,  a požiada o predčasný výber, vyplatí sa suma zodpovedajúca súčinu aktuálnej hodnoty doplnkovej dôchodkovej jednotky zo dňa predchádzajúceho dňu určenému v žiadosti o vyplatenie predčasného výberu a počtu všetkých doplnkových dôchodkových jednotiek z príspevkov zaplatených účastníkom alebo ním určená časť tejto suma. Vyplatením predčasného výberu účastnícka zmluva nezaniká. Prvýkrát môže byť predčasný výber vyplatený najskôr po uplynutí desiatich rokov odo dňa uzatvorenia prvej účastníckej zmluvy, na základe ktorej boli zaplatené príspevky, ktoré sú súčasťou majetku, z ktorého sa má predčasný výber vyplatiť. Ďalší predčasný výber môže byť vyplatený najskôr po uplynutí desiatich rokov odo dňa výplaty posledného predčasného výberu; plynutie lehoty desiatich rokov nekončí prestupom do inej doplnkovej dôchodkovej spoločnosti. Tlačivo žiadosti sa určite nachádza na stránke príslušnej DSS.

Zdôrazňujeme, že v uvedenej sume predčasného výberu alebo  jeho časti sú len príspevky zaplatené účastníkom, teda nie zamestnávateľom.  Vyplatením predčasného výberu účastnícka zmluva nezaniká. Prvýkrát môže byť predčasný výber vyplatený najskôr po uplynutí desiatich rokov odo dňa uzatvorenia prvej účastníckej zmluvy, na základe ktorej boli zaplatené príspevky, ktoré sú súčasťou majetku, z ktorého sa má predčasný výber vyplatiť. Ďalší predčasný výber môže byť vyplatený najskôr po uplynutí desiatich rokov odo dňa výplaty posledného predčasného výberu; plynutie lehoty desiatich rokov nekončí prestupom do inej doplnkovej dôchodkovej spoločnosti.

Výplatu dávky je doplnková dôchodková spoločnosť povinná zrealizovať v lehote podľa účastníckej zmluvy, ktorá nesmie byť dlhšia ako 60 dní od doručenia úplnej žiadosti.

Podľa ust. cit. zákona  odplata za správu doplnkového dôchodkového fondu je stanovená v zákona /§ 35a/ :

Odplata za správu doplnkového dôchodkového fondu za jeden mesiac správy doplnkového dôchodkového fondu nesmie presiahnuť 0,083 % z priemernej mesačnej čistej hodnoty majetku vo výplatnom doplnkovom dôchodkovom fonde,  0,165 % z priemernej mesačnej čistej hodnoty majetku v príspevkovom doplnkovom dôchodkovom fonde.

Treba uviesť, že  podľa ust. zákona o dani z príjmov :

Ak bol daňovníkovi vyplatený predčasný výber  a v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach si uplatnil nezdaniteľnú časť základu dane podľa cit. zákona ,  je povinný zvýšiť základ dane do troch zdaňovacích období od skončenia zdaňovacieho obdobia, v ktorom bola táto suma vyplatená o sumu zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, o ktorú si v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach znížil základ dane.

V prípade, že by ste nebola spokojná s vyplatenou sumou môžete sa obrátiť aj na NBS ako dohliadajúci orgán nad DSS  - formulár finančného spotrebiteľa  je na tomto linku : https://regfap.nbs.sk/skusky/podanie.

Trápi vás "DDS zrušenie účtu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: DDS zrušenie účtu (Nezaradené)

Dobrý deň, chystám sa podať výpoveď v práci a pozrela som si výpis z DDS (doplnkového dôchodkového sporenia). K okamihu ukončenia pracovného pomeru budem mať spoření 9 rokov a 7 měsíců. Čítala som, že peniaze si môžem vyplatiť až po 10 rokoch. Ako to bude teraz? Prídem o peniaze? Ďakujem.

Odpoveď: DDS zrušenie účtu

(odpoveď odoslaná: 05.03.2024)

Dobrý deň, neprídete o peniaze.

Doplnkové dôchodkové sporenie nie je viazané na existenciu pracovného pomeru. 

Skončenie Vášho pomeru nespôsobí skončenie Vášho doplnkového dôchodkového sporenia.

Sporenie Vám zostane ale zamestnávateľ Vám nebude ďalej prispievať. Prispievať si môžete Vy sami alebo potom Váš nový zamestnávateľ. Všetko to, čo máte nasporené, Vám tam zostane. Počas medziobdobia, kedy si nebudete prispievať Vy alebo iný zamestnávateľ, tak sporenie bude pozastavené. 

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: DDS zrušenie účtu (Nezaradené)

Dobrý deň, rada by som sa informovala, či by som mohla zrušiť dss. Zároveň sa chcem spýtať, či by som mala nárok na vyplatenie peňazí. Momentálne som na polovičnom invalidnom dôchodku a potrebovala by som finančné prostriedky.

