Máte
otázku?

Ako vysťahovať ex-manžela?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Ako vysťahovať ex-manžela?

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnostiach, ako vysťahovať ex-manžela z domu, nakoľko neplatí nájom ani príspevky na deti a prejavuje násilnické správanie. Prosím, okrem rady o vysťahovaní, výmene zámkov a postupe v prípade jeho vniknutia do domu, by som uvítala aj ďalšie návrhy. Vopred ďakujem za všetky rady.

Odpoveď: Ako vysťahovať ex-manžela?

Dobrý deň, vo Vašej otázke ste neuviedli, či máte vyporiadané BSM s ex-manželom alebo ešte nie. Z toho dôvodu si Vám dovolím opísať možný postup pre obe situácie.

1/ Ak BSM po rozvode ešte nemáte vyporiadané je možné postupovať podľa § 146 ods. 2 Občianskeho zákonníka a podať na súd návrh na obmedzenie alebo vylúčenie manžela z užívania nehnuteľnosti. Súd bude v konaní zisťovať akým spôsobom je Váš ex-manžel násilnícky, predpokladám, že zohľadní i jeho neprispievanie na domácnosť a deti. Váš ex-manžel bude musieť následne rozhodnutie súdu o obmedzení (súd mu obmedzí v niektorých časoch užívanie nehnuteľnosti) alebo o vylúčení (úplne mu zakáže užívanie nehnuteľnosti) rešpektovať. 

2/ Ak máte BSM vyporiadané a vy ste výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti Vy, máte právo podať návrh na vypratanie nehnuteľnosti, nakoľko Váš ex-manžel nemá žiadne právo na užívanie nehnuteľnosti. Po právoplatnom rozhodnutí súdu o povinnosti vypratať nehnuteľnosť môžete podať návrh na vykonanie exekúcie. Potom ako bude exekútorovi vydané poverenie na vykonanie exekúcie, exekútor Vašu exekúciu vykoná vyprataním nehnuteľnosti (pri vyprataní nehnuteľnosti urobí exekútor opatrenie, aby bol povinný vykázaný z nehnuteľnosti a tiež aby sa z nehnuteľnosti odstránili veci patriace povinnému).

Trápi vás "Ako vysťahovať ex-manžela?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vysťahovať ex-manžela? (Občianske právo)

Dobrý deň, sme v rozvodovom konaní. Moja manželka, okrem iných vecí, podala na súd uznesenie, v ktorom žiada, aby som dočasne opustil spoločný byt. Tak som aj urobil, avšak ona tam vôbec nechodí. Naviac som zistil, že dala vymeniť aj zámky na dverách. Má na to právo, keď ešte ani nie sme rozvedení a byt máme v spoločnom vlastníctve? Veľmi pekne ďakujem. Radoslav.

Odpoveď: Ako vysťahovať ex-manžela?

(odpoveď odoslaná: 05.12.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ súd nerozhodol o tom, že dočasne obmedzuje Váš vstup a užívanie danej nehnuteľnosti, ako jej vlastník máte právo ju užívať. Byt je majetkom Vás oboch, a preto Vám nemôže manželka zabrániť vstúpiť doň výmenou zámkov. Pokúste sa ju vyzvať, aby Vám vydala kľúč od nového zámku a svoju výzvu oprite o to, že ste stále vlastníkom nehnuteľnosti a že ide o nezákonné obmedzovanie Vášho vlastníckeho práva. Najlepšie je čo najskôr vyporiadať BSM. To bude samozrejme možné až po rozovode manželstva. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vysťahovať ex-manžela? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám k tejto téme doplňujúcu otázku. Som výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti, máme platný rozvod a zrušila som svojmu bývalému manželovi trvalý pobyt. Spoločné bývanie sme zrušili už počas trvania manželstva, keďže môj bývalý manžel podniká. Po zrušení spoločného bývania, stále počas manželstva, investoval do rekonštrukcie domu. Chcela by som sa spýtať: akým spôsobom môžem svojho bývalého manžela požiadať o vystahovanie z domu? Stačí nejaké mojou stranou napísané oznámenie, alebo musím podať návrh na súd? Môže si pri vystahovaní vziať niektorý nábytok, ktorý zakúpil po zrušení spoločného bývania, alebo si musí vymáhať náhradu formou právnej cesty? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vysťahovať ex-manžela?

(odpoveď odoslaná: 03.12.2015)

Dobrý deň, ak sa neviete dohodnúť ohľadom majetku, tak potom si ho nemôže len tak vziať, ale musí to riešiť právnou (súdnou cestou). 

Manžel môže od Vás požadovať náhradné bývanie iba v prípade, ak sa nemá kde presťahovať. Stačí mu však ponúknuť nejaké možnosti na bývanie (nájomný byt) a tým bude Vaša povinnosť splnená.

Napíste mu teda list - doporučený, požiadajte ho o vysťahovanie, priložte mu tam niekoľko kontaktov (aspoň 2-3) na porovnateľnú nehnuteľnosť v danej lokalite (ak nemá kde bývať) a požiadajte ho o vysťahovanie. Náhradné bývanie by malo byť primerané.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vysťahovať ex-manžela?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.