POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako zameniť časť pozemku za spoluvlastnícky podiel k inému pozemku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako zameniť časť pozemku za spoluvlastnícky podiel k inému pozemku?

Dobrý deň, chcela by som uzavrieť zámennú zmluvu so susedom ohľadom pozemku, ktorého výhradnými vlastníkmi sme ja a môj manžel, za podiel na parcele nachádzajúcej sa za naším domom. Táto parcela je vo spoluvlastníctve viacerých osôb, avšak my s manželom tam podiel nemáme. Na našom pozemku má sused vybudovaný plot, ktorý bez našho súhlasu neoprávnene využíva. Je v tomto prípade potrebný súhlas ostatných spoluvlastníkov? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako zameniť časť pozemku za spoluvlastnícky podiel k inému pozemku?

Dobrý deň, s podielovým spoluvlastníctvo je spojené zákonné predkupné právo patriace všetkým podielovým spoluvlastníkom. Podľa § 140 Občianskeho zákonníka, ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe. Ak teda má jeden z podielových spoluvlastníkov záujem svoj podiel previesť musí ho za rovnakých podmienok najskôr ponúknuť ostatným spoluvlastníkom, ak nejde o prevod na blízku osobu. Vzhľadom na špecifickú situáciu, keď protihodnotou za predmetný spoluvlastnícky podiel je konkrétna časť pozemku, na ktorom je postavený plot, je zrejmé, že nikto zo spoluvlastníkov nebude schopný splniť tieto podmienky. V rámci právnej istoty Vám však napriek uvedenému odporúčam vyžiadať si od ostatných spoluvlastníkov súhlas so zámennou zmluvou s formuláciou vzdania sa predkupného práva v tomto prípade. 

Trápi vás "Ako zameniť časť pozemku za spoluvlastnícky podiel k inému pozemku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako zameniť časť pozemku za spoluvlastnícky podiel k inému pozemku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.