Máte
otázku?

Vyúčtovanie energií


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Vyúčtovanie energií

Dobrý deň, chcel by som sa informovať. Mali sme byť v prenájme bytu 9 mesiacov, no vyskytla sa nezhoda v súvislosti s vyúčtovaním energií. Pani majiteľka nám počíta výšku úhrady 110 €, avšak v zmluve máme jasne uvedenú sumu 150 €. Okrem toho, suma 170 € je určená za užívanie bytu. Podľa vyúčtovania by sme teda mali mať preplatok, nie nedoplatok. Vzhľadom na túto nezhodu nám pani majiteľka navrhla, aby sa na ňu obrátil náš advokát, inak s nami odmieta komunikovať. Viete mi poradiť, ako v tejto situácii postupovať?

Odpoveď: Vyúčtovanie energií

Dobrý deň,

v prvom rade Váš prenajímateľ nie je oprávnený vyberať si, či bude komunikovať len s Vaším právnym zástupcom. Prenajímateľ je povinný komunikovať aj priamo s Vami. Vami popísaná vec totiž nepatrí do rozsahu vecí, pri ktorých musíte byť zastúpená advokátom - môžete teda konať sama.

Ak podľa nájomnej zmluvy Vaše platby na úhrady za plnenia spojené s užívaním nehnuteľnosti boli vo výške 150,- € mesačne, musí prenajímateľ vychádzať aj pri vyúčtovaní z tejto sumy.

Ak prenajímateľ uviedol do vyúčtovania nižšiu sumu platieb na úhrady za plnenia spojené s užívaním nehnuteľností ako je suma uvedená v nájomnej zmluve a z tohto dôvodu Vám vyčíslil nedoplatok a nie preplatok, môžete sa ochrany svojich práv domáhať žalobou o zaplatenie sumy, ktorá mala tvoriť preplatok.

Trápi vás "Vyúčtovanie energií" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyúčtovanie energií (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môže prenajímateľ stanoviť ceny elektrickej energie a plynu podľa vlastného uváženia. S prenajímateľom sme sa dohodli na mesačných preddavkoch vo výške 300 eur. Dnes mi priniesol vyúčtovanie napísané na zadnej strane papiera, ktoré má nasledovný obsah: ročná spotreba elektriny je 1630 kWh, pri stanovenej cene 1,80 eura za kWh, čo predstavuje 2934 eur; spotreba plynu za rok je 1470 m³ s cenou 1,50 eura za m³, čo je 2105 eur. Celková suma teda predstavuje 5039 eur, pričom som za rok zaplatila 3600 eur, čo znamená, že mám nedoplatok vo výške 1439 eur. Ceny energií na webových stránkach poskytovateľov sú však výrazne nižšie. Má prenajímateľ právo upravovať ceny na takúto úroveň? Keď som požadovala detailné vyúčtovanie a faktúry, odpovedal, že ich nemá a že ich dostane až v lete. Preto neviem, na akom základe mi toto vyúčtovanie predložil. Ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Vyúčtovanie energií

(odpoveď odoslaná: 26.03.2024)

Dobrý deň, vo veci vami položenej otázky uvádzame, že rpenajímateľ nie je oprávnený si určovať cenu dodávky jednotlivých druhov médií /voda, elektrina, plyn/.

Podstatný je obsah vami podpísanej nájomnej zmluvy, z ktorej má vyplývať cena nájmu osobitne v eurách a osobitne má byť uvedená suma za služby spojené s užívaním bytu, rovnako v eurách/, a to buď paušálnou sumou bez ohľadu na spotrebu, alebo preddavkovo, čo je váš prípad. Uvedneé ustanovuje ako Občiansky zákonník, tak aj zákon o krátkodobom nájme bytu.

