Máte
otázku?

Čo ak neprevezmem doporučený list?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Banská Bystrica

Otázka: Čo ak neprevezmem doporučený list?

Dobrý deň. Čo sa stane, ak neprevezmem doporučený list? Poruším tým zákon? Ďakujem.

Odpoveď: Čo ak neprevezmem doporučený list?

Dobrý deň. Neprevzatie doporučeného listu nie je porušenie zákona. Závisí všal od toho, od koho tento list je. Podľa niektorých zákonov, ak zásielku nepreberiete v odbernej lehote a táto sa vráti ako nedoručená späť, aj keď je Vás pobyt známy, táto sa bude považovať za doručená aj keď ste sa o nej dozvedeli. Čiže ak je tam uložená nejaká povinnosť Vy sa o nej nedozviete, keďže ste zásielku neprevzali, ale povinnosť voči Vám trvá. 

Trápi vás "Čo ak neprevezmem doporučený list?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čo ak neprevezmem doporučený list? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň. Poslal som doporučený list s predzalobnou výzvou na vyplatenie mzdy na adresu spoločnosti, kde som predtým pracoval. List však nebol doručený alebo prevzatý do stanovenej doby, ktorá bola 18 dní. Považuje sa v takomto prípade za prevzatie posledný deň? Ako by som mal postupovať ďalej? Ďakujem.

Odpoveď: Čo ak neprevezmem doporučený list?

(odpoveď odoslaná: 02.05.2019)

Dobrý deň, 
ohľadom doručovania podľa ust. ZP platí ust. § 38 (citujeme) :
"§ 38 Doručovanie
(1) Písomnosti zamestnávateľa týkajúce sa vzniku, zmeny a skončenia pracovného pomeru alebo vzniku, zmeny a zániku povinností zamestnanca vyplývajúcich z pracovnej zmluvy musia byť doručené zamestnancovi do vlastných rúk. To platí rovnako o písomnostiach týkajúcich sa vzniku, zmien a zániku práv a povinností vyplývajúcich z dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru. Písomnosti doručuje zamestnávateľ zamestnancovi na pracovisku, v jeho byte alebo kdekoľvek bude zastihnutý. Ak to nie je možné, možno písomnosť doručiť poštovým podnikom ako doporučenú zásielku.
(2) Písomnosti doručované poštovým podnikom zamestnávateľ zasiela na poslednú adresu zamestnanca, ktorá je mu známa, ako doporučenú zásielku s doručenkou a poznámkou „do vlastných rúk".
(3) Písomnosti zamestnanca týkajúce sa vzniku zmeny a zániku pracovného pomeru alebo vzniku, zmeny a zániku povinností zamestnanca vyplývajúcich z pracovnej zmluvy alebo z dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru doručuje zamestnanec na pracovisku alebo ako doporučenú zásielku.
(4) Povinnosť zamestnávateľa alebo zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju poštový podnik vrátil zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca alebo zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.
(5) Pri doručovaní písomností poštovým podnikom musia byť splnené podmienky podľa osobitného predpisu."


Ak ste výzvu zamestnávateľovi zaslali doporučene, overiť dátum prevzatia zásielky môžete na stránke Slov.pošty - link :
https://tandt.posta.sk/.

Podstatné je to, že ste poslali list doporučene; ak zamestnávateľ zásielku neprevzal, uplynutím úložnej lehoty sa považuje zásielka za doručenú.
V záujme riešenia a predídenia súdnemu sporu o vyplatenie dlžnej mzdy môžete zamestnávateľovi zaslať výzvu aj mailom.
V prípade, že dlžná suma nebude uhradená, vec budete musieť odstúpiť na súd podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu.

