POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Bezplatné poskytovanie právnej pomoci


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Žilina

Otázka: Bezplatné poskytovanie právnej pomoci

Dobrý deň. Pokúšal som sa o vysporiadanie bezpodielového majetku po rozvode s ex-manželkou dohodou, no bez úspechu. Na právne zastupovanie nemám peniaze, keďže som invalidný dôchodca. Prosím o radu, ako mám postupovať, a v akom prípade môžem žiadať o bezplatného právneho poradcu, prípadne bezplatné zastupovanie na súde v tejto veci. Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Bezplatné poskytovanie právnej pomoci

Dobrý deň,

v prípade, ak ste sa so svojou bývalou manželkou nedohodli na vyporiadaní BSM dohodou, je nutné podať na súd žalobu na vyporiadanie BSM, a to do troch rokov odo dňa, kedy nadobudlo rozhodnutie o rozvode manželstva právoplatnosť.

Vo vzťahu k druhej otázke týkajúcej sa podmienok na poskytnutie právnej pomoci bez finančnej účasti možno uviesť, že tieto podmienky sú ustanovené v § 6 zákona č. 327/2005 Z. z. o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi, podľa ktorého fyzická osoba má právo na poskytnutie právnej pomoci bez finančnej účasti, ak

a) jej príjem nepresahuje 1,4-násobok sumy životného minima ustanoveného osobitným predpisom (čo je v súčasnosti 277,33 €) a nemôže si využívanie právnych služieb zabezpečiť svojím majetkom,

b) nejde o zrejmú bezúspešnosť sporu a

c) hodnota sporu prevyšuje hodnotu minimálnej mzdy (čo je v súčasnosti 405 €) okrem sporov, v ktorých nie je možné hodnotu sporu vyčísliť v peniazoch.

Okrem uvedeného vyššie uvedený zákon upravuje aj inštitút poskytovania právnej pomoci s finančnou účasťou (upravený v § 6a), podľa ktorého ak príjem fyzickej osoby presahuje 1,4-násobok sumy životného minima ustanoveného osobitným predpisom a súčasne nepresahuje 1,6-násobok uvedenej sumy (čo je v súčasnosti 316,94 €) a nemôže si využívanie právnych služieb zabezpečiť svojím majetkom, má právo na poskytnutie právnej pomoci určeným advokátom alebo centrom pri splnení podmienky finančnej účasti vo výške 20 % trov právneho zastúpenia podľa osobitného predpisu.

Ak spĺňate podmienky na poskytovanie právnej pomoci bez finančnej účasti alebo s finančnou účasťou podľa uvedeného zákona, odporúčame Vám kontaktovať Centrum právnej pomoci, zriadené Ministerstvom spravodlivosti SR, ako orgán príslušný v danej veci.

Trápi vás "Bezplatné poskytovanie právnej pomoci" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Bezplatné poskytovanie právnej pomoci (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcela by som požiadať o právnu radu. Mojou otázkou je nasledovné: môj sused sa rozhodol zatepliť svoj dom 20 cm hrubým polystyrénom a ja mám voči tejto hrúbke výhrady. Jeho dom sa nachádza priamo na hranici môjho pozemku a medzi jeho domom a vjazdom pre auto je približne 35 cm. Rada by som sa informovala o tom, či ma môže sused napadnúť právnymi prostriedkami, ak nesúhlasím s hrúbkou izolácie 20 cm a navrhla by som mu použiť tenšiu izolačnú vrstvu. Ďakujem pekne. S pozdravom, Iveta Juhásová.

Odpoveď: Bezplatné poskytovanie právnej pomoci

(odpoveď odoslaná: 04.02.2023)

Dobrý deň,
v nadväznosti na ustanovenia stavebného poriadku uvádzame, že realizáciou zateplenia rodinného domu v zmysle ust. § 55 ods. 2 stavebného poriadku dôjde k podstatnej zmene vzhľadu stavby a preto sme názoru, že sused bude na realizáciu zateplenia potrebovať stavebné povolenie. V zmysle ust. § 59 stavebného poriadku Vy ako vlastníčka susedného pozemku a stavby na ňom postavenej budete účastníčkou stavebného konania a budete môcť v stavebnom konaní vzniesť pripomienky v zmysle ust. § 61 stav. poriadku :

"(1) Stavebný úrad oznámi všetkým dotknutým orgánom, všetkým známym účastníkom a nariadi ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním. Súčasne ich upozorní, že svoje námietky môžu uplatniť najneskoršie pri ústnom pojednávaní, inak že sa na ne neprihliadne. Na pripomienky a námietky, ktoré boli alebo mohli byť uplatnené v územnom konaní alebo pri prerokúvaní územného plánu zóny, sa neprihliada. Stavebný úrad oznámi začatie stavebného konania do 7 dní odo dňa, keď je žiadosť o stavebné povolenie úplná. (2) Od miestneho zisťovania, prípadne aj od ústneho pojednávania môže stavebný úrad upustiť, ak sú mu dobre známe pomery staveniska a žiadosť poskytuje dostatočný podklad pre posúdenie navrhovanej stavby."

