Máte
otázku?

Blokácia bankového účtu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trenčín

Otázka: Blokácia bankového účtu

Dobrý deň, rád by som dostal odpoveď na túto otázku: Môže exekútor siahnuť alebo zablokovať bankový účet, ktorý nepatrí dlžníkovi /povinnému/, do ktorého zamestnávateľ posiela mzdu? Moja sestra má exekúcie, ktoré sa snaží splácať v danom poradí (momentálne spláca exekúciu v poradí č. 1, má ich celkom 4). Jej zamestnávateľ vypočítal zákonné zrážky, ktoré jej odráža zo mzdy a posiela na účet exekútora. Zo zostatku platu, ktorý sestre zostáva, platí minimálne splátky za ďalšie svoje pohľadávky, ktoré ešte neprešli do exekučného konania (po rozvode a stratou zamestnania sa dostala do veľmi ťažkej životnej situácie). Sestra nemá žiadnu vyživovaciu povinnosť, ale napriek tomu žije na hranici biedy. Ako jej brat sa snažím jej pomôcť tak, ako viem. Jej mzda preto chodí na môj účet, kam tiež môj zamestnávateľ posiela moju mzdu. Obávam sa, aby niektorý z exekútorov mojej sestry nezablokoval účet, ktorý vlastním len ja. Je to možné? Alebo nie? Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

Dobrý deň,

exekútor môže blokovať iba účet vo vlastníctve, resp. spoluvlastníctve povinného, teda Vašej sestry.

I v prípade, že by Vaša sestra mala účet v banke, exekútor nemôže postihnúť exekúciou celú sumu. 

Ustanovenie § 104 Exekučného poriadku upravuje pohľadávky, ktoré nepodliehajú exekúcii. (1) Exekúcii prikázaním pohľadávky z účtu v banke nepodliehajú prostriedky na účte do výšky 165 eur a prostriedky, ktoré sú výslovným vyhlásením povinného určené na výplatu miezd jeho zamestnancov na výplatný termín najbližší dňu, keď bol banke doručený príkaz na začatie exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke. Ak je povinný právnickou osobou, vyhlásenie podpíše osoba oprávnená konať za povinného. Povinný vo vyhlásení označí dotknutých zamestnancov a uvedie výšku ich miezd súhrnne a aj jednotlivo. Rovnopis vyhlásenia doručí povinný exekútorovi najneskôr do piatich dní od vyhlásenia. Ak má povinný viac účtov, exekúcii nepodliehajú prostriedky na účte do výšky 165 eur len na jednom z nich. (2) Ak má povinný zasielanú mzdu alebo iné príjmy na účet v banke, exekúcii odpísaním z účtu v banke nepodliehajú ani prostriedky do výšky sumy, ktorá sa podľa zákona nesmie povinnému zraziť z mesačnej mzdy alebo z iných príjmov, a to od momentu, keď táto skutočnosť bola banke oznámená. Povinný na žiadosť banky oznámi výšku tejto sumy. Ak exekútor nesúhlasí s výškou sumy, ktorú uviedol povinný, pre banku je rozhodujúca výška sumy, ktorú označil exekútor.

 

Trápi vás "Blokácia bankového účtu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Blokácia bankového účtu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám otázku: Moja dcéra dostala na svoj študentský bankový účet pomerne veľkú sumu peňazí, a banka jej účet následne zablokovala. Ako by som mala postupovať?

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

(odpoveď odoslaná: 19.12.2023)

Dobrý deň,
vo veci musíte kontaktovať predovšetkým banku z akého dôvodu dispozíciu s uvedenou sumou neumožňuje vašej dcére.