Ak by ste sa obrátili na  advokáta, tento komunikuje so súdom elektronicky a za splnenia zákonných podmienok bude platobný rozkaz vydaný do 10 pracovných dní.
Môžete kontaktovať našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čo ak neprevezmem doporučený list? (Procesné právo (civilné))

Konkrétny druhý konateľ a väčšinový spoločník odmieta prevziať moju rezignáciu na post konateľa. V snahe dosiahnuť tento krok, poslal som list na adresu firmy; ten však prevzala ekonómka, ale list sa vrátil nepodpísaný. Okrem toho som list poslal na jeho súkromnú adresu, no list sa vrátil ako neprevzatý. Nie som si istý, ako mám v tejto situácii postupovať. Obávam sa, že tento proces sa bude opakovať donekonečna.

Odpoveď: Čo ak neprevezmem doporučený list?

(odpoveď odoslaná: 24.10.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ Vzdanie sa funkcie konateľa spoločnosti s ručením obmedzeným v zmysle ust. § 66 ods. 2 Obchodného zákonníka sa musí vykonať v písomnej forme a listina s týmto obsahom musí byť vlastnoručne Vami podpísaná v prítomnosti notára alebo ním povereného zamestnanca. 

Podľa ust. § 66 ods. 2 platí : 

" Ak zákon neustanovuje alebo spoločenská zmluva alebo stanovy neurčujú inak, je vzdanie sa funkcie účinné odo dňa prvého zasadnutia orgánu, ktorý je oprávnený vymenovať alebo zvoliť nového člena orgánu nasledujúceho po doručení vzdania sa funkcie; ak sa člen orgánu vzdá svojej funkcie na zasadnutí orgánu spoločnosti, ktorý je oprávnený vymenovať alebo zvoliť nového člena orgánu, je vzdanie sa funkcie účinné okamžite. Ak nedošlo k vzdaniu sa funkcie na zasadnutí orgánu spoločnosti, ktorý je oprávnený vymenovať alebo zvoliť nového člena orgánu, vzdanie sa funkcie musí byť písomné a listina s týmto obsahom musí byť vlastnoručne podpísaná v prítomnosti notára alebo ním povereného zamestnanca. Ak orgán spoločnosti, ktorý je oprávnený vymenovať alebo zvoliť nového člena orgánu spoločnosti, nezasadne ani do troch mesiacov od doručenia vzdania sa funkcie, je vzdanie sa funkcie účinné od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí tejto lehoty. Ak zákon neustanovuje alebo spoločenská zmluva alebo stanovy neurčujú inak, je odvolanie z funkcie účinné prijatím rozhodnutia príslušným orgánom spoločnosti.Ak spoločnosti hrozí vznik škody, je člen orgánu spoločnosti, ktorý sa vzdal funkcie, bol odvolaný alebo inak sa skončil výkon jeho funkcie, povinný upozorniť spoločnosť, aké opatrenia treba urobiť na jej odvrátenie."

Listinu o vzdaní sa funkcie zašlete na adresu sídla spoločnosti podľa Obchodného registra - doporučene s doručenkou. Prevzatie resp. neprevzatie listiny môžete sledovať na stránke Slovenskej pošty. 

 

2./ Následne po uplynutí lehoty troch mesiacov v súlade s ust. § 66  ods. 2 Obchodného zákonník budete musieť podať návrh na príslušný registrový súd na súd návrh na dosiahnutie zhody zápisu údajov do obchodného registra v súlade s ust. § 289 a nasl. Civilného mimosporového poriadku, ktorý spočíva v tom, aby dosiahol súlade medzi skutočným stavom - vzdanie sa funkcie a stavom podľa obchodného registra, kde ste zatiaľ stále vedený ako konateľ spoločnosti.

K návrhu doložíte listinu o vzdaní sa funkcie konateľa spoločnosti s Vašim osvedčeným podpisom notárom alebo jeho zamestnancom a doklad o zaslaní uvedenej listiny.

Samotný návrh, ktorý podáte na súd, následne súd zašle na vyjadrenie spoločnosti. Neprevzatie zásielky nemôžete v podstate ovplyvniť /doručuje pošta/, preto sa ním ani nezaoberajte. Len vzdanie sa funkcie zašlite doporučene s doručenkou.

V prípade potreby nás kontaktujte so spísaním predmetných listín, teda ako vzdanie sa funkcie, tak aj návrhu na súd.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čo ak neprevezmem doporučený list?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.