Ak v nájomnej zmluve nie je uvedená osobitne cena nájmu v eurách a osobitne suma za úhrady za služby spojené s bývaním tiež v eurách, potom je nájomná zmluva v tejto časti neplatná a vy v podstate nemusíte platiť žiadny nedoplatok, lebo prenajímateľ nemá ako určiť aká suma bola dohodnutá za nájom a aká suma za úhrady za služby spojené s bývaním.

Ak vyššie uvedené nie je váš prípad, prenajímateľ musí vystaviť vyúčtovanie podľa jednotlivých dodávateľov médií, a nie určovať sumu podľa svojho uváženia.

Nedoplatok zo zdrapu papiera neuhradzujte.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta, aby prekontroloval vašu nájomnú zmluvu, prípadne vám priamo odporúčam hľadať nový nájom.

Na posúdenie nájomnej zmluvy sa samozrejme môžete obrátiť na našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vyúčtovanie energií (Občianske právo)

Dobrý deň. Už 14 rokov bývame v prenajatom byte, kde sa každý mesiac menia zálohové platby za elektrinu a nikto nám nerobí ročné vyúčtovanie. Rád by som sa opýtal, či je prenajímateľ povinný poskytovať ročné vyúčtovanie a vracať prípadné preplatky. Naozaj nevieme, čo si počať, a máme dojem, že ide o podvodné konanie majiteľa, ktorý si preplatky za energie zadržiava. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyúčtovanie energií

(odpoveď odoslaná: 02.08.2023)

Dobrý deň, predovšetkým je potrebné uviesť, že na posúdenie povinnosti uhradiť resp. vyporiadať nedoplatok - preplatok podľa vyúčtovania za byt je potrebné vychádzať zo samotnej nájomnej zmluvy, ktorú máte zrejme uzatvorenú podľa ust. Občianskeho zákonníka.

Zmena obsahu zmluvy pokiaľ ide o platby za energie, k tomu má byť vždy vyhotovený dodatok k nájomnej zmluvy v zmysle ust. 40 ods. 1 Obč. zákonníka :

"Písomne uzavretá dohoda sa môže zmeniť alebo zrušiť iba písomne."

Predpokladáme, že nájomné a úhrady za služby spojené s bývaním máte v nájomnej zmluve rozdelené na dve samostatné časti a teda nájom v eurách, ako aj platby za jednotlivé služby spojené s bývaním, rovnako v eurách a to buď podľa skutočného stavu jednotlivých meradiel /voda, elektrina, plyn, kúrenie/ alebo ich máte stanovené paušálnou sumu a to bez ohľadu na spotrebu.

Ohľadom samotného vyúčtovania za byt uvádzame, že toto podľa samotného textu nájomnej zmluvy musíte vyžiadať od prenajímateľa ak jeho povinnosť predloženia vyúčtovania vyplýva zo samotnej nájomnej zmluvy.

Odporúčam vo veci vychádzať zo samotnej zmluvy o nájme, dožadovať sa svojich práv podľa zmluvy, vrátane vyúčtovania. Samotné vyporiadanie preplatku  resp. jeho vymáhanie cestou súdu podlieha premlčacej dobe, pričom všeobecná premlčacia doba je 3 roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka.

Možnosťou na vašej strane je kontaktovať advokáta prípadne Centrum právnej pomoci.

Záver. poznámka : Bez dodatku k nájomnej zmluve nič naviac neuhradzujte. Nájom a úhrady za služby uhradzujte na bankový účet prenajímateľa prípadne poštovou poukážkou

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


Podotázka: Vyúčtovanie energií (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Žijeme v prenájme už tri roky. Mesačne platíme 100 eur za energie. Máme štvorizbový byt s elektrickým kúrením. Je možné, že máme nedoplatok 4100 eur, ako nám tvrdia majitelia bytu? Je možné si niekde zohnať oficiálne energetické vyúčtovania?

Odpoveď: Vyúčtovanie energií

(odpoveď odoslaná: 05.11.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že máte uzatvrenú zmluvu o nájme bytu a to buď podľa ust. Obč. zákonníka alebo podľa ustanoví zákona o krátkodobom nájme bytu.

