Máte
otázku?

Byt kúpený pred manželstvom - nárok na vyplatenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Byt kúpený pred manželstvom - nárok na vyplatenie

Dobrý deň. Žiadam o radu vo veci vysporiadanie podielového spoluvlastníctva. Mám čerstvo po rozvode a chceme sa s exmanželom dohodnúť o vysporiadanie bytu, ktorý sme kupovali pred manželstvom. Brali sme si hypotéku vo výške cca 50tis. Sme obaja dlžníci, ale hypotéka sa schvaľovala na moje meno, so zamestnaneckým úrokom. Od prvého dňa až doteraz, splácam splátky výlučne ja. Ku kupé nehnuteľnosti nám finančné pomohli exmanželovi rodičia, ako aj moji. Na uvoľnenie úveru bolo potrebné pani, od ktorej sme byt kupovali, uhradiť zostávajúcu čiastku, čo bolo hradené z účtu exmanželových rodičov (cca 30tis. - EUR jeho a jeho rodičov). Cca 15tis. Bolo hradené mnou a mojimi rodičmi na prerábku bytu a nákup celého zariadenia bytu. Nikto nikomu (rodičom, sebe navzájom) nič nepodpisoval, nezaväzoval sa tieto peniaze niekedy splatiť. Jednoducho to bola rodičovská ochota prispieť na prvé bývanie svojim deťom. Medzitým sme sa vzali. Po 6r., odo dňa kúpy bytu, kedy som požiadala o rozvod, exmanželoví rodičia odo mňa začali pýtať tých 30tis. EUR, že to bola od nich pôžička. Opakujem, že sme sa tak o tom nikdy nerozprávali, ani nič nepodpisovali. Ak by som si chcela požičať, buď o tu čiastku navýšim hypotéku alebo si pozíciám od vlastných rodičov. Nikdy, počas tých 6r. Sme im ani žiadnu "dlžnú splátku" neuhradili. Peniaze sme mali, obaja sme zarábali, dieťa sme v tom čase nemali. Chodili sme na dráhe dovolenky, šetrili si peniaze na moju VK, kde sa neskôr stal spoludisponentom. Žiadam teda o radu, či majú právo si odo mňa pri vyplácaní exmanžela z bytu, v ktorom nebýva už cca 1,5 r., si pýtať viac ako je polovica, resp., na akú časť ma nárok, ak ja platím hypotéku, ktorú aj naďalej budem. On hradil len nájomné (fond oprav a pod.). Ďakujem pekne S pozdravom.

Odpoveď: Byt kúpený pred manželstvom - nárok na vyplatenie

Dobrý deň, pokiaľ ste kúpili byt pred manželstvom, potom nepatrí do BSM ( bezpodielového spoluvlastníctva manželov), ale je v podielovom spoluvlastníctve. Pre účely určenia akú sumu si môžete započítať pri vysporiadaní je dôležité, či ste mali zrušené BSM počas manželstva a tiež koľko ste zaplatili finančných prostriedkov počas obdobia, keď ste nebolí manželia.

Podľa zákona platí, že ak ste platili úver počas manželstva z prostriedkov zarobených tiež počas manželstva, má sa za to, že ste ho platili spoločne s manželom. Môžete si zarátavať iba sumy, ktoré si zaplatili z prostriedkov nepatriacich do BSM.

Pokiaľ od Vás žiadajú rodičia manžela peniaze a tvrdia, že šlo o pôžičku, museli by to preukázať. To, že toto tvrdia je pre Vás lepšie (z právneho hľadiska), ako keby tvrdili, že peniaze darovali synovi a ten by si ich potom započíta pri vysporiadaní BSM.

Ak máte záujem, môžete využiť naše bezplatné konzultácie v kancelárii, vysvetlíme Vám podrobnosti.

Trápi vás "Byt kúpený pred manželstvom - nárok na vyplatenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Byt kúpený pred manželstvom - nárok na vyplatenie (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, moja dcéra v minulosti zobrala hypotéku na byt, v ktorom momentálne bývam so svojimi dvoma synmi. Súčasne, moja dcéra býva so svojím nastávajúcim, ktorý rovnako vzal hypotéku na vlastný byt. Hypotéku na byt, v ktorom bývam, splácam ja. Rád by som sa opýtal, či sa po mojej smrti môžu všetci traja súrodenci deliť o tento byt?

Odpoveď: Byt kúpený pred manželstvom - nárok na vyplatenie

(odpoveď odoslaná: 11.09.2021)

Dobrý deň,
ak je byt vo Vašom výlučnom vlastníctve, tak po Vašej smrti budú tento byt dediť všetky tri deti rovným dielom. To, že je na byte jej  záložné právo, to nič nemení vo vzťahu k dedeniu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Byt kúpený pred manželstvom - nárok na vyplatenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.