Máte
otázku?

Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

Dobrý deň, vlastním pozemok - ornú pôdu o rozlohe približne 2 000 m2. Tento pozemok predstavuje dedičský podiel po mojich rodičoch. Chcela by som tento pozemok predať mojej dcére za symbolickú cenu 1 euro. Prosím Vás o pomoc pri vypracovaní kúpno-predajnej zmluvy. Zaoberáte sa vypracúvaním kúpno-predajných zmlúv?

Odpoveď: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

Dobrý deň,

 

naša advokátska kancelária sa zaoberá vypracovaním kúpno-predajných zmlúv. Vo Vašom prípade však nepôjde o kúpno-predajnú zmluvu ale darovaciu zmluvu. Nakoľko predaj nehnuteľnosti za 1 euro je simulovaný právny úkon, pričom podľa Občianskeho zákonníka by platil dissimulovaný právny úkon - darovacia zmluva.

 

S vypracovaním zmluvy Vám však môžeme pomôcť, budeme potrebovať od Vás listy vlastníctva (stačia z internetu) a prefotené občianske preukazy. 

Trápi vás "Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, mám záujem o kúpu domu. Na liste vlastníctva je však zaznamenaná plomba na základe Z-XXXXX (číslo rozhodnutia o dedičstve). Aký je prosím postup pri kúpe nehnuteľnosti s takouto záležitosťou? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 23.03.2024)

Dobrý deň,

v prípade, že rozhodnutie o dedičstve je právoplatné a dediči sú úspešne zapísaní v katastri ako noví vlastníci, je potrebné pripraviť všetky relevantné dokumenty k prevodu nehnuteľnosti.

Počkajte teda, kým sa zapíše vlastníctvo. 

Po podpise kúpnej zmluvy musí nasledovať vklad práva vlastníctva k nehnuteľnosti na meno Vás ako kupujúceho v katastri nehnuteľností. Dá sa kúpiť nehnuteľnosť a podať návrh do katastra aj pred zápisom vlastníctva, určite je však lepšie počkať, kým sa definitívne zapíše vlastníctvo, aby ste vedeli či nehnuteľnosti kupujete od správnej osoby. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, bývam v spoločnom rodinnom dome s rodičmi (dom vlastnia oni) a mám sestru. Všetci sme sa dohodli, že s manželom odkúpime polovicu domu (čím by sme sa stali štyrmi bezpodielovými vlastníkmi) a zo svojej polovice by sme vyplatili sestru z budúceho dedičstva. Takže zaplatíme len za štvrtinu domu, ale prepíše sa na nás polovica. Ktorý typ zmluvy na tento proces by ste odporúčili (kúpno-predajnú, darovaciu, alebo inú)? Vypracuje túto zmluvu právnik alebo notár? Ktorá možnosť je lepšia? Existuje medzi nimi nejaký rozdiel? Ďakujem za odpoveď, Monika.

Odpoveď: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 29.03.2022)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že chcete od rodičov odkúpiť jednu polovicu domu.

V tomto prípade je potrebné spísať kúpnu zmluvu, lebo darovacia zmluva sa vyznačuje bezodplatnosťou.  Vy ako budúci spoluvlastníci domu nie ste povinní vyplácať dcéru rodičov z budúceho dedičstva, lebo na to nie je právny dôvod, a to z jednoduchého dôvodu, že rodičia žijú.

Je vecou rodičov, či z vyplatenej kúpnej ceny darujú nejaké peniaze svojej dcére. Ak by malo dôjsť k darovaniu peňazí, odporúčame bankový prevod na účet dcéry, aby v prípade úmrtia rodičov exeistoval doklad o darovaní a jeho účele /dar/, keďže dar ak by išlo o väčšiu hodnotu by sa dcére započítaval na dedičský podiel v prípade úpmrtia rodičov.

Nie je to jednoduchá problematika, ale opakujeme, že Vy ak by ste odkúpili podiel na dome, nie ste povinní vyplácať dcéru rodičov.