V zmysle uvedených zákonných ustanovení nájomná zmluva musí obsahovať výšku nájomného a výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním bytu alebo spôsob ich výpočtu, ide teda o dve položky vo finančnom vyjadrení v eurách. Nepoznáme obsah Vami podpísanej zmluvy. Samotná zmluva by mala obsahovať ako sa budú riešiť prípadné nedoplatky alebo preplatky za užívanie bytu. Otázkou je teda samotná platnosť zmluvy o nájme a akým spôsobom máte dohodnuté platby za dodávky médií /či paušálnou sumou bez ohľadu na spotrebu, alebo podľa skutočnej spotreby pričom zálohovite platíte len 100 € mesačne/.

Ak Vás prenajímateľ ako vlastník bytu kontaktoval s požiadavkou na úhradu 4100 €, žiadajte samozrejme originál dokladu o tomto nedoplatku resp. jeho kópiu, nie len výsledok vyúčtovania od dodávateľa médií /elektrárne/. Bez predloženia dokladu o nedoplatku a jeho prípadnej potrebnej analýze nič neuhradzujte.

Pre predídenie problémom kontaktujte našu advokátsku kanceláriu na kontrolu zmluvy o nájme, ako aj s dokladom o nedoplatku na 4100 €.


Trápi vás "Vyúčtovanie energií" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyúčtovanie energií (Občianske právo)

Mal by som záujem o jednu informáciu, ak je to možné. Spolu so svojou ženou máme prenajatý dom v Ružomberku. Prenajímateľ nám už po druhýkrát vystavil účet, ktorý okrem ceny za spotrebovanú elektrickú energiu obsahuje aj veci ako prenájom hodín, straty elektriny a ďalšie poplatky súvisiace s elektrickými hodinami. Má prenajímateľ právo účtovať mi tieto poplatky, keďže dom nie je v mojom vlastníctve? Nemal by som zaplatiť len za elektrinu, ktorú skutočne spotrebujem? Budem veľmi vďačný za akúkoľvek informáciu. Ďakujem.

Odpoveď: Vyúčtovanie energií

(odpoveď odoslaná: 16.04.2017)

Dobrý deň, platby, ktoré ste spomenuli sa netýkajú spotrebovania energie, a preto sa Vás netýkajú, a teda nie ste povinný ich zaplatiť.

Ak ste ich zaplatili, žiadajte ich vrátenie od prenajímateľa.


Podotázka: Vyúčtovanie energií (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o právnu radu. Som vlastníkom bytu a zároveň aj nebytových priestorov v polyfunkčnom dome. Majiteľ polyfunkčného domu mi vyhrožuje, že mi vypne elektrický prúd a prívod vody do môjho bytu a nebytových priestorov. Mám s ním spísanú zmluvu o dodávke vody, kúrenia a elektrickej energie a poctivo mu za to platím. Ešte ani raz som neoneskorela. Jeho vyhrážky vyplývajú z našich osobných neshôd. Môže ma iba tak odpojiť? Ďakujem.

Odpoveď: Vyúčtovanie energií

(odpoveď odoslaná: 24.11.2016)

Dobrý deň, každý je povinný dodržiavať povinnosti, na ktoré sa zmluvne zaviazal, teda aj Váš dodávateľ energií. V opačnom prípade sa môžete domáhať, aby súd splnenie jeho povinnosti nariadil súdnym rozhodnutím, ktoré po nadobudnutí vykonateľnosti možno exekučne vymáhať. V zmysle § 420 ods. 1 Občianskeho zákonníka, každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej povinnosti. Ak Vám v dôsledku nedodania plnení, na ktoré sa majiteľ domu zaviazal, vznikne škoda, ste oprávnený domáhať sa jej náhrady.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vyúčtovanie energií (Občianske právo)

