Máte
otázku?

Ako vydediť nemanželské dieťa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Ako vydediť nemanželské dieťa?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako mám postupovať, ak chcem vydediť svoje nemanželské dieťa?

Odpoveď: Ako vydediť nemanželské dieťa?

Dobrý deň, ak chcete vydediť svojho potomka musí nastať jedna zo zákonom predvídaných skutočností. Podľa ustanovenia Občianskeho zákonníka potomka môžete vydediť len v týchto prípadoch: 

1/ ak potomok v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi (Vám) potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,

2/ ak potomok o poručiteľa (o Vás) trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,

3/ ak bol potomok odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,

4/ potomok trvalo vedie neusporiadaný život.

Vydedenie musí spĺňať rovnaké formálne náležitosti ako závet. Tzn. vydedenie musíte napísať vlastnou rukou (prípadne inak, avšak pred svedkami alebo formou notárskej zápisnice), musí byť uvedený deň, mesiac a rok podpísania a tiež musíte uviesť presný dôvod vydedenia (t.j. niektorú z vyššie spomenutých skutočností).

Trápi vás "Ako vydediť nemanželské dieťa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vydediť nemanželské dieťa? (Dedičské právo)

Dobrý deň, pred časom nám zomrel otec. U notárky sme zistili, že mal nemanželské dieťa, o ktorom sme doteraz nevedeli. Zaujímalo by nás, či má aj takáto osoba právo na dedičstvo a ako sa môže preukázať, že bola jeho dieťaťom.

Odpoveď: Ako vydediť nemanželské dieťa?

(odpoveď odoslaná: 01.12.2023)

Dobrý deň,
dediť samozrejme môže aj nemanželské dieťa a v prípade, že poručiteľ zomrel, tak už nie je možné ho vydediť. 

Prikladám aj komentované znenie Občianskeho zákonníka k ust. § 473:

Na dedenie sú povolané všetky deti poručiteľa, bez ohľadu na to, či sa narodili v manželstve alebo mimo manželstva. Za deti poručiteľa treba považovať

1/ deti, ktorých matka bola v čase pôrodu alebo v dobe, ktorá nepresiahla tristo dní do pôrodu manželkou poručiteľa,

2/ deti, ktoré sa narodili pozostalej manželke do uplynutia trojstého dňa od smrti poručiteľa,

3/ deti, ku ktorým poručiteľ so súhlasom matky otcovstvo uznal pred matričným orgánom alebo súdom (pokiaľ u týchto skupín nebolo otcovstvo poručiteľa právoplatným rozsudkom súdu zapreté),

4/ deti, ku ktorým otcovstvo poručiteľa určil súd.

Ak ide o jednu z osôb uvedených vyššie, tak notár s ňou bude konať ako s dedičom a dieťa v tomto smere nemusí nič preukazovať. 

Toto sú prekvapenia, ktoré sa niekedy stávajú. Ak je zapísané dieťa v rodnom liste, tak nemusí preukazovať nič. Ak nie je zapísané dieťa, tak musí byť najskôr určené otcovstvo. 

Deti či manželské alebo nemanželské dedia rovnako. Môžete sa ale v dedičskom konaní dohodnúť na takom usporiadaní, že sa s tým dieťaťom (zastúpeným rodičom) dohodnete, že komu pripadne majetok. Dieťa sa môže aj vzdať, ale na to sa spoliehať nedá. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vydediť nemanželské dieťa? (Dedičské právo)

Dobrý deň. Ďalšia otázka sa týka situácie, kedy mi pred tromi týždňami zomrela mama. Nemala žiadny majetok, jedine niektorú ornú pôdu na dedine a neprebrala si dôchodok, pretože už nevládala. Keď som robila poriadky, našla som papiere, ktoré odhalili jej dlhy. Preto sa pýtam, budeme musieť súrodenkyne a ja - sme ich piati - tieto dlhy splácať? Ja som bola jediná, ktorá zariadovala pohreb, zatiaľ čo ostatní súrodenci sa zachovali nevhodne. Mám teda právo si v dedičskom konaní uplatniť od nich sumu za pohreb v rovnakej výške? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako vydediť nemanželské dieťa?

(odpoveď odoslaná: 29.06.2019)

Dobrý deň, 

podľa ust. § 470 Obč. zákonníka platí, že "dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou. Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu."

V dedičskom konaní v prvom rade sa vyporiadavajú primerané náklady spojené s pohrebom, na úhradu ktorých budete mať nárok oproti ostatným dedičom podľa pomeru toho čo z dedičstva nadobudnú v pomere k celému dedičstvu.
Nepíšete rozsah a druh dlhov, zrejme ani nebudete mať všetky podklady a doklady, preto netreba veriteľom tieto dlhy uznávať ani sa zaväzovať k úhrade v splátkach, keďže by ste mohli uznať premlčané dlhy. Je povinnosťou veriteľa ustrážiť si platby splátok od svojich dlžníkov v súlade so zákonom.

V závislosti od rozsahu dlhov vo finančnom vyjadrení a trhovej hodnoty pôdy môžete požiadať notára, aby vykonal tzv. konvokáciu, t.j. vyzval veriteľov, aby prihlásili svojej pohľadávky do dedičského konania. 

Podľa ust. § 471 Obč. zákonníka platí, že "ak je dedičstvo predlžené, môžu sa dedičia s veriteľmi dohodnúť, že im dedičstvo prenechajú na úhradu dlhov. Súd túto dohodu schváli, ak neodporuje zákonu alebo dobrým mravom."

Možnosťou pre Vás je dedičstvo /aktíva aj pasíva/ aj odmietnúť, potom  sa na Vás hladí, ako keby ste sa smrti poručiteľa nedožili.

Keďže nepoznáme podrobnosti, ktoré aj Vy budete vedieť až v dedičskom konaní, odporúčam vec konzultovať s notárom.  Prípadne sa môžete obrátiť na advokáta, aby predmetné doklady hlavne ohľadom dlhov posúdil.

Pokiaľ ide o výplatu neprebratých dôchodkov, treba sa obrátiť na prísl. pobočku soc. poisťovne - pripájame aj link pre postup : https://www.socpoist.sk/prechod-naroku-na-dochodok-po-umrti-jeho-poberatela/1286s#Prechod%20n%C3%A1roku.

 


Podotázka: Ako vydediť nemanželské dieťa? (Dedičské právo)

Dobrý večer. Ohľadom dôchodku, ktorý si moja mamka neprebrala, mi na pošte povedali, že to ide do dedičského konania. Je to tak? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Ako vydediť nemanželské dieťa?

(odpoveď odoslaná: 29.06.2019)

Dobrý deň, poslali sme Vám link na Soc. poisťovňu, treba postupovať podľa inštrukcií na uvedenej stránke  a obrátiť sa priamo na Soc. poisťovňu - pobočku príslušnú podľa Vašej mamky.

Slov. pošta len vypláca dôchodky.

Starobný dôchodok nie je predmetom dedenia.

Sumy sa vyplatia v poradí : manželovi, deťom a rodičom.

Ak uvedených osôb niet, vstupujú nevyplatené splatné sumy do dedič. konania (https://www.socpoist.sk/prechod-naroku-na-dochodok-po-umrti-jeho-poberatela/1286s#Prechod%20n%C3%A1roku).

 


Trápi vás "Ako vydediť nemanželské dieťa?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vydediť nemanželské dieťa? (Dedičské právo)

Dobrý deň. Som nemanželské dieťa a rád by som sa opýtal na otázku týkajúcu sa dedenia. Môj otec je vlastníkom domu so záhradou na dedine a tiež vlastní byt v meste, ktorého vlastníctvo, ako som nedávno zistil, presunul na moju nevlastnú sestru. Mám v prípade otcovej smrti nárok uplatniť podiel z tohto bytu? Okrem mňa má ešte dvaja súrodenci. Chápem, že môže pôsobiť sebecky riešiť takéto veci, a to najmä v čase, keď otec ešte žije. Avšak on sa o mňa nikdy nezaujímal, iba platil výživné. Preto ma takéto skutočnosti zaujímajú. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Ako vydediť nemanželské dieťa?

(odpoveď odoslaná: 28.06.2019)

Dobrý deň, 

z ustanovení zákonov vyplýva, že vlastník môže za svojho života disponovať so svojim majetkom podľa svojho uváženia, a teda aj previesť na inú osobu svoj majetok bez ohľadu na názor svojich prípadných dedičov. Ako vyplýva z ust. § 460 Obč. zákonníka, dedičstvo s nadobúda smrťou poručiteľa a predmetom dedenia je majetok, ktorého vlastníkom bol poručiteľ ku dňu úmrtia.

V prípade úmrtia Vášho otca Vaša nevlastná sestra nie je povinná nič Vám vyplácať z majetku, ktorý jej daroval otec. 

Platí však ust. § 484 Obč. zákonníka o započítaní :

"Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

Darovanie nehnuteľnosti, ktorú Váš otec daroval Vašej sestre, sa vždy počíta ako dar, ktorý nie je obvyklý a v prípade dedenia sa hodnota predmetného daru započíta jej dedičský podiel a o predmetnú hodnotu daru, ktorý dostala od poručiteľa za jeho života, bude menej dediť.

 

 

 

 

 


Podotázka: Ako vydediť nemanželské dieťa? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám nemanželské dieťa a chcem sa spýtať, ako mám postupovať, ak nechcem, aby malo nárok na môj alebo manželkin majetok. Má vôbec nárok na manželkin majetok, i keď v jej majetku oficiálne nefigurujem ako vlastník? Manželka je jediným vlastníkom nehnuteľnosti, má v tomto prípade dieťa stále nárok? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Ako vydediť nemanželské dieťa?

(odpoveď odoslaná: 01.10.2018)

Dobrý deň, nemanželské dieťa má rovnaké postavenie v dedičskom konaní ako deti z aktuálneho manželstva. Tieto deti (bez ohľadu na, či ste zosobášený alebo nie) majú nárok iba na majetok, ktorý bude predmetom dedičstva v dedičskom konaní. Tzn. že nárok budú mať na majetok, ktorý je vo Vašom výlučnom vlastníctve a prípadne majetok, ktorý Vám bude patriť z titulu vyporiadania BSM v dedičskom konaní (BSM v tomto prípade zaniká Vašou smrťou). Ak má Vaša súčasná manželka majetok (dom) vo svojom výlučnom vlastníctve (nadobudla ho pred uzavretím manželstva a Vy na LV nie ste vedený ako vlastník), tento majetok nebude patriť do dedičského konania, a preto nebude môcť Vaše nemanželské dieťa nadobudnúť k tomuto majetku žiadny podiel. V prípade, že by ste uvažovali o jeho vydedení, museli by byť splnené zákonné podmienky vydedenia upravené v ustanovení § 469a Občianskeho zákonníka.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vydediť nemanželské dieťa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.