POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Darovanie auta na leasing


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Darovanie auta na leasing

Dobrý deň. Žijem so svojím priateľom, ktorý mi kúpil auto na leasing, pretože mi leasing neschválili z dôvodu malého príjmu. Toto auto už dva roky splácam a tiež ho servisujem. Rada by som vedela, čo robiť v prípade, že by som sa s priateľom rozišla. Chcem, aby mi to auto ostalo a aby ho, skrátka, nemohol zobrať. On súhlasí s darovaním auta alebo s tým, že uzavrieme nejakú zmluvu o tom, že ja splácam to auto a že po jeho splatení bude prepísané na mňa. Leasing sa však nedá na mňa prepísať, keďže mám stále malý príjem na papieroch. Vo skutočnosti bez problémov auto splácam a môj priateľ má menší príjem ako ja. Mohli by ste mi v tejto veci poradiť?

Odpoveď: Darovanie auta na leasing

Dobrý deň, áno, dá sa to riešiť. V prípade, ak je kupované motorové vozidlo na leasing alebo ide o zabezpečovací prevod práva, potom môžete uzatvoriť iba zmluvu o budúcej zmluve. V tejto zmluve sa dohodnete, že auto budete splácať Vy a po úplnom splatení leasingu Vám motorové vozidlo prevedie bezodplatne.

Pôjde zmluvu o budúcej darovacej zmluve. Pokiaľ by ju priateľ po splatení leasingu nerešpektoval, môžete sa obrátiť na súd o nahradenie prejavu vôle. Takýto nárok bude v budúcnosti vynútiteľný.

 

Dôležité je, aby ste mali správne vypracovanú zmluvu.

Trápi vás "Darovanie auta na leasing" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovanie auta na leasing (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2012 mi bol darovaný automobil, teda obdržala som automobil a darovaciu zmluvu k nemu. Tento automobil však na mňa nikdy nebol prevzatý a darca v tomto roku zomrel. Mám na tento automobil nárok, prípadne ako ho uplatniť a kam sa obrátiť? Vďaka vopred za odpoveď. S úctou, Renata

Odpoveď: Darovanie auta na leasing

(odpoveď odoslaná: 10.08.2016)

Dobrý deň,

ak tomu správe rozumiem, darca na Vás neprepísal auto na polícii. Podľa zákona a judikatúry, nastupujú do právnych vzťahov poručiteľa dedičia, ktorí sú povinní rešpektovať jeho vôľu. Jeho vôľou bolo darovať Vám automobil (dôkazom je darovacia zmluva a reálne odovzdanie automobilu). Odporúčam Vám kontaktovať dedičov a požiadať ich, aby vykonali kroky potrebné k prepisu auta. Prípadne sa informovať priamo u kompetentných osôb na polícii.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovanie auta na leasing" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.