Máte
otázku?

Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?

Dobrý deň. Po smrti môjho otca sa môj súrodenec vo výbavnom konaní domáha, aby sa do môjho dedičského podielu započítalo, že som s rodičmi žila 15 rokov v ich dome bez toho, aby som platila nájom. Má na to právo? Rodičia mi sami ponúkli bývanie, nájom nežiadali. Napriek tomu som prispievala na náklady za energie a spolu s manželom sme sa podieľali na údržbe domu bez toho, aby sme niečo od nich žiadali. Počas života rodičia môjmu súrodencovi vyplatili hodnotu domu a mne dom darovali. Teraz sa mu zdá, že sa mu nedostalo dostatok a navrhuje započítať 1000 eur za každý rok. Má na to právo? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?

Dobrý deň, v zmysle § 484 Občianskeho zákonníka, pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania. Podľa môjho názoru, spolužitie s Vašimi rodičmi za Vami uvedených podmienok nespĺňa definíciu neobvyklého darovania, ktoré je spôsobilé na započítanie do Vášho dedičského podielu zo zákona.

Trápi vás "Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel? (Dedičské právo)

Dobrý deň, V roku 1998 som zdedila rodičovský dom po otcovi. Moja mama a vtedy ešte žijúci brat sa vzdali dedičstva v môj prospech bez povinnosti výplaty a mama si uplatnila právo doživotného bývania a užívania. Na základe tohoto som bola zapísaná na katastrálnom úrade ako vlastník. Tento rok mama zomrela, brat je už tiež dávno po smrti. Mali sme dedičské konanie, na ktorom ma bratove deti napadli. Tieto deti neprejavili o mamu záujem už 30 rokov a teraz sa dožadujú podielu z domu. Chcela by som vás poprosiť o radu: Môže byť dom predmetom tohto dedičstva, keď mi ho mama už dávno darovala a prepísala? Majú právo to napadnúť na základe paragrafu 484 a čo by to pre mňa znamenalo? Celý život som sa o mamu starala s mojimi deťmi, spoločne sme zveľaďovali chalupu, platili sme účty za elektrinu, plyn a po 30 rokoch prichádza niekto, kto o mamu celý čas nemal záujem, a chce, aby som ho vyplatila. Za čo by som ho mala vyplatiť? Som z toho zúfalá a budem veľmi vďačná za vašu pomoc. Ďakujem.

Odpoveď: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?

(odpoveď odoslaná: 28.10.2022)

Dobrý deň,
ak ste v roku 1998 zdedili celý dom, nielen otcov podiel, tak tento dom nie je predmetom dedičského konania po Vašej mame.

V prípade, že ste zdedili 1/2 domu a druhú polovicu Vám mam darovala, taktiež nebude dom predmetom dedičského konania. Tu však už môže dôjsť k započítaniu (kolácii), nakoľko ste od poručiteľky dostali bezplatne neobvyklý dar. Vlastnícke právo k domu to však meniť nebude, iba sa započíta tento dar na Váš podiel, ak mala mama aj iný majetok, ktorý bude predmetom dedičského podielu. Vlastnícke právo k domu však zostane Vám a bratove deti nebudete musieť vyplácať z domu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel? (Dedičské právo)

Dobrý deň, rada by som sa spýtala na nasledujúce. Celý život som bývala v rodičovskom dome spolu s matkou. Po smrti otca som vlastnil spolu so svojím bratom 1/4 domu, brat rovnako 1/4 a moja matka držala polovičný podiel, teda 1/2. Pred štyrmi rokmi mi brat daroval svoju 1/4 podielu a pred tromi rokmi mi matka darovala zvyšok, teda jej polovičný podiel. Matka zomrela v máji tohto roka. Oba mi darovali svoje podiely dobrovoľne. Teraz však môj brat požaduje finančné vyrovnanie. Má na to právo? S pozdravom, M.

Odpoveď: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?

(odpoveď odoslaná: 05.10.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste jediným vlastníkom nehnuteľnosti. Vlastníkom ste sa stali postupne na základe výsledkov dedičského konania a následných darovacích zmlúv, ktoré boli zavkladované do katastra nehnuteľností. Mama ako darca časti nehnuteľnosti zomrela a brat žiada teraz finančné vyporiadanie. Predpokladáme tiež, že dedičské konanie po vašej mame nie je ukončené.
Uvádzame, že ak ste výlučným vlastníkom nehnuteľnosti, podiel vašej matky ako bývalej spoluvlastníčky nebude predmetom dedenia po matke a to z jednoduchého dôvodu, že mama v čase úmrtia nebola spoluvlastníkom nehnuteľnosti.

