Máte
otázku?

Čo je potrebné na prevod pozemku od spoluvlastníkov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Čo je potrebné na prevod pozemku od spoluvlastníkov?

Existujú dve parcely, v ktorých sú zapísaní 4 podielnici. Jeden z nich už nie je nažive a nemá žiadnych príbuzných. Chcel by som preniesť vlastnícke práva ostatných troch podielníkov na seba. Čo všetko k tomu potrebujem? Ďalej by som rád vedel, akú cestu by som mal zvoliť - cez kúpno-predajnú zmluvu alebo darovaciu zmluvu? Na záver, ako by som mal postupovať v prípade nežijúceho podielníka?

Odpoveď: Čo je potrebné na prevod pozemku od spoluvlastníkov?

Dobrý deň.

V prvom rade je potrebné vyriešiť nežijúceho vlastníka, pretože vlastníci majú predkupné právo pri predaji spoluvlastníckeho podielu ostatnými spoluvlastníkmi. Napriek tomu, že nežijúci vlastník nemá príbuzných, muselo sa konať dedičské konanie a niekto tento majetok zdediť v zmysle zákona musel, inak je dedičom štát. 

Pokiaľ chcete od ostatných spoluvlastníkov odkúpiť ich podiely, tak je potrebné spísať kúpnu zmluvu, na základe ktorej Vám svoje spoluvlastnícke podiely predajú za dohodnutú kúpnu cenu. Ku kúpnej zmluve potrebujete vedieť údaje o vlastníkov vrátane rodného čísla a číslo listu vlastníctva, z ktorého budete vedieť popis pozemkov. Kúpnu zmluvu je potrebné následne podať spolu s návrhom na vklad na príslušný okresný úrad, katastrálny odbor, ktorý na základe nej Vás zapíše ako spoluvlastníka pozemkov.

Odporúčam riešiť to kúpnou zmluvou spísanou advokátom a nie darovacou zmluvou, pretože darca môže dar za splnenia zákonom stanovených podmienok žiadať späť. 

Trápi vás "Čo je potrebné na prevod pozemku od spoluvlastníkov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čo je potrebné na prevod pozemku od spoluvlastníkov? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, môj otec, ktorý je spoluvlastníkom pozemkov, by chcel tieto pozemky previesť na mňa a môjho brata. Ako by mal postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Čo je potrebné na prevod pozemku od spoluvlastníkov?

(odpoveď odoslaná: 20.11.2021)

Dobrý deň,
nakoľko ste s otcom blízkymi osobami, nemusí dodržať predkupné právo ostatných spoluvlastníkov nehnuteľnosti a môže Vám ich previesť bez toho, aby im svoj podiel ponúkol. Závisí už len na dohode s ním, či to bude formou darovacej zmluvy alebo kúpnej zmluvy. Jediné, na čo je potrebné dbať, že ak sa jedná o ornú pôdu v extraviláne obce, vzťahuje sa na takýto prevod tzv. zákaz drobenia. Treba preto posúdiť o akú nehnuteľnosť ide, akú má výmeru, aký je jeho podiel...


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čo je potrebné na prevod pozemku od spoluvlastníkov? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, prosím vás, potrebujem poradiť ohľadom kúpy rodinného domu. Chcel by som kúpiť dom a hneď ho prepísať na svoje deti. Zaujíma ma, či je vôbec možné to takto urobiť. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Čo je potrebné na prevod pozemku od spoluvlastníkov?

(odpoveď odoslaná: 18.04.2016)

Dobrý deň. Pokiaľ sa na danú situáciu pozrieme z vecnoprávneho hľadiska, tak s kúpu rodinného domu a jeho následným prevodom na Vaše deti by nemal byť problém. To, že najskôr nadobudnete vlastnícke právo k určitej veci a následne túto vec prevediete na tretiu osobu možno považovať za slobodné nakladanie s vlastným majetkom. 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čo je potrebné na prevod pozemku od spoluvlastníkov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.