Som spoluvlastníčkou rodinného domu na Slovensku: sestra vlastní a obýva vrchné poschodie, zatiaľ čo ja som zdedila prízemie. Chcela by som sa opýtať, ako vyriešiť problém s preplácaním nákladov na energie a drevo. Sestra by chcela, aby som platila polovicu zo všetkých nákladov, s čím však nesúhlasím. Aj keď mám na Slovensku trvalé bydlisko, dlhodobo sa tam nezdržujem, pretože žijem a pracujem v Českej republike. Doma na Slovensku som len zriedkavo - asi štyrikrát do roka na pár dní. Ako môžem takúto situáciu vyriešiť? Napríklad, ak je faktúra za energie 100 €, koľko by som jej mala prispievať, pokiaľ sa tam zdržujem len 14 dní za rok? Ako by som mala prepočítať svoj podiel na nákladoch na drevo na vykurovanie domu, ak je celková suma 1000€? Domnievam sa, že by som mala platiť podľa toho, ako dlho sa v dome zdržujem. Plánujem sa usadiť v ČR a tam aj trvale žiť, a preto neviem, ako vyriešiť túto finančnú záležitosť na Slovensku.

Odpoveď: Vyúčtovanie energií

(odpoveď odoslaná: 14.09.2016)

Dobrý deň,

pri spoluvlastníckych vzťahoch je to častý problém. Ide však o to, že zmluvy s dodávateľom energií sú samostatnými zmluvami a nemusia ich uzavrieť všetci spoluvlastníci. Zmluva o dodávke energie môže byť pokojne uzavretá aj len s jedným spoluvlastníkom, či dokonca nájomcom. Tým pádom vzniká zmluvný vzťah medzi týmto spoluvlastníkom a dodávateľom energie.

Kľúčovou otázkou je, či spoluvlastník vec, resp. svoj podiel reálne užíva. Vo Vašom prípade svoj podiel neužívate, resp. užívate ho veľmi zriedka, a preto nie je spravodlivé od Vás požadovať, aby ste sa podieľali na úhrade energií. Otázkou je tiež to, či prízemie užíva (počas Vašej neprítomnosti) aj Vaša sestra. V podielovom spoluvlastníctve platí, že podiely nie sú reálne, ale ideálne, to znamená, že každý spoluvlastník má podiel na celej veci a nemôže si do užívania vyčleniť konkrétnu reálnu časť veci. Tým pádom, by bolo možné predpokladať, že ak Vaša sestra užíva nehnuteľnosť nad rámec svojho spoluvlastníckeho podielu a bez existencie dohody o bezodplatnom užívaní veci, bezdôvodne sa na Váš úkor obohacuje. Na presné zodpovedanie by však bolo nutné poznať presné detaily (či je dom rozdelený na samostatné byty, alebo či ide o jeden celok a pod.).

 

Ak by som mal zhrnúť odpoveď, pokiaľ nehnuteľnosť neužívate, nie ste povinná podieľať sa na platbách za energie. Bolo by však vhodné, aby ste uhradili aspoň pomernú časť nákladov za čas, ktorý v nehnuteľnosti strávite.


Trápi vás "Vyúčtovanie energií" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyúčtovanie energií (Občianske právo)

Podiel na rekreacnej chate a pozemku mi v roku 2004 pripadol po smrti otca. Môj brat a ja každý vlastníme jednu štvrtinu podielu, zatiaľ čo polovica ešte stále zostáva nevysporiadaná. V roku 2006 som sa trvalo odstáhol do zahraničia, kde žijem dodnes. Nedávno mi prišiel platobný rozkaz zo súdu, podľa ktorého môj brat využíval elektrickú pripojku v chate a nezaplatil následné faktúry. Táto situácia nastala v rokoch 2012-2013. Zmluva na odber energie bola stále na meno nášho zosnulého otca. Môj brat zrušil túto zmluvu na konci roka 2013 a uzavrel novú na svoje meno. Faktúry za roky 2012 - 2013 však zostali nezaplatené. Dodávateľ energie požaduje aj odo mňa, ako spoluvlastníka nehnuteľnosti, uhradiť dlžnú sumu takmer 1000 eur. Nemal som žiadny zmluvný vzťah s dodávateľom a nemohol som energiu využívať, keďže na Slovensku nežijem. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako postupovať, aby som nemusel zaplatiť za energiu, ktorú som nevyužil, a aby moje zahraničné vlastníctvo nebolo ohrozené exekúciou?