Vo veci spísania kúpnej zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta. Môžete kontaktovať aj našu adokátsku kanceláriu.


Podotázka: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, momentálne bývam so svojimi rodičmi v trojizbovom byte, ktorý nie je naše súkromné vlastníctvo, ale ide o služobný byt. Chcú ho predať; mám nárok na nejaké peniaze? Ďakujem vopred, prajem pekný deň.

Odpoveď: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 15.01.2021)

Dobrý deň,
pokiaľ ide o služobný byt a teda rodičia nie sú jeho vlastníkmi, rodičia


Trápi vás "Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, môžem predávať nehnuteľnosť v Česku aj keď nebudem prítomný?

Odpoveď: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 08.01.2021)

Dobrý deň,
ak ste vlastníkom nehnuteľnosti v ČR, aby k predaju mohlo dôjsť, môžete vec riešiť samostatne vo vlastnej réžii alebo sa nechať zastupovať advokátom zo SR. 

Odporúčame Vám vo veci nechať sa zastupovať advokátom v SR, aby kúpno-predajnú zmluvu prekontroloval. Môžete sa obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, plánujem odcestovať do zahraničia na rok a chcem umožniť môjmu bratovi užívať auto, ktoré je registrované na môj meno. Mám v úmysle vyhotoviť plnú moc na používanie vozidla. Zároveň by som rad vypracoval aj plnú moc, ktorá by mu v prípade nehody umožnila riešiť s tým súvisiace záležitosti, keďže ja tu nebudem. Je potrebné vypracovať plnú moc dvakrát - jednu na používanie a druhú na zastupovanie v prípade nehody? Alebo akú formuláciu by som mal použiť v plnej moci, aby mohol brat auto využívať a zároveň v prípade potreby riešiť servis a všetko s tým súvisiace?

Odpoveď: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 20.02.2017)

Dobrý deň, na Vami požadované úkony postačuje vypracovať jedno vyhotovenie plnej moci. V obsahu plnej moci označíte splnomocniteľa (Vás) a splnomocnenca (Vášho brata) a označíte právne úkony, ktoré je Váš brat oprávnený  vykonávať vo Vašom mene a na Váš účet. Pri komunikácii s dopravným inšpektorátom sa vyžaduje osvedčený podpis splnomocniteľa, preto svoj podpis na písomnom plnomocenstve osvedčte pred notárom alebo na matričnom úrade.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň. Naši rodičia by nám s manželom radi darovali pozemok, ktorý vlastnia vo výlučnom vlastníctve. Mám však ešte súrodencov a chcem sa informovať, či a aký dodatok možno vložiť do darovacej zmluvy, aby táto nebola napadnutá počas života rodičov alebo po ich smrti - napríklad zo strany súrodencov. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 07.11.2016)

Dobrý deň, ak darovacia zmluva obsahuje všetky zákonnom požadované náležitosti stanovené pre tento právny úkon, je platná. V takom prípade akýkoľvek spor, predmetom ktorého bude snaha domôcť sa neplatnosti tejto zmluvy, bude bezúspešný. Ak zmluva má právne vady, ktoré spôsobujú jej neplatnosť, tieto sa nezahoja len samotným vyhlásením zmluvných strán resp. dodatkom o platnosti zmluvy alebo o jej nedotknuteľnosti. Ak teda dodržíte zákonné požiadavky pri uzavretí darovacej zmluvy s Vašimi rodičmi, nikto sa nedovolá jej neplatnosti. 


