Máte
otázku?

Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie.


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie.

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som rozvedená a na opatrovateľskej dovolenke s dvoma deťmi. Mám podať daňové priznanie aj ja, alebo nie? Do teraz ho podával za mňa môj bývalý manžel. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie.

Dobrý deň, podľa ust.  § 9 odst. 2 písm. b/  zák. o dani z príjmov príspevok na opatrovanie je oslobodený od dane a teda ak ste nemala iný zdaniteľný príjem daňové priznanie ani nepodávate.

Trápi vás "Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie." a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie. (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu, kam sa mám obrátiť vo veci riešenia mojej platovej situácie. Som samoživiteľka a mám dcéru, ktorá je chorá. Na základe jej diagnózy ma Okresný súd v Humennom ustanovil za jej opatrovateľku. Z uvedeného dôvodu a na základe odporúčaní odborných lekárov som požiadala ÚPSVaR o príspevok na opatrovanie, ktorý mi však nebol priznaný. Po siedmich mesiacoch od podania žiadosti je moja finančná situácia veľmi zlá, pretože podmienkou pre žiadosť o príspevok na opatrovanie bola evidencia na úrade práce. Na jednej strane mám odporúčanie odborných lekárov na 24-hodinovú starostlivosť, súd rozhodol o mojom opatrovateľstve, ale na druhej strane odborníci na ÚPSVaR rozhodli v môj neprospech. Chcem Vás poprosiť o radu, ako mám ďalej postupovať, keď chcem pracovať a zároveň vykonávať opatrovateľstvo. Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Zuzana

Odpoveď: Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie.

(odpoveď odoslaná: 14.03.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste požiadali prísl. úrad práce o príspevok na opatrovanie.
Podľa ust. § 40 ods. 15 zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia platí :

"Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj vtedy, ak fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, vykonáva zamestnanie a jej mesačný príjem z tohto zamestnania nie je vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanoveného osobitným predpisom;29) vykonávanie zamestnania nesmie byť v rozpore s účelom a rozsahom opatrovania fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že Vy ako osoba, ktorej by mal byť priznaný príspevok na opatrpovanie nemôžete byť v pracovnom pomere, kde by ste pravidelne denne dochádzali do zamestnania, lebo príspevok na opatrovnie je možné poskytnúť len v prípade, že osobe sa fakticky pomoc poskytuje Vami, čo pravidelné dochádzanie do zamestnania vylučuje. Vy môžete pracovať napr. na dohodu, prípadne pracovať z domu, ale tak, aby bola zabezpečená starostlivosť odkázanú osobu a zarobiť môžete max. sumu do výšky dvojnásobku životného minima mesačne.

Vo veci odporúčam kontaktovať na správny postup odborníka prípadne Ústredie práce, soc. vecí a rodiny.

 

 

 

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie. (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, je pravda, že ak poberám opatrovateľský príspevok na dieťa so ZŤP, môj manžel ako zamestnanec nemá nárok uplatniť si úľavu na manželku? Ďakujem.

Odpoveď: Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie.

(odpoveď odoslaná: 06.03.2019)

Dobrý deň, predkladáme nasledovnú odpoveď :

"Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, že manželka žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:

  • starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti
  • v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie
  • bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie
  • považuje za občana so zdravotným postihnutím
  • považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím

Ak sú splnené uvedené podmienky iba jeden alebo niekoľko kalendárnych mesiacov v zdaňovacom období, môže si daňovník znížiť základ dane o nezdaniteľnú časť základu dane na manželku zodpovedajúcu 1/12 sumy nezdaniteľnej časti za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené podmienky na uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti základu dane.

Ak daňovník dosiahne v zdaňovacom období roku 2018 základ dane rovnajúci sa alebo nižší ako 35 268,06 eura, nezdaniteľná časť základu dane je: 

  • 3 830,02 eura, ak manželka (manžel) žijúca s ním v domácnosti nemala žiadny vlastný príjem
  • rozdiel medzi sumou 3 830,02 a vlastným príjmom manželky (manžela) žijúcej s ním v domácnosti, ak manželka (manžel) mala vlastný príjem nepresahujúci sumu 3 830,02 eura
  • nula, ak manželka (manžel) žijúca s ním v domácnosti mala vlastný príjem presahujúci sumu 3 830,02 eura."
  • Zdroj : Finančná správa SR/

Podotázka: Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie. (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, v roku 2018 som mala príjem od dvoch zamestnávateľov za prvých tri mesiace, ďalších šesť mesiacov som bola na podpore a od septembra som dostávala opatrovateľský príspevok. Zahŕňam všetky tieto príjmy do daňového priznania? Ďakujem vám za odpoveď a za váš čas.

