Máte
otázku?

Ako vyčísliť dlžné výživné?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Ako vyčísliť dlžné výživné?

Dobrý deň, súd určil otcovi môjho dieťaťa povinnosť platiť výživné mesačne od 1. 1. 2008. Doposiaľ nezaplatil takmer nič. Chcela by som vedieť, ako si mám vypočítať dlžnú sumu. Či môžem počítať od 1. 1. 2008 alebo spaťne len za kratšie obdobie. Ďakujem. Dana.

Odpoveď: Ako vyčísliť dlžné výživné?

Dobrý deň. Právo na výživné sa podľa zákona o rodine nepremlčuje, ale jednotlivé dlžné splátky sa premlčujú. Pre stanovenie premlčacej doby je dôležité, či súd zaviazal povinného v rozhodnutí v roku 2008 aj na zaplatenie dlžného výživného z minulosti, ktoré bolo splatné pred rozhodnutím súdu alebo ho zaviazial platiť výživné v mesačných intervaloch len do budúcna.

V prípade výživného, ktoré bolo splatné pred rozhodnutím súdu (dlžné výživné z minulosti) to sa premlčuje po 10 rokoch odo dňa právoplatnosti rozhodnutia, tj. môