Máte
otázku?

Ako vymazať záložné právo z registra?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako vymazať záložné právo z registra?

Dobrý deň, som vlastníkom auta, ktoré mal založené jeho predošlý majiteľ. Ten síce dlh vyrovnal, ale záložné právo nevymazal zo registra. Keď som auto kupoval a aj predtým, prepisovalo sa bez problémov. O tejto skutočnosti som sa dozvedel až teraz, keď chcem auto predať. Ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vymazať záložné právo z registra?

Dobrý deň, v zmysle § 596 a 597 Občianskeho zákonníka, ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť. Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť. Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým. Pojem vady zahrňa faktické i právne vady,  čo je napríklad aj právo tretej osoby k vozidlu, ktoré vyplýva zo zriadeného záložného práva. Ak bola splnená povinnosť zabezpečená záložným právom, záložné právo zaniklo. Po zániku záložného práva sa vykoná výmaz záložného práva z registra záložných práv. Záložný veriteľ je povinný podať žiadosť o výmaz záložného práva bez zbytočného odkladu po zániku záložného práva. Žiadosť o výmaz záložného práva je oprávnený podať aj záložca. Záložca je povinný žiadosť doložiť písomným potvrdením o splnení záväzku alebo inou listinou preukazujúcou zánik záložného práva vystavenou záložným veriteľom. Na základe uvedeného, Vám preto odporúčam, aby ste pod hrozbou odstúpenia od kúpnej zmluvy k vozidlu, žiadali, aby predošlý majiteľ zabezpečil výmaz záložného práva z registra. 

Trápi vás "Ako vymazať záložné právo z registra?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vymazať záložné právo z registra? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je po predčasnom ukončení a finančnom vysporiadaní zmluvy (úver na auto) potrebné ísť s prehlásením o zániku záväzku k notárovi a zrušiť tak záložné právo.

Odpoveď: Ako vymazať záložné právo z registra?

(odpoveď odoslaná: 15.04.2019)

Dobrý deň,

 

podľa ust. § 151md/ ods. 3 Občianskeho zákonníka platí :

 

"Záložný veriteľ je povinný podať žiadosť o výmaz záložného práva bez zbytočného odkladu po zániku záložného práva; ustanovenia § 151g ods. 2 až 4 sa použijú primerane. Ak bolo zrušené záložné právo zriadené rozhodnutím súdu alebo správneho orgánu, vykoná sa výmaz na základe rozhodnutia príslušného súdu alebo správneho orgánu, ktorý vydal rozhodnutie o zrušení záložného práva. Žiadosť o výmaz záložného práva je oprávnený podať aj záložca; záložca je povinný žiadosť doložiť písomným potvrdením o splnení záväzku alebo inou listinou preukazujúcou zánik záložného práva vystavenou záložným veriteľom."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že záložný veriteľ je zo zákon povinný podať žiadosť o výmaz záložného práva bez zbytočného odkladu po zániku záložného práva. 

 

Z uvedeného zákonného textu vyplýva, že aj Vy ako záložca tak môžete urobiť, pričom ste povinný predložiť doklad od záložného veriteľa o splnení Vášho záväzku.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vymazať záložné právo z registra?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.