Váš brat vám podiel na nehnuteľnosti daroval dobrovoľne a bezodplatne, čím sa vyznačuje darovacia zmluva. Brat teraz od vás nemôže ani súdnou cestou vyžadovať finančné vyporiadanie za dar, lebo dar je bezodplatný spôsob nadobudnutia vlastníckeho práva. Ani z dôvodu, že mama zomrela nemôže žiadať finančné vyporiadanie.

V samotnom dedičskom konaní po mame /nevieme čo bude predmetom dedenia po mame/, sa vám predmetný dar od matky započítava na váš dedičský podiel a o toľko budete po mame menej dediť. Ak by predmetom dedenia bol nejaký majetok minimálnej hodnoty nie ste povinný brata z tohto dôvodu už darovaného podielu na nehnuteľnosti od matky vyplácať a on nemôže od vás cestou súdu žiadať fin. vyporiadanie za darovaný podiel od matky.

V prípade problémov resp. záujmu kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám dve dospelé dcéry. Jednej som pred dvoma rokmi poskytla finančné prostriedky na kúpu nehnuteľnosti vo výške 230 000 eur. Na liste vlastníctva je uvedená dcéra a v kúpnej zmluve je uvedená kúpa, nie dar od mňa. Pri dedení majetku po mne by som chcela právne ošetriť tento finančný úkon tak, aby sa tieto financie prvej dcére už započítali do dedenia po mne a aby druhá dcéra nebola o túto sumu ukrátená. Chcela by som vedieť, aké kroky by som mala podniknúť. Môže byť vhodný závet? Dcéry by po mne dedili ešte ďalšie nehnuteľnosti a rada by som vedela, či tieto nehnuteľnosti mám oceniť ich súčasnou hodnotou alebo nadobúdacou cenou zhruba pred šiestimi rokmi. Prípadne, platí v tomto prípade zákon, že keď preukážem, že som prvej dcére poskytla financie na kúpu domu, tak sa to automaticky započítava do jej podielu z dedičstva po mne? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Eva.

Odpoveď: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?

(odpoveď odoslaná: 30.05.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste dcéry darovlai finančné prostriedky na kúpu domu, ktoré predpokladáme, že ste jej poslali na bankový účet. Dcéra za tieto finančné prostriedky kúpila dom. Nechcete ukrátiť druhú dcéru v prípade vášho úmrtia a zavžujete spísať závet.

V zmysle ust. § 484 Obč. zákonníka platí :

"Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podieov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený. "

Z uvedneého zákonného ustanovenia vyplôýva, že dcére, ktorej ste darovali 230000 € sa na jej dedičský podiel v budúcnosti zappočítava uvedená suma a nie hodnota domu, ktorý ona za vami darované peniaze kúpila.

Vy ako závetca nemusíte nechať vyhotoviť znalecký posudok na nehnuteľnosti, ktoré by mali byť predmetom budúceho dedenia, a to z dôvodu že neviete kedy zomriete a pre dedenie týchto nehnuteľnsotí je rozhodujúca ich hodnota v čase úmrtia poručiteľa.

Uvádzame, že najlepšie bude v tomto smere spísať závet, ktorý vám spíše ktorýkoľvek notár. Kontaktujte teda notára jalepšie aj s dokladom o darovaní 230000 €.

 


Trápi vás "Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel? (Dedičské právo)

Dobrý deň, ďakujem za možnosť položiť otázku v tejto sekcii. Mama mala tri dcéry. Za života darovala jednej dcére byt pomocou darovacej listiny. Hodnota bytu je približne 130 000 €. Zostávajúci majetok, ktorý vstúpi do dedenia, má hodnotu približne 160 000 €. Mohli by ste mi, prosím, vysvetliť, ako sa bude postupovať pri výpočte podielov z dedičstva pre všetky dcéry? Ďakujem za odpoveď. Peter

Odpoveď: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?

(odpoveď odoslaná: 26.09.2021)

Dobrý deň,
výpočet je jednoduchý : 130000 € +160000 € = 290000 € : 3 = 96666,66 € na jednu dcéru. Keďže jedna dcéra nadobudla nehnuteľnosť - byt za 130000 €, jej dedičský podiel je vyčerpaný a predmet dedenia v hodnote 160000 € nadobudnú dve dcéry poručiteľky po 80000 €. Dcéra, ktorá nadobudla nehnuteľnosť v hodnote 130000 € nenadobudne z dedičstva resp. jeho hodnoty 160000 €, lebo jej podiel na dedičstve je už vyčerpaný darovanou nehnuteľnosťou. Dcéra, ktorá nadobudla nehnuteľnosť za 130000 € nie je povinná ostatným dedičom nič vyplácať.