Odpoveď: Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie.

(odpoveď odoslaná: 05.03.2019)

Dobrý deň,
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Podľa ust. zákona o dani z príjmov platí, že ak daňovník dosiahol v príslušnom zdaňovacom období iba príjmy zo závislej činnosti na území SR a požiadal svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, nie je povinný podať daňové priznanie.

Dani z príjmov nepodliehajú dávky a podpory vyplácané z verejného zdravotného poistenia, sociálneho poistenia, dávky a príspevky na zabezpečenie základných životných podmienok a riešenie hmotnej núdze, štátne dávky a štátne sociálne dávky vyplácané Sociálnou poisťovňou a Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Medzi dávky, ktoré sú od dane z príjmov oslobodené, patrí napr.:

  • dávka v nezamestnanosti
  • dávka garančného poistenia
  • dávka a príspevok v hmotnej núdzi
  • príspevok na zdravotnú starostlivosť
  • aktivačný príspevok
  • príspevok na bývanie
  • ochranný príspevok
  • jednorazová dávka v hmotnej núdzi

Tieto dávky sa do daňového priznania neuvádzajú.

Podľa ust. § 9 ods. 2 písm. b/  zák. o dani z príjmov od dane je oslobodený príjem aj peňažné príspevky na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, medzi ktoré patrí aj príspevok na opatrovanie.

Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2018 je povinný podať daňovník, ak v priebehu roka 2018 dosiahol celkové zdaniteľné príjmy presahujúce sumu 1 915,01 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený vrátane príjmov zo zdrojov v zahraničí (dávky v nezamestnanosti sú príjmom oslobodeným od dane, ktoré sa do stanovenej sumy nezahrňujú).

Ak daňovník bol časť roka nezamestnaný a časť roka poberal príjem zo závislej činnosti (t.j. zo zamestnania) na území Slovenskej republiky a zamestnávateľ mu zrážal preddavky na daň, môže dobrovoľne podať daňové priznanie aj v prípade, že jeho celkový zdaniteľný príjem v roku  2018 nepresiahol sumu 1 915,01 eura. V tomto prípade mu vznikne nárok na vrátenie zrazených preddavkov na daň. Daňový úrad mu vráti daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania.

Daňový preplatok sa vráti iba v prípade, že je väčší ako 5 eur. Ak tento daňový preplatok je menší ako 5 eur, nevzniká nárok na jeho vrátenie.

Pre vyplnenie daň. priznania odporúčame použiť elektronický formulár,ktorý Vás upozorní na prípadné chyby.

 


Trápi vás "Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie." a chcete pomôcť?

Podotázka: Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie. (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Dovolila som si Vám napísať, pretože by som potrebovala vedieť, či mám podávať daňové priznanie za príspevok na opatrovanie. Zatiaľ som túto informáciu nikde nenašla. Ďakujem za porozumenie. S úctou, Brosová

Odpoveď: Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie.

(odpoveď odoslaná: 23.01.2019)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Podľa ust. § 9 ods. 2 zákona o dani z príjmov platí :

"Príjmy oslobodené od dane 

(2) Od dane sú oslobodené aj

a) dávky, podpory a služby z verejného zdravotného poistenia,20) individuálneho zdravotného poistenia,20) sociálneho poistenia,21) nemocenského zabezpečenia a úrazového zabezpečenia,40) plnenia zo starobného dôchodkového sporenia,40a) okrem sumy vyplatenej podľa osobitného predpisu,40c) a plnenia z povinného zahraničného poistenia rovnakého druhu,

b) dávka a príspevky na zabezpečenie základných životných podmienok a riešenie hmotnej núdze,41) sociálne služby,42) peňažné príspevky na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia,42) štátne dávky a štátne sociálne dávky upravené osobitnými predpismi,43) ďalšie sociálne dávky44) a plnenia rovnakého druhu z členských štátov Európskej únie a štátov, ktoré sú zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore, "

Pod č. 42) zákon o dani z príjmov odkazuje na zákon č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

T.j. : Pokiaľ ste poberali príspevok na opatrovanie podľa § 40 cit. zákona  o príspevkoch a iný príjem ste nemali, nie ste povinná podať daňové priznanie.

Pre Vás  link : https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/dan-z-prijmov/_informovanie#PodavanieDP ( časť príjmy oslobodené od dane).

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Daň. priznanie a príspevok na opatrovanie." a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.