Keďže ide o študentský účet, vysoké príjmy na tomto účte sa zrejme nepredpokladajú a banka postupovala v zmysle zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti, kde v zmysle ust. § 4 platí, že za neobvyklú obchodnú operáciu sa považuje najmä obchod,  ktorý vzhľadom na svoju zložitosť, nezvyčajne vysoký objem finančných prostriedkov alebo inú svoju povahu zjavne vybočuje z bežného rámca alebo povahy určitého druhu obchodu alebo obchodu určitého klienta.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Blokácia bankového účtu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, kvôli exekúcii mi zražajú časť mzdy, takže mi zostáva len suma vo výške životného minima. Mzdu dostávam v hotovosti na základe dohody so zamestnávateľom. Chcel by som vedieť, či v prípade, že si otvorím bankový účet, na ktorý mi budú chodiť len alimenty vo výške 100 eur mesačne, môže exekútor túto sumu nestrhnúť, prípadne nezablokovať tento účet. Ďakujem.

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

(odpoveď odoslaná: 01.12.2023)

Dobrý deň, ak by ste si založili bankový účet, exekútor nemôže vedieť, že na bankový účet, ktorého ste majiteľkou, je poukazované výživné /predpokladáme, že na maloleté dieťa/ a preto môže bankový účet zablokovať.

Ak je to tak /výživné na maloletého/, potom odporúčam zriadiť bankový účet na meno maloletého. Bližšie podmienky vám povedia v konkrétnej banke. Na účet maloletého dieťaťa exekútor siahnúť nemôže, lebo nie je účastníkom konania.


Podotázka: Blokácia bankového účtu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, prosím, poraďte. Môj syn má exekúciu a s mojím súhlasom mu príde za mesiac september výplata na môj účet. Podotýkam, že len tento mesiac. Môže exekútor siahnuť na môj účet? Ďakujem.

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

(odpoveď odoslaná: 01.10.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že súdny exekútor nemôže zablokovať bankový účet, ktorého ste majiteľom. Uvádzame však, že ak je vo veci vedené exekučné konanie, postup exekútora je taký, že pošle zamestnávateľovi vášho syna upovedomenie o zrážkach zo mzdy v zmysle exekučného poriadku a na váš bankový účet dôjde len výplata mzdy po vykonaní zrážok zo mzdy podľa exekučného poriadku.


Trápi vás "Blokácia bankového účtu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Blokácia bankového účtu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, s kamarátom sme si navzájom posielali peniaze, no vlastne, ja som mu ich posielal, pretože potreboval požičať. Boli to väčšie sumy, až do 5000 €. Keď mi odosielal sumu 3000 € späť, zablokovali mu účet z dôvodu podozrivých pohybov na účte. Chcel by som sa opýtať, ako dlho môže banka takto účet zablokovať zo zákona a či to vôbec môže urobiť. Ďakujem pekne za odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

(odpoveď odoslaná: 02.08.2023)

Dobrý deň, vo veci je oprávnená konať banka v zmysle zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti, kde podľa § 4 vyššie uvedeného zákona platí, že "neobvyklá obchodná operácia je právny úkon alebo iný úkon, ktorý nasvedčuje tomu, že jeho vykonaním môže dôjsť k legalizácii. " Zrejme na strane vášho priateľa dochádza k nezvyklým obchodným operáciám na účte a to vzhľadom na príjmy na predmetnom účte a výdaje na určité účty. Banka v tomto prípade v zmysle svojich pravidiel posudzuje neobvyklú bankovú operáciu a v tomto smere oznamuje neobvyklú operáciu prísl. orgánom /finančnej polícii/.

Vo veci musí banku kontaktovať majiteľ účtu. Vám ako príjemcovi platby banka v tomto smere neposkytne žiadne informácie o dôvode neuhradenia platby na váš účet.


Podotázka: Blokácia bankového účtu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: Priateľka má exekútora a moja výplata prichádza na jej účet, ktorý je teraz zablokovaný. Dá sa s tým niečo robiť? Boli sme u exekútora a ten povedal, že ho to nezaujíma, pretože peniaze prišli na jej účet. Ďakujem za odpoveď. S.

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

(odpoveď odoslaná: 10.07.2023)

Dobrý deň, úvodom konštatujeme, že bolo chybou, že ste si nechali posielať výplatu mzdy na účet priateľky. Ak priateľka má exekúcie a exekútor účet zablokovol, exekútor neskúma komu patria peniaze na bankovom účte.

Vo veci bude potrebné postupovať podľa ust. § 44 exekučného poriadku :

"(1) Právo k veci, ktoré nepripúšťa exekúciu, treba namietnuť u exekútora. Toto právo patrí tomu, kto zároveň tvrdí a preukáže, že mu patrí vlastnícke alebo iné právo k dotknutej veci vylučujúce exekúciu. Právo namietať neprípustnosť exekúcie nepatrí dlžníkovi povinného vo vzťahu k pohľadávke povinného voči nemu. Námietka má na exekúciu vo vzťahu k dotknutej veci odkladný účinok. Na opakované námietky z tých istých dôvodov, o ktorých už bolo rozhodnuté, sa neprihliada. (2) O uplatnení práva podľa odseku 1 exekútor upovedomí oprávneného a vyzve ho, aby sa v lehote 15 dní vyjadril, či súhlasí so zastavením exekúcie postihujúcej dotknutú vec. (3) Ak oprávnený súhlasí so zastavením exekúcie postihujúcej dotknutú vec alebo ak sa na výzvu exekútora včas nevyjadrí, exekútor vydá upovedomenie o zastavení exekúcie v časti týkajúcej sa dotknutej veci, ktoré doručí oprávnenému a osobe, ktorá právo nepripúšťajúce exekúciu uplatnila. (4) Ak oprávnený na exekúcii postihujúcej namietanú vec trvá, súd na podnet exekútora vyzve osobu, ktorá právo podľa odseku 1 uplatnila, alebo oprávneného podľa toho, koho právo sa javí ako menej pravdepodobné, aby do 30 dní od doručenia výzvy uplatnil právo na vylúčenie veci, alebo aby strpel vedenie exekúcie na vec, a to na všeobecnom súde žalovaného príslušnom podľa Civilného sporového poriadku, a túto skutočnosť exekútorovi osvedčil. (5) Namiesto výzvy podľa odseku 2 môže súd o vylúčení veci rozhodnúť v prípadoch, ak rozhodnutie závisí len na jednoduchom právnom posúdení veci. Proti tomuto rozhodnutiu je prípustné odvolanie."

Vaše právo namietať treba v písomnej forme doporučeného listu u exekútora a súčasne z vašej strany preukázať, že ide o výplatu mzdy na účet priateľky, pričom vy nie ste ani povinným v exekučnom konaní. Následne exekútor postupuje v súlade s ods. 2/ a 3/ citovaného zákonného ustanovenia § 44 exekučného poriadku.

Odporúčam súčasne obratom zmeniť u zamestnávateľa spôsob výplaty mzdy, a to buď v hotovosti alebo na váš bankový účet, ktorého ste majiteľom.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Blokácia bankového účtu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či existuje nejaké riešenie, pretože sa stala taká vec, že partnerka dostala exekútora a blokádu na účet, na ktorý mi prichádza výplata zo zahraničia. Je možné to nejako vyriešiť, aby boli moje peniaze odblokované? Mám to podložené pracovnou zmluvou. Ďakujem.

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

(odpoveď odoslaná: 29.01.2023)

Dobrý deň, uvedené je možné riešiť priamo so súdnym exekútorom, ktorému treba preukázať, že zablokované peňažné prostriedky do výšky vašej mzdy na účte vašej priateľky sú vašim osobným vlastníctvom a tieto exekúcií nepodliehajú. Bolo by dobré mu priniesť ako dôkaz výplatnú pásku a pracovnú zmluvu, z ktorej bude zrejmé, kto je vaším zamestnávateľom. Následne by vám mal vaše finančné prostriedky uvoľniť. 


Trápi vás "Blokácia bankového účtu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Blokácia bankového účtu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, nakoľko som sa dostal do exekúcie. Exekútorka mi blokovala požadovanú sumu na mojom účte, a preto mám teraz záporný zostatok. Zatiaľ som si dal posielať mzdu na účet priateľky, keďže je to momentálne náš jediný príjem. Rád by som vedel, či je možné splácať blokovanú sumu na mojom účte postupne. Môže mi exekútorka, ak uvidí, že sa snažím splácať zadlženú sumu, zablokovať aj plat? Alebo mi dovolí, aby som si dlh splácal sám? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

(odpoveď odoslaná: 08.07.2021)

Dobrý deň,
v otázke neuvádzate, aká je výška pohľadávky vymáhaná cestou súdnej exekútorky.

Podľa ust. § 61g/ exek. poriadku platí :

"Žiadosť povinného o splátky
(1) Povinný môže exekútora žiadať, aby mu bolo povolené splniť vymáhaný nárok na peňažné plnenie v splátkach.
(2) Exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí vždy, ak
a) povinný je fyzickou osobou,
b) povinný vymáhaný nárok nespochybňuje,
c) nejde o opakovanú žiadosť povinného v exekučnom konaní,
d) vymáhaný nárok presahuje sumu minimálnej mzdy a nepresahuje 2 000 eur,
e) povinný vyhlási, že vymáhaný nárok bude zaplatený najviac v desiatich mesačných splátkach, ktoré s výnimkou prvej a poslednej splátky budú rovnomerne rozvrhnuté,
f) povinný zaplatí prvú splátku najmenej vo výške 50 eur do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie a vyhlási, že ďalšie splátky bude platiť mesačne, a to vždy ku dňu kalendárneho mesiaca, ktorý sa číselne zhoduje s dňom zaplatenia prvej splátky.
(3) So súhlasom oprávneného exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí aj bez splnenia podmienok podľa odseku 2.
(4) Ak sa plnenie v splátkach povolí, exekútor to oznámi povinnému a oprávnenému a upovedomí ich aj o odklade exekúcie. Na návrh na odklad exekúcie podľa § 61h ods. 1 písm. d) sa v takom prípade v exekúcii neprihliada.
(5) Pri nesplnení niektorej zo splátok riadne a včas sa na povolenie splátok a povolenie odkladu exekúcie neprihliada."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak je pohľadávka 2000 €, je treba súd. exekútora požiadať o splátky v zmysle cit. ustanovenia. Ak je suma vymáhaná cestou súd. exekútora vyššia, je potrebné sa obrátiť na oprávneného v exek. konaní so žiadosťou o splátky.
To, že ste si nechali posielať mzdu na účet priateľky, je len dočasným riešením a to z dôvodu, že prípadný príkaz na vykonávanie zrážok zo mzdy bude zaslaný zamestnávateľovi, zamestnávateľ vykoná zrážku a až následne zostatok pošle na Vami určený bankový účet.
Vec odporúčame riešiť formou žiadosti o splátky v zmysle cit, zák. ustanovenia.

Podotázka: Blokácia bankového účtu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Môže mi exekútor bez akéhokoľvek upozornenia stiahnuť peniaze z účtu?

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

(odpoveď odoslaná: 09.12.2020)

Dobrý deň,

 

exekútor môže vykonávať exekúciu len v konkrétnom konaní, kde je poverený výkonom exekúcie. Poverenie pritom vydáva exekučný súd. Ak ide o exekúciu prikázaním pohľadávky z účtu, určite je potrebné najskôr doručiť upovedomenie o začatí exekúcie, pričom následne plynie lehota na podanie návrhu na zastavenie exekúcie a až po uplynutí tejto doby sa môže vykonávať exekúcia ako taká.

 

Treba ale rozlišovať to, či sa peniaze na účte len blokujú alebo či sa už aj stiahli. Blokovať sa totiž môžu už predtým, než sa vykoná celý vyššie uvedený proces ohľadom doručenia upovedomenia o začatí exekúcie a následného plynutia lehoty.