Pre Vašu potrebu citujeme z uznesenia NS SR, sp. zn. 3 Cdo 40/2017 z 26.7.2018 :

"Započítanie (kolácia) je inštitút dedičského práva, účelom ktorého je dosiahnuť spravodlivé rozvrhnutie majetkového prínosu pochádzajúceho od poručiteľa do majetku dedičov. Cieľom je odstrániť alebo aspoň zmenšiť majetkové disproporcie medzi dedičmi, pokiaľ majú pôvod v majetkových zdrojoch plynúcich od poručiteľa. Tento účel (cieľ) sa dosahuje vyrovnaním rozdielov, ku ktorým medzi dedičmi došlo v dôsledku právneho úkonu poručiteľa, ktorým za svojho života obdaroval niektorého z viacerých (budúcich) dedičov. Pri započítaní ide o modifikáciu zákonného dedičského podielu obdarovaného dediča. Pri intestátnej postupnosti (pri dedení zo zákona) dochádza k započítaniu ex offo.

Pri započítaní v zmysle § 484 ods. 1 Občianskeho zákonníka sa hodnota toho, čo niektorý z dedičov obdržal od poručiteľa počas jeho života ako dar nad rámec obvyklého darovania, pripočíta k celkovej hodnote zanechaného majetku poručiteľa, zo súčtu týchto hodnôt sa vypočíta výška podielu zo zákona a od takto určeného podielu sa obdarovanému dedičovi odpočíta to, čo je predmetom zápočtu."

 


Podotázka: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel? (Dedičské právo)

Dobrý deň, po našich rodičoch sme traja súrodenci dedili stejné časti. Dedičské konanie nadobudlo právoplatnosť, no teraz, po dvoch mesiacoch, sme zistili, že jeden súrodenec dostal nehnuteľnosť (pozemky) darovacou zmluvou a tá nebola zahrnutá do dedičského konania. Je možné znovu otvoriť dedičské konanie na základe toho, že sme o tomto dare nevedeli? Považujeme to za nespravodlivé, keďže teraz jedna sestra vlastní 4/6 podielu na pozemku a ja s druhou sestrou len po 1/6. Plus sme všetci traja súrodenci dostali rodinný dom, každý po 1/3. Ďakujem.

Odpoveď: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?

(odpoveď odoslaná: 29.05.2020)

Dobrý deň,

 

obávam sa, že za daných okolností už dedičské konanie nemôžete "otvárať". Ak je dedičské rozhodnutie právoplatne ukončené, okrem iného to znamená, že vec je ukončená definitívne. Právoplatnosť totiž vyjadruje zásadnú nemennosť súdneho rozhodnutia. Myslím, že by ste v danom prípade neuspeli ani s mimoriadnym opravným prostriedkom, keďže ide o nehnuteľnosti a v katastri sú údaje verejne dostupné (objektívne bolo teda darovanie zistiteľné).

 

Chápem, že celú situáciu vnímate ako skrivodlivosť, ale započítací prejav z dôvodu neobvyklého daru počas života poručiteľa jednému z dedičov bolo potrebné vykonať počas dedičského konania, nie po jeho právoplatnom skončení.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel? (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj otec daroval svoju nehnuteľnosť mojej sestre. Ide o majetok veľkej hodnoty. Matka tiež vlastní jednu nehnuteľnosť, ktorú aktuálne užíva. Chcem sa spýtať, či v prípade smrti matky bude táto nehnuteľnosť predmetom dedičského konania. Ak áno, budeme dediť ja a moja sestra rovnými dielami? Alebo sa bude prihliadať na to, že moja sestra už predtým získala nepomerne drahšiu nehnuteľnosť v daru, a preto jej podiel z tejto nehnuteľnosti nebude tak veľký, prípadne bude žiaden?

Odpoveď: Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?

(odpoveď odoslaná: 30.08.2019)

Dobrý deň,  
v otázke uvádzate, že Váš otec daroval nehnuteľnosť Vašej sestre a matka je vlastníčkou nehnuteľnosti, ktorá má nižšiu hodnotu.

Pýtate sa či uvedený dar bude mať vplyv na dedičské konanie.

Započítanie  daru v dedičskom konaní upravuje ust. § 484 Obč. zákonníka :

"Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

Problémom vo Vami uvedenom prípade je to, že pokiaľ by bolo dedičské konanie po Vašom otcovi, hodnota daru, ktorý  nadobudla Vaša sestra sa jej započíta na jej dedičský podiel v dedičskom konaní po otcovi a teda o toľko menej bude dediť. 

V prípade dedičského konania po Vašej mame sa jej hodnota daru, ktorý jej daroval otec sa nezapočítava, keďže sa započítava iba dar, ktorý dedič dostal od poručiteľa. 
Riešením by bolo, keby Vám nehnuteľnosť darovala Vaša mama za života, prípadne spísala závet, kde určí závetného dediča. Tu však platí aj ust. § 479 Obč. zákonníka, že "maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."



 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.