Odpoveď: DDS zrušenie účtu

(odpoveď odoslaná: 24.10.2019)

Dobrý deň, 
podľa zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení vecný rozsah doplnk. dôchodkového sporenia spočíva vo vyplácaní 
a) doplnkového starobného dôchodku,
b) doplnkového výsluhového  dôchodku,
c) jednorazového vyrovnania :  Účastníkovi sa vyplatí jednorazové vyrovnanie z dôvodu invalidity z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % podľa osobitného predpisu, ak táto skutočnosť nastala po uzatvorení účastníckej zmluvy a ak o vyplatenie jednorazového vyrovnania požiada,
d) v predčasnom výbere : Podľa cit. zákona účastníkovi, ktorý nesplnil podmienky na vyplácanie dávok dôchodkov,  a požiada o predčasný výber, vyplatí sa suma zodpovedajúca súčinu aktuálnej hodnoty doplnkovej dôchodkovej jednotky zo dňa predchádzajúceho dňu určenému v žiadosti o vyplatenie predčasného výberu a počtu všetkých doplnkových dôchodkových jednotiek z príspevkov zaplatených účastníkom alebo ním určená časť tejto sumy. Vyplatením predčasného výberu účastnícka zmluva nezaniká.

Prvýkrát môže byť predčasný výber vyplatený najskôr po uplynutí desiatich rokov odo dňa uzatvorenia prvej účastníckej zmluvy, na základe ktorej boli zaplatené príspevky, ktoré sú súčasťou majetku, z ktorého sa má predčasný výber vyplatiť. Ďalší predčasný výber môže byť vyplatený najskôr po uplynutí desiatich rokov odo dňa výplaty posledného predčasného výberu. 

Poznamenávame, že ukončiť zmluvu s poisťovňou nie je možné na základe výpovede alebo dohody.

Vo Vami uvedenom prípade zrejme budete mať nárok len na predčasný výber, ak od uzatvorenia zmluvy s DDS uplynulo viac ako 10 rokov.

Odporúčame preštudovať si Vašu zmluvu a priamo kontaktovať prísl. DDS.
V prípade, že by ste by ste mali pochybnosti o prístupe DDS vo veci Vašej žiadosti, odporúčame kontaktovať NBS. 


Podotázka: DDS zrušenie účtu (Nezaradené)

Dobrý deň. Potrebujem zrušiť druhý dôchodkový pilier v spoločnosti AXA, pričom nemám nárok na vyplatenie peňazí. Tvrdia, že to nie je možné. Neviete mi poradiť, ako postupovať? A je to naozaj nemožné, alebo ma spoločnosť zavádza? Za odpoveď vopred ďakujem. R.

Odpoveď: DDS zrušenie účtu

(odpoveď odoslaná: 03.07.2018)

Dobrý deň, 
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :


Podľa ust. zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení je možný tzv. predčasný výber.  
Účastníkovi, ktorý nesplnil podmienky na vyplácanie doplnkového starob. dôchodku alebo výsluhového dôchodku a požiada o predčasný výber, vyplatí sa suma zodpovedajúca súčinu aktuálnej hodnoty doplnkovej dôchodkovej jednotky zo dňa predchádzajúceho dňu určenému v žiadosti o vyplatenie predčasného výberu a počtu všetkých doplnkových dôchodkových jednotiek z príspevkov zaplatených účastníkom alebo ním určená časť tejto sumy. Treba uviesť, že vyplatením predčasného výberu účastnícka zmluva nezaniká. 
 
Prvýkrát môže byť predčasný výber vyplatený najskôr po uplynutí desiatich rokov odo dňa uzatvorenia prvej účastníckej zmluvy, na základe ktorej boli zaplatené príspevky, ktoré sú súčasťou majetku, z ktorého sa má predčasný výber vyplatiť. Ďalší predčasný výber môže byť vyplatený najskôr po uplynutí desiatich rokov odo dňa výplaty posledného predčasného výberu; plynutie lehoty desiatich rokov nekončí prestupom do inej doplnkovej dôchodkovej spoločnosti. 
Žiadosť o výplatu dávok má podľa zákona obsahovať stanovené náležitosti. Spoločnosť AXA má na svojej stránke zverejnený na ten účel potrebný formulár pod názvom Žiadosť o predčasný výber.

Žiadosť musí byť účastníkom podpísaná a pravosť podpisu musí byť úradne osvedčená; táto podmienka sa považuje za splnenú, ak totožnosť žiadateľa overila osoba poverená doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou. 

Výplatu dávky je doplnková dôchodková spoločnosť povinná zrealizovať v lehote podľa účastníckej zmluvy, ktorá nesmie byť dlhšia ako 60 dní od doručenia úplnej žiadosti. Zákon  súčasne stanovuje aj výšku odplaty za správu doplnkového dôchodkového fondu podľa jednotlivých rokov sporenia. 

Pokiaľ teda ste účastníčkou doplnkového dôchodkového sporenia viac ako 10 rokov môžete požiadať o predčasný výber. 

V žiadnom prípade nepoužite komunikácii s poisťovňou formuláciu, že sa vzdávate vyplatenia nasporenej sumy.

Pokiaľ sa jedná o ukončenie zmluvy s DSS, podľa § 57 cit. zákona účastnícka zmluva zaniká okrem iných aj uplynutím obdobia dvoch rokov odo dňa jej uzatvorenia, počas ktorého nebol v prospech účastníckej zmluvy zaplatený žiadny príspevok alebo uplynutím obdobia dvoch rokov, počas ktorého hodnota osobného účtu bola nulová.

V prípade, že by ste mali nárok na predčasný výber a poisťovňa by Vám odmietla vyhovieť, podať odporúčame podať podnet resp. sťažnosť na Národnú banku Slovenska ako dohliadajúci orgán.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "DDS zrušenie účtu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.