Odpoveď: Vyúčtovanie energií

(odpoveď odoslaná: 11.08.2016)

Dobrý deň,

podľa § 139 ods.1 Občianskeho zákonníka Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci sú oprávnení a povinní všetci spoluvlastníci spoločne a nerozdielne. Občiansky zákonník ďalej v § 511 ods.3 ustanovuje, že Ak dlžník v rozsahu uplatneného nároku dlh sám splnil, je oprávnený požadovať náhradu od ostatných podľa ich podielov. Pokiaľ nemôže niektorý z dlžníkov svoj podiel splniť, rozvrhne sa tento podiel rovnakým dielom na všetkých ostatných.

Ak ste súdom zaviazaný uhradiť dlh spoločne a nerozdielne, potom ho musíte uhradiť buď Vy, alebo Váš brat. Ak uhradíte celý dlh, potom máte nárok od druhého spoluvlastníka žiadať, aby Vám vrátil, čo ste namiesto neho plnili. Odporúčam dohodnúť sa a vyriešiť situáciu mimosúdne. Ak však nebude ochotný uhradiť Vám uvedenú sumu, potom bude jedinou možnosťou súdne konanie.


Podotázka: Vyúčtovanie energií (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebovala by som od Vás radu. Žijem vo spoločnej domácnosti s bývalým manželom (rozvod prebehol pred rokom) a momentálne čakáme na súdne vysporiadanie BSM, čo v našom prípade môže trvať dlhší čas. Môj exmanžel sa rozhodol a oznámil mi, že vzhľadom na to, že sa v spoločnej domácnosti zdržiava len málo, má zámer platiť len jednu pätinu nákladov za spotrebu energie. Odchádza v pondelok a prichádza v piatok večer. Naproti tomu, ja odchádzam preč na víkendy, no nemyslím si, že by to malo byť relevantné. Chcem sa opýtať, či je v súlade so zákonom, aby ma nútil platiť polovicu nákladov, kým súd neurčí inak. Respektíve, môže podať na súd žiadosť, aby platiť len jednu pätinu nákladov? Prosím o informáciu a veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Vyúčtovanie energií

(odpoveď odoslaná: 25.04.2016)

Dobrý deň, v rámci BSM (aj po jeho zániku) platí, že sa na nákladoch za údržbu a užívanie nehnuteľnosti majú manželia podieľať rovnako. Bez ohľadu na to, ktorý z nich predmetnú nehnuteľnosť užíva (vo Vašom prípade ju užívate obaja). Veľakrát sa stáva, že po rozvode a zániku BSM zostane v spoločnej nehnuteľnosti bývať iba jeden z manželov, pričom sám platí všetky náklady súvisiace s užívaním nehnuteľnosti. V takom prípade je možné v rámci súdneho vyporiadania BSM žiadať od druhého manžela náhradu 1/2 takto vynaložených nákladov. Takto určená suma sa následne zohľadňuje pri vyporiadaní BSM a započítava sa na jednotlivé podiely manželov v rámci vyporiadania BSM. Tzn. že v rámci súdneho vyporiadania vášho zaniknutého BSM môžete požadovať náhradu zvyšku nákladov do výšky 1/2 (nakoľko Váš bývalý manžel platí iba 1/5).  Ak už ste žalobu o vyporiadanie BSM podali odporúčam Vám túto žalobu doplniť o požadovanú náhradu týkajúcu sa vynaložených nákladov na bývanie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyúčtovanie energií" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.