POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Dá sa predať dom súdnou cestou


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Dá sa predať dom súdnou cestou

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či je možné predavat dom súdnou cestou, keďže v ňom byvám s matkou a mojou priateľkou, s ktorou máme dve deti. Ja a moja matka sme vlastníkmi, ale ona s predajom nesúhlasí. Naše vzťahy sú narušené a dochádza k častým konfliktom, pri ktorých nás matka vyhráža. Pretože to nie je vhodné prostredie pre deti, chceme dom predčasne predat a odísť bývať inde. Môže súd rozhodnúť o predaji, alebo máme inú možnosť? Ďakujem.

Odpoveď: Dá sa predať dom súdnou cestou

Dobrý deň, pokiaľ ide o otázku, či sa dá predať dom súdnou cestou, tak v prípade, ak medzi spoluvlastníkmi nedôjde k dohode o vyporiadaní spoluvlastníctva, podľa § 142 Občianskeho zákonníka máte právo podať na súd návrh na zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva. Ak vec možno rozdeliť, súd vec rozdelí, pričom prihliadne na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, súd môže prikázať dom do výlučného vlastníctva jednému zo spoluvlastníkov - napr. Vašej matke s povinnosťou poskytnúť Vám primeranú náhradu za váš podiel.

 

Aby súd mohol prikázať dom len jednému spoluvlastníkovi a uložiť mu povinnosť poskytnúť náhradu druhému spoluvlastníkovi, vyžaduje sa jeho súhlas. Ak by druhý spoluvlastník s prikázaním domu do jeho výlučného vlastníctva s povinnosťou poskytnúť náhradu nesúhlasil, súd by nariadil predaj domu a výťažok by rozdelil podľa veľkosti spoluvlastníckych podielov. Pre úplnosť je však nutné uviesť, že z rozhodovacej činnosti súdov sú známe prípady, kedy súd spoluvlastníctvo nezrušil a nevyporiadal. Išlo o prípady hodné osobitného zreteľa - napr. v prípade nehnuteľnosti, v ktorej býval jeden zo spoluvlastníkov s vysokým vekom. Ide však o skutočne výnimočné prípady. 

Dom sa teda dá predať súdnou cestou, ak by dom nebol deliteľný a žiaden zo spoluvlastníkov by ho nechcel. Ak sa dom predá súdnou cestou, potom počítajte s tým, že to nemusí byť za trhovú cenu.

Trápi vás "Dá sa predať dom súdnou cestou" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dá sa predať dom súdnou cestou" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.