Máte
otázku?

Čo znamená dohoda o vine a treste?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Čo znamená dohoda o vine a treste?

Dobrý deň, mám nasledujúci problém: kamaráta chytili s marihuanou. Polícii povedal, že aj ja som od neho kúpil jeden gram. Bol som vypočutý a prípad postúpili na prokuratúru. Z prokuratúry mi prišlo, že prípad postúpia na súd. Rád by som vedel, čo mi hrozí a ako ďalej postupovať. Zároveň by som sa chcel spýtať, keďže toho kamaráta chytili, ako je možné, že on nebude mať súd, ale iba sa má dohodnúť s prokurátorom. Za odpovede Vám vopred ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Čo znamená dohoda o vine a treste?

Dobrý deň, predpokladám, že voči Vám bola podaná obžaloba pre spáchanie trestného činu Nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi podľa § 172 Trestného zákona. V zmysle tohto ustanovenia sa tohto trestného činu dopustí ten, kto neoprávnene

a) vyrobí,

b) dovezie, vyvezie, prevezie alebo dá prepraviť,

c) kúpi, predá, vymení, zadováži, alebo

d) prechováva po akúkoľvek dobu,

omamnú látku, psychotropnú látku, jed alebo prekurzor alebo kto takú činnosť sprostredkuje, za čo sa môže potrestať odňatím slobody na tri roky až desať rokov.

Pre uvedenie konkrétnych krokov obhajoby je nevyhnutné oboznámiť sa najskôr so všetkými skutkovými okolnosťami Vášho prípadu a vyšetrovacím spisom. Dohoda o vine a treste je osobitným právnym inštitútom, ktorým možno skončiť trestné konanie. Prokurátor môže začať konanie o dohode o vine a treste na podnet obvineného alebo aj bez takého podnetu, ak výsledky vyšetrovania alebo skráteného vyšetrovania dostatočne odôvodňujú záver, že skutok je trestným činom a spáchal ho obvinený, ktorý sa k spáchaniu skutku priznal, uznal vinu a dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho priznania. Váš "kamarát" sa teda k spáchaniu trestného činu priznal a pravdepodobne aj požiadal prokurátora o predmetnú dohodu. Dohoda o vine a treste podlieha schváleniu súdom a na jej základe dochádza k rovnakej povahe odsúdenia ako v prípade súdneho rozsudku resp. trestného rozkazu.

Trápi vás "Čo znamená dohoda o vine a treste?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čo znamená dohoda o vine a treste? (Trestné právo)

Dobrý deň, Môj kamarát je vo vyšetrovacej väzbe za jazdu, pričom mal zákaz činnosti. Na výzvu zastavenia vozidla nereagoval a rozhodol sa pre útek, počas ktorého poškodil policajné auto. Toto sa teda považuje za útok na verejného činiteľa. Prokurátor bude na súde žiadať dohodu o vine a treste. Čo môže môj kamarát očakávať?

Odpoveď: Čo znamená dohoda o vine a treste?

(odpoveď odoslaná: 15.03.2021)

Dobrý deň,
je veľmi ťažké povedať čo môže čakať (teda aký trest). Nakoľko však prokurátor avizoval konanie o dohode o vine a treste, bude možné do určitej miery "vyjednávať" o výške a druhu trestu. Odporúčam Vám, aby si Váš kamarát najal obhajcu, ak nemá alebo mu ešte nebol súdom ustanovený.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čo znamená dohoda o vine a treste? (Trestné právo)

Dobrý deň. Bol som odsúdený trestným rozkazom na nepodmienečný trest výkonu väzenia na dobu 5 mesiacov. V stanovenej lehote mám v úmysle podať odpor voči trestnému rozkazu. Ak tomu správne rozumiem, potom by mal byť rozsudok od samosudcu neplatný a malo by byť vytýčené hlavné pojednávanie. Chcem sa opýtať, ak by mi prokurátor nenavrhol dohodu o vine a treste pred hlavným pojednávaním, je možné, že môžem prokurátora osloviť v tejto veci a začať toto konanie z mojej iniciatívy? Ak je to možné, ako by som mal postupovať?