Odporúčam tiež sledovať úradnú tabuľu obce ako stavebného úradu, kde sa zverejňujú oznamy v zmysle stav.poriadku.

Tenšiu izoláciu samozrejme navrhnúť môžete, ale pokiaľ sused chce realizovať zateplenie na svojej stavbe a Váš vstup do garáže nie je obmedzený, zrejme so svojou námietkou neuspejete, lebo aj teraz je ten priestor úzky. Všetko však závisí od konkrétnych okolností v samotnom teréne.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Bezplatné poskytovanie právnej pomoci (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Dňa 1. 7. 2018 som nastúpila do práce po operácii karpálneho tunela, s posudkom z pracovného lekárstva, ktorý hovorí, že som nespôsobilá vykonávať predošlú prácu. Mám však povolenie pracovať na inej pozícii, ktorú mi lekár aj zapísal. Toto obmedzenie mám zatiaľ na dobu 1 roka, po uplynutí ktorej mám ísť opäť na kontrolu a to aj s neurológovým nálezom. Avšak už po necelom mesiaci práce mi začínajú opäť komplikácie. Potrebovala by som vedieť, ako mám postupovať, aby som mohla co najskôr ukončiť pracovný pomer a zároveň si uplatniť nárok na odstupné. Za Vašu radu ďakujem.

Odpoveď: Bezplatné poskytovanie právnej pomoci

(odpoveď odoslaná: 28.07.2018)

Dobrý deň,

ak podľa lekárskeho posudku ste dlhodobo stratili schopnosť vykonávať doterajšiu prácu, zamestnávateľ je povinný Vás preradiť na inú prácu. Uvedené je aj výpovedným dôvodom na strane zamestnávateľa, avšak môže k výpovedi pristúpiť len ak pre Vás nemá inú vhodnú prácu v mieste výkonu práce. Ak by Vám dal výpoveď z dôvodu § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, mali by ste nárok aj na odstupné. Rovnako máte nárok na odstupné ak pracovný pomer skončí dohodou z toho istého dôvodu. Preto odporúčam navrhnúť skončenie pracovného pomeru z tohto dôvodu (musí byť uvedený v dohode). V takom prípade by Vám mal vzniknúť nárok na odstupné.


Podotázka: Bezplatné poskytovanie právnej pomoci (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, zastupujem v administratíve na základnej škole dlhodobo praceneschopnú zamestnankyňu, ktorá by mala v decembri odísť do starobného dôchodku. S účinnosťou od 1. 9. 2017 sa naša základná škola zlučuje s materskou školou. Spomenutá zamestnankyňa by sa mala od 1. 6. 2017 vrátiť do práce po skončení jej dočasnej pracovnej neschopnosti. Podľa mých informácií, uvedená zamestnankyňa hľadá možnosti, ako ukončiť pracovný pomer v dôsledku organizčných zmien. Moja otázka je teda nasledujúca: Je možné ukončiť pracovný pomer na základe organizčných zmien s nárokom na odstupné, ak sa zlúčia tieto dve organizácie? Zlučenie týchto organizácií byť nespôsobilo žiadnu zmenu v pracovnom zaradení tejto zamestnankyne, ani by nedošlo k zmene jej pracovnej náplne. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Bezplatné poskytovanie právnej pomoci

(odpoveď odoslaná: 25.04.2017)

Dobrý deň,

vo Vašej otázke uvádzate, že zamestnankyňa hľadá možnosti, ako ukončiť svoj pracovný pomer z organizačných zmien. K tomuto je nutné uviesť, že zákonník práce (zákon č. 311/2001 Z. z. v účinnom znení) ustanovuje výpovedné dôvody len na strane zamestnávateľa (pričom jedným z nich je aj to, že zamestnanec sa stane nadbytočným vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách - v praxi zjednodušene označované ako organizačné zmeny). 

Z Vami opísaných skutočností naviac vyplýva, že v danom prípade ku žiadnym takýmto organizačným zmenám, ktoré by mali vplyv na danú pracovnú pozíciu, nedôjde.

Zamestnanec, na rozdiel od zamestnávateľa, môže vypovedať pracovný pomer aj bez udania dôvodu.

Rovnako sa zamestnávateľ a zamestnanec vždy môžu dohodnúť aj na skončení pracovného pomeru dohodou (nie výpoveďou), v ktorej by si mohli dohodnúť aj povinnosť zamestnávateľa vyplatiť zamestnancovi odstupné - aj keby zamestnancovi naň v danom prípade zákonný nárok nevznikol.

Zamestnanec má zo zákona nárok na odstupné podľa § 76 zákonníka práce len v prípade, ak mu zamestnávateľ dá výpoveď okrem iného z dôvodu organizačných zmien alebo ak z dôvodu organizačných zmien uzatvára zamestnávateľ so zamestnancom dohodu o skončení pracovného pomeru.  Ako sme už uviedli o žiadny takýto prípad v danej veci nejde. Pre zamestnankyňu by preto bolo najvýhodnejšie dohodnúť sa so zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru dohodou s tým, že jej zamestnávateľ vyplatí odstupné (dohodnuté v dohode), hoci jej zákonný nárok naň nevznikol.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Bezplatné poskytovanie právnej pomoci" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.