Podotázka: Blokácia bankového účtu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Moja priateľka má exekútora a od zajtra začína pracovať. Môžu mi zablokovať účet, ak jej budú naň chodiť peniaze? Ďakujem.

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

(odpoveď odoslaná: 12.08.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že nie ste manželia.

Pokiaľ má Vaša priateľka exekúcie a boli jej vykonávané zrážky zo mzdy, pôvodný zamestnávateľ bol povinný v súlade s ust. § 75 ods. 2 ZP uviesť v potvrdení o zamestnaní, že vykonáva zrážky zo mzdy a v akom rozsahu :

"Pri skončení pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní a uviesť v ňom najmä
a) dobu trvania pracovného pomeru,
b) druh vykonávaných prác,
c) či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú zrážky, v čí prospech, v akej výške a v akom poradí je pohľadávka, pre ktorú sa majú zrážky ďalej vykonávať,
d) údaj o záväzku zamestnanca zotrvať v pracovnom pomere u zamestnávateľa po určitú dobu po vykonaní záverečnej skúšky, maturitnej skúšky alebo absolventskej skúšky podľa § 53 ods. 2 vrátane údaja o tom, kedy sa táto doba skončí,
e) údaj o poskytnutí odchodného podľa § 76a; ak sa odchodné vyplatilo dodatočne, zamestnávateľ vydá zamestnancovi nové potvrdenie o zamestnaní."

Ak by si aj Vaša priateľka dala posielať mzdu na Váš účet, exekútor Váš účet zablokovať nemôže. Podstatné je však to, že zamestnávateľ Vašej priateľky obdrží príkaz na vykonávanie zrážok zo mzdy a zrážky sa budú vykonávať priamo u zamestnávateľa a len zostatok po zdanení a uhradení prísl. odvodov bude zasielaný na Váš účet.

 


Trápi vás "Blokácia bankového účtu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Blokácia bankového účtu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, exekútor mi zablokoval účet, na ktorom som mala približne 300 €. Celková suma na vymáhanie, vrátane poplatkov pre exekútora, je 137 €. Chcela by som sa opýtať, prečo mi exekútor, respektíve banka, zablokovala celý účet vrátane povoleného debetu vo výške 1500 € (teda 1500 + 300 = 1800 €) a prečo neodobral len vymáhanú sumu. Medzitým mi na účet prišla aj výplata, takže sa chcem opýtať, či mi, keďže som dnes uhradila dlžnú sumu, na účte zostane zostatok financií spolu s výplatou, vzhľadom na to, že vymáhaná suma bola len 137 €. Vopred vám ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Blokácia bankového účtu

(odpoveď odoslaná: 01.06.2018)

Dobrý deň. Ak sa exekúcia na peňažné plnenie vedie prikázaním pohľadávky z účtu v banke, v zmysle ustanovenia § 95 ods. 1 písm. a) Exekučného poriadku platí, že: "Exekútor poverený vykonaním exekúcie prikáže banke, ktorá vedie účet povinného, aby po doručení príkazu na začatie exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke (ďalej len „príkaz na začatie exekúcie“) zablokovala sumu vo výške pohľadávky a jej príslušenstva z účtu povinného s výnimkou plnenia za účelom uspokojenia pohľadávky oprávneného, jej príslušenstva a trov exekúcie bezhotovostným prevodom na účet určený exekútorom."

Z citovaného zákonného ustanovenia je zrejmé, že Vám mala byť blokovaná len dlžná suma plus príslušenstvo a nie všetky prostriedky na účte. Ak Vám boli blokované prostriedky nad rámec exekučne vymáhaného dlhu a jeho príslušenstva, pochybil buď súdny exekútor, alebo banka (v praxi sa totiž stáva, že exekútor vydá príkaz na začatie exekúcia ohľadom určitej sumy, ale banka jednoducho zablokuje všetky prostriedky na účte).

Každopádne, ak ste exekučne vymáhané nároky uhradili, zvyšok prostriedkov na Vašom účte by mal byť odblokovaný.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Blokácia bankového účtu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.