Odpoveď: Čo znamená dohoda o vine a treste?

(odpoveď odoslaná: 24.01.2020)

Dobrý deň, podnet na konanie o dohode o vine a treste môže podať aj samotný obvinený. Stačí prokurátorovi po podaní odporu zaslať písomne podanie označené napríklad ako podnet na začatie konania o dohode o vine a treste. Už v tejto dohode alebo až osobne s prokurátorom môžete uviesť aký trest by ste akceptovali. Samozrejme uzatvorenie dohody o vine a treste v znení ako by ste ju navrhli Vy, je výlučne v kompetencii prokurátora. Ak by on považoval Vami navrhnutý trest za neprimeraný alebo nespravodlivý, prípadne mimo zákonných možností mimoriadneho zníženia trestu podľa trestného zákona, návrh by neakceptoval a trestné stíhanie by pokračovalo v konaní pred súdom, a to už na spomínanom hlavnom pojednávaní.


Podotázka: Čo znamená dohoda o vine a treste? (Trestné právo)

Dobrý deň. Pred rokom som prijala dohodu o vine a treste. Súd mi uložil povinnosť zaplatiť sumu 2000 €, ktorú som následne aj uhradila. Po roku mi však prišla exekúcia na zaplatenie celej sumy. Chcela by som sa informovať, či majú na to právo a prečo som vlastne platila sumu 2000 €? Ďakujem.

Odpoveď: Čo znamená dohoda o vine a treste?

(odpoveď odoslaná: 10.08.2018)

Dobrý deň. Ak ste si splnili povinnosť, resp. záväzok uhradiť sumu 2000 € a napriek úhrade tejto sumy bola voči Vám začatá exekúcia, nedá sa vylúčiť, že táto exekúcia je vedená neoprávnene. Nie je totiž možné vymáhať dvakrát ten istý nárok.

Pokiaľ je teda exekúcia vedená na jednu a tú istú sumu a na základe toho istého exekučného titulu, na základe ktorého bola suma uhradená dobrovoľne, takáto exekúcia by mala byť zastavená. V rámci exekučného konania sa teda môžete brániť návrhom na zastavenie exekúcie. K návrhu priložte doklad o úhrade predmetnej sumy 2000 €.

Podľa § 61 k ods. 1 písm. a) súčasne platného a účinného Exekučného poriadku platí, že: "Súd exekúciu zastaví v celom rozsahu alebo v časti, ak po vzniku exekučného titulu nastali okolnosti, ktoré spôsobili zánik vymáhaného nároku." Za takéto okolnosti možno považovať napr. uhradenie nároku - zánik splnením nároku.

Podľa § 61 k ods. 1 súčasne platného a účinného Exekučného poriadku platí, že: "Povinný môže z dôvodov podľa odseku 1 podať do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie návrh na zastavenie exekúcie. Návrh na zastavenie exekúcie musí byť odôvodnený a musia v ňom byť uvedené všetky skutočnosti, ktoré povinný môže ku dňu podania návrhu uplatniť. Takýto návrh má odkladný účinok."


Trápi vás "Čo znamená dohoda o vine a treste?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Čo znamená dohoda o vine a treste? (Trestné právo)

Môjho kamaráta chytili, keď mal pri sebe približne 6 gramov marihuany. Je možné, že dostal dohodu za to, že povedal, že mi predal jednu? Povedal to isté aj o tretej osobe. Vopred ďakujem za vašu odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Čo znamená dohoda o vine a treste?

(odpoveď odoslaná: 09.05.2017)

Dobrý deň, nakoľko mi nie známy skutok, ktorý sa Vášmu kamarátovi kládol za vinu, nedokážem sa vyjadriť alebo predpokladať k čomu sa mal priznať resp. čo povedať. Priznanie k skutku, ktorý sa obvinenému kladie za vinu, je jednou zo zákonných podmienok pre uzavretie dohody o vine a treste. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čo znamená dohoda o vine a treste?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.