Máte
otázku?

Ako zaprieť otcovstvo?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Ako zaprieť otcovstvo?

Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Ako mám postupovať pri zmene otca v rodnom liste, ak je v ňom uvedený otec, ktorý nie je biologický? Zistila som to po biologických testoch a teraz by som chcela do rodného listu zapísať biologického otca. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako zaprieť otcovstvo?

Dobrý deň, podľa § 96 zákona o rodine, ak je to potrebné v záujme dieťaťa a ak uplynula rodičom dieťaťa lehota ustanovená na zapretie otcovstva, môže súd na návrh dieťaťa rozhodnúť o prípustnosti zapretia otcovstva. Pre zapretie otcovstva teda musia byť splnené dve podmienky a to, vyžaduje si to váš záujem a vašim rodičom už uplynula lehota na zapretie otcovstva v závislosti od domnienky, na základe ktorej bolo otcovstvo určené. Zapretie otcovstva na návrh dieťaťa sa delí na dve konania. Prvým je konanie o prípustnosti zapretia otcovstva, v ktorom súd buď povolí podanie žaloby o zapretie otcovstva alebo návrh zamietne. V prípade kladného rozhodnutia, až následným konaním o zapretie otcovstva sa dosiahne jeho zapretie. Žaloba smeruje voči žijúcim rodičom. Ak dôjde k právoplatnému zapretiu otcovstva muža, ktorý je zapísaný v rodnom liste, potom môže byť určené otcovstvo iného muža a to buď súhlasným vyhlásením rodičov alebo v súdnom konaní.

Trápi vás "Ako zaprieť otcovstvo?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako zaprieť otcovstvo? (Rodinné právo)

Rozvádzam sa, mám dve deti a nedávno som zistil, že syn nie je môj. Aj napriek tomu som povinný platiť výživné. Ako bude moja manželka stíhaná za to, že ma 10 rokov oklamala? Ďakujem.

Odpoveď: Ako zaprieť otcovstvo?

(odpoveď odoslaná: 21.02.2017)

Dobrý deň, podľa § 86 ods. 1 zákona o rodine, manžel môže do troch rokov odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom dieťaťa, ktoré sa narodilo jeho manželke, zaprieť na súde, že je jeho otcom. Manžel má právo zaprieť otcovstvo voči dieťaťu a matke, ak sú obidvaja nažive, a ak nežije jeden z nich, voči druhému. Ak nežije ani dieťa, ani matka, toto právo manžel nemá. Po zapretí otcovstva už nebudete uvedený v rodnom liste ako jeho otec a teda Vám zanikne aj vyživovacia povinnosť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako zaprieť otcovstvo? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Žijem spolu s priateľkou v prenajatom byte, ktorý nám poskytuje mesto. Máme spolu 2,5 ročného syna a momentálne uvažujeme o rozchode. Náš vzťah sa vyvíja nesprávne a môj partner sa mi vyhráža, že ma pripraví o syna. Tvrdí, že jej plánom bolo iba to, že som jej splodil dieťa, potom sa zbaví mňa a dieťa vychová sama, pričom otec bude len platiť na dieťa. Dozvedel som sa od známych, že ma počas celého nášho vzťahu podvádzala s rôznymi mužmi. Chcem sa opýtať, aký by bol postup pri popieraní otcovstva. Je nutné dokazovať, či som biologickým otcom? Predpokladám, že dieťa by mohlo byť aj moje, pretože mi naňo podobné. Ak spolu žijeme v jednom byte a v nájomnej zmluve sú uvedení obaja, má právo požadovať výživné a vyhadzovať ma z bytu? Existuje nejaká možnosť uplatniť sťažnosti na jej správanie, keď mi tvrdí, že ide do práce, ale v skutočnosti sa schádza so známymi, popíja alkohol až do rána, a to v posledných týždňoch čoraz častejšie? Existuje nejaká možnosť, že by som dostal syna do opatery ja, ako otec, a ona by sa ako matka podieľala na výchove dieťaťa? Prosím o stručnú odpoveď a inštrukcie, ako by som mal postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Ako zaprieť otcovstvo?

(odpoveď odoslaná: 02.01.2017)

Dobrý deň, najskôr sa musíte rozhodnúť, či o syna máte záujem alebo chcete zaprieť otcovstvo a tým sa zbaviť otcovstva a povinností. 

Pokiaľ chcete len vedieť, či je syn Váš a už ste zapísaný v rodnom liste dieťaťa, potom to zistiť iba žalobou o zapretie otcovstva. Žalobu o zapretie otcovstva Vám môže vypracovať advokát alebo ak viete ako ju máte spísať, môžete tak urobiť sám.

Ak ste v nájomnej zmluve uvedený obaja, potom obaja máte právo užívať byt a jeden nemôže vyhadzovať druhého.

Ak chcete syna do svojej opatery, musíte vedieť preukázať, že sa viete o dieťa postarať a viete to lepšie ako matka. Súd bude rozhodovať komu z vás dieťa zverí. Ďalšia možnosť je striedavá starostlivosť. Na zverenie dieťaťa do striedavej starostlivosti musia byť taktiež splnené podmienky. Viac si môžete prečítať na našej stránke.


Podotázka: Ako zaprieť otcovstvo? (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku. S partnerkou máme päťročného syna, ktorého otcovstvo som uznal, avšak dlhšiu dobu mám podozrenie, že dieťa nie je moje. Chcel by som sa informovať o možnostiach, ako sa zbaviť otcovstva (momentálne platím výživné a s partnerkou sme sa rozišli) a ako dokázať, že dieťa nie je moje. Syn je v pestúnskej starostlivosti u kolíznych opatrovníkov. Bývalá partnerka sa momentálne lieči na psychiatrii a dieťa nám súdne odobrali. Chcem sa tiež opýtať, či mám možnosť podať na ňu trestné oznámenie za to, že ma takto zneužila? Ďakujem.

Odpoveď: Ako zaprieť otcovstvo?

(odpoveď odoslaná: 31.10.2016)

Dobrý deň

podľa všetkého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením oboch rodičov. Podľa § 93 zák. č. 36/2005 Zb. o rodine:

 

“1) Muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov, môže otcovstvo pred súdom zaprieť do troch rokov odo dňa jeho určenia, len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa; táto lehota sa neskončí pred uplynutím troch rokov od narodenia dieťaťa.

 

2) Aj matka dieťaťa môže v rovnakej lehote zaprieť, že otcom dieťaťa je muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov.

 

3) Ustanovenia § 86 ods. 2 a § 88 ods. 1 sa použijú primerane.” 

 

Tedalehota na zapretie otcovstva sú 3 roky, čo vo Vašom prípade už asi nespĺňate (nepíšete kedy ste sa dozvedeli, že by ste nemuseli byť otcom dieťaťa). 

 

Čo sa týka trestného oznámenia, trestný zákon nepozná trestný čin, ktorého skutková podstata by sam tykala presne horeuvedenej situácie, Jediné čo by prichádzalo do úvahy z trestného zákona je poškodzovanie cudzích práv.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako zaprieť otcovstvo?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.