Trápi vás "Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som darovať byt svojmu ujovi. Akú darovaciu zmluvu by som mala teraz uzatvoriť s dotyčnou osobou, keďže mám momentálne problémy a musím preniesť svoj majetok na niekoho iného? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 20.10.2016)

Dobrý deň, vzhľadom na skutočnosť, že darovaním má byť prevedené vlastnícke právo k nehnuteľnosti, zmluva musí mať písomnú formu. V zmluve je nevyhnutne správne identifikovať zmluvné strany, nehnuteľnosť a musí obsahovať vôľu darcu (Vás) prenechať byt bezodplatne do vlastníctva obdarovaného (Vášho uja). Zmluva musí byť datovaná a podpísaná zmluvnými stranami, pričom podpis darcu (Vás) je potrebné úradne svedčiť. Vlastnícke právo k daru sa nadobudne až povolením vkladu vlastníckeho práva okresným úradom. Dovoľujem si Vás upozorniť, že ak sa zbavujete majetku v snahe vyhnúť sa uspokojeniu svojich veriteľov, vystavujete sa riziku podania žaloby o odporovateľnosť právneho úkonu. Podľa § 42a Občianskeho zákonníka, veriteľ sa môže domáhať, aby súd určil, že dlžníkove právne úkony, ak ukracujú uspokojenie jeho vymáhateľnej pohľadávky, sú voči nemu právne neúčinné. Toto právo máveriteľ aj vtedy, ak je nárok proti dlžníkovi z jeho odporovateľného právneho úkonu už vymáhateľný alebo ak už bol uspokojený. Odporovať možno právnemu úkonu, ktorý dlžník urobil v posledných troch rokoch v úmysle ukrátiť svojho veriteľa, ak tento úmysel musel byť druhej strane známy, a právnemu úkonu, ktorým bol veriteľ dlžníka ukrátený a ku ktorému došlo v posledných troch rokoch medzi dlžníkom a osobami jemu blízkymi alebo ktoré dlžník urobil v uvedenom čase v prospech týchto osôb s výnimkou prípadu, keď druhá strana vtedy dlžníkov úmysel ukrátiť veriteľa aj pri náležitej starostlivosti nemohla poznať.


Podotázka: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na cenu za vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy na predaj garaže a za vypracovanie návrhu na vklad na kataster. Ja, ako fyzická osoba, mám v úmysle kúpiť garaž, taktiež od fyzickej osoby, za kúpnu cenu 700 eur (podľa dohody s predávajúcim). Predávajúci má v pláne predať garaž po dvoch rokoch vlastníctva. Mohlo by ísť aj o simulovaný právny úkon? Bol by som Vám vďačný za kalkuláciu ceny. Ďakujem, Kristián Križan.

Odpoveď: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 08.12.2015)

Dobrý deň, kúpnu cenu za garáž si môžete dohodnúť ľubovoľnú. To, či ide o simulovaný právny úkon závisí od toho, aká je hodnota garáže, ak je oveľa vyššia, potom by sa to považovalo za darovaciu zmluvu. Pokiaľ ide o cenu za zmluvu, napíšte mi, či je garáž pevne spojená so zemou a zapísaná na katastri alebo ide o hnuteľnú vec a tiež, či máte záujem aj o návrh na vklad.


Podotázka: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebovala by som po Vás vypracovať dohodu medzi dvoma stranami. Druhou stranou je momentálne môj nadriadený, ktorý uzatvoril zmluvy pod mojím menom, ale mám obavy o moju reputáciu a bezpečnosť. V podstate ide o dohodu medzi mnou a mojím nadriadeným, v ktorej sa stanoví, že všetka zodpovednosť za zmluvy a akékoľvek komplikácie, ktoré by sa mohli vyskytnúť, nemajú so mnou nič spoločné. On s touto dohodou súhlasí. Samozrejme, za vypracovanie dohody som ochotná Vám zaplatiť. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 07.09.2015)

Dobrý deň, napíšte mi o akú zmluvu s nadriadeným by malo presne ísť. Nie je mi zrejmé, aké zmluvy pod Vašim meno uzatváral. Ak ste mu nedali na to súhlas, tak takáto zmluva je neplatná. 

Ak by vyplývalo riziko zo strany tretich subjektov, ktorí podpísali s Vami zmluvy, potom tieto tretie subjekty nie sú viazané zmluvou medzi Vami a Vašim nadriadeným. Preto je potrebné tento právny vzťah riadne ošetriť. 

Napíšte viac detailov, následne Vám právnu službu oceníme.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vypracovanie kúpno-predajnej zmluvy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.