POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako vyriešiť problémy s manželom?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Prešov

Otázka: Ako vyriešiť problémy s manželom?

Dobrý deň, žijem v spoločnej domácnosti a sme manželia vo veku 28 rokov. Máme štyri deti; najstarší syn je už ženatý, ďalší traja sú študenti. Druhý syn v poradí, ktorý pracuje na dohodu a zároveň študuje, má 25 rokov, a preto už nepoberám žiadne rodinné prídavky, daňový bonus a podobne. Ďalší syn má 22 rokov a dcéra je pätnásťročná. Ja som zamestnaná a zároveň živiteľkou rodiny; môj manžel je samostatne zárobkovo činná osoba, ale nepracuje, nechce pracovať a ani si nehľadá prácu. Na deti ani na domácnosť neprispieva. Jedlo, ktoré nakúpim, skonzumuje bez toho, že by mal výčitky svedomia. Žije si ako "pán v hoteli" a peniaze, ktoré zarobí, minie na cigarety a svoje potreby. Som veľmi zúfalá a neviem si rady, pretože na neho doplácam celý svoj život. Dlhy voči Sociálnej poisťovni a Zdravotnej poisťovni mu narastajú, pretože nevládzem všetko platiť. Obávam sa, že budem musieť ešte aj tieto dlhy splácať. Ako sa mám voči tomu brániť? Neviem, kam mám ísť a ako to definitívne vyriešiť. Nemienim to už akceptovať, pretože hádky a urážky, poníženia sú na dennom poriadku. Cítim, že to už nezvládam ani v práci. Chcem to definitívne vyriešiť, ale som vo vážnej pasci, pretože bývame v spoločnom rodinnom dome, na ktorý som ja na svoje meno zobrala bankový úver, ktorý splácam. V hlave mi víri množstvo otázok ohľadne toho, čo mám robiť. Mám sa z rodinného domu vysťahovať? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Ako vyriešiť problémy s manželom?

Dobrý deň, vzhľadom na neustále zaťažovanie domácnosti dlhmi spôsobenými zo strany Vášho manžela, odporúčam Vám podať návrh na súd o zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Podľa § 148 a 148a Občianskeho zákonníka, zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva. Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich. Zrušením BSM dosiahnete, že budúce príjmy, resp. iný majetok, nebude tvoriť predmet BSM a teda nebude postihnuteľný veriteľmi Vášho manžela. Na zváženie Vám dávam taktiež podanie návrhu na rozvod manželstva. Rozvodom manželstva dochádza taktiež k zániku BSM, pričom následne sa môžete domáhať vysporiadania spoločného majetku a teda aj rodinného domu. V rámci vysporiadania môžete požadovať, aby Vám dom bol prikázaný do výlučného vlastníctva s povinnosťou vyplatiť druhému manželovi vyrovnací podiel, ktorý môže byť znížený o prostriedky, ktoré ste do nehnuteľnosti sama vložila resp. o ktorých nadobudnutie ste sa výlučne pričinila.

Trápi vás "Ako vyriešiť problémy s manželom?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vyriešiť problémy s manželom?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.