Máte
otázku?

Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či mi viete poradiť, čo robiť v prípade, že môj manžel sa chce rozviesť kvôli nevere, ale ja sa nechcem kvôli maloletým deťom. Ako mám postupovať, keď moja výplata chodí na manželov účet, k nemu nemám prístup a keď si založím svoj účet, nechce mi vrátiť moje peniaze? Je možné, aby predal polovicu bytu, ktorý je na mňa napísaný, bez môjho súhlasu? Je možné použiť manželovo domáce násilie na súde bez dôkazov? Existuje riziko, že mi nezveria deti v prípade nevery? Ďakujem.

Odpoveď: Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem

Dobrý deň, súd pri rozvode skúma, či je medzi Vami rozvrat. Aj keď jeden z manželov nesúhlasí s rozvodom, tak súd môže manželstvo rozviesť. 

Výplatu si nechajte posielať na svoj účet, aby k nej manžel nemal prístup.

Byt bez Vášho súhlasu nepredá.

Manželovu neveru môžete na súde tvrdiť, ale ak ju poprie budete ju musieť preukázať.

Nevera nie je dôvodom na to, aby deti neboli zverené rodičovi, ktorý bol neverný.

Trápi vás "Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem (Rodinné právo)

Včera mi prišiel návrh na rozvod od môjho 52-ročného manžela, s ktorým už nespolu žijeme. Ja som v Bratislave, on v Novej Dubnici. Mám ťažké psychické diagnózy, konkrétne ťažkú agorafobiu. Nedokážem cestovať nikam mimo Bratislavy, pretože dostávam invalidný dôchodok a mám preukaz ZŤP. Nechcem sa rozvádzať, prosím, dá sa s tým niečo urobiť?  Beáta.

Odpoveď: Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem

(odpoveď odoslaná: 14.08.2019)

Dobrý deň, podľa zákona o rodine platí :

"§ 18 : Manželia sú si v manželstve rovní v právach a povinnostiach. Sú povinní žiť spolu, byť si verní, vzájomne rešpektovať svoju dôstojnosť, pomáhať si, starať sa spoločne o deti a vytvárať zdravé rodinné prostredie.

§ 22 : K zrušeniu manželstva rozvodom možno pristúpiť len v odôvodnených prípadoch.

§ 23: 

(1) Súd môže manželstvo na návrh niektorého z manželov rozviesť, ak sú vzťahy medzi manželmi tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia.

(2) Súd zisťuje príčiny, ktoré viedli k vážnemu rozvratu vzťahov medzi manželmi, a pri rozhodovaní o rozvode na ne prihliada. Súd pri rozhodovaní o rozvode vždy prihliadne na záujem maloletých detí.

(3) Súd pri posudzovaní miery rozvratu vzťahov medzi manželmi prihliada na porušenie povinností manželov podľa § 18 a 19."

Pokiaľ spolu nežijete, nehospodárite spoločne, potom je malá pravdepodobnosť, že súd manželstvo nerozvedie.

Odporúčame kontaktovať advokáta, aby Vám pomohol s vyjadrením na súd a prípadne uviedol dôvody, ktoré by presvedčili Vášho manžela, aby návrh na rozvod stiahol a došlo k obnove spolužitia.  Môžeme Vám tiež odporučiť, aby ste manželovi navrhli mediáciu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem (Rodinné právo)

Dobrý deň, JUDr. Ficek. Chcela by som sa opýtať, či poskytujete aj bezplatné poradenstvo a či je možné stretnúť sa s Vami osobne, prípadne komunikovať prostredníctvom emailu. Mám niekoľko otázok týkajúcich sa mojich možností na súde v prípade nevery. Chcem sa informovať, aký dôkazový materiál je potrebný, a či je nutné preukázať, že sa skutok naozaj stal. Zaujímalo by ma tiež, či je možné poskytnúť ako usvedčujúci materiál písomnosti osobnej povahy, napríklad SMS správy, hoci to môže viesť k porušeniu občianskeho zákona § 12. Ďakujem.

Odpoveď: Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem

(odpoveď odoslaná: 14.01.2017)

Dobrý deň, v našej advokátskej kancelárii poskytujeme bezplatné 15 minútové právne poradenstvo. Na našej stránke vpravo hore sa nachádza modré tlačidlo "dohodnite si termín konzultácie", kde je možné zvoliť si bezplatné právne poradenstvo. Po vyplnení formulára Vás budeme kontaktovať prostredníctvom e-mailu a dohodneme si konkrétny termín stretnutia. Zároveň si Vám vo vzťahu k SMS správam dovoľujem uviesť, že ak ide o správy, ktoré niekto posielal Vám tak ich môžete predložiť ako dôkaz na súde. Iná by bola situácia, keby ste sa neoprávnene dostali k SMS správam Vášho manžela a tieto by ste chceli predložiť v konaní.


Podotázka: Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem (Rodinné právo)

Chcela by som sa ešte opýtať. Ak si zriadim vlastný účet a môj manžel mi odmietne dať peniaze z doterajšieho spoločného účtu, ktoré sme mali doposiaľ našetrené, ako by som mala postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem

(odpoveď odoslaná: 12.01.2017)

Dobrý deň, v prvom rade Vám odporúčam vyžiadať si od Vášho zamestnávateľa potvrdenie o tom, na aké číslo účtu Vám zasielal príjem. V prípade, že Vám manžel odmietne preposlať peniaze, ktoré Vám boli zaslané na jeho účet, môžete mu pohroziť žalobou na súde, nakoľko mzda patrí Vám, aj keď je posielaná na jeho účet. Pri výpočte výšky mzdy, ktorá bola zaslaná na jeho účet však bude potrebné zohľadniť, či boli z tohto účtu hradené spoločné náklady na domácnosť alebo na starostlivosť o deti, lebo v takom prípade, by sa Váš nárok znižoval o 1/2 týchto platieb.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čo v prípade, ak manžel sa chce rozviesť a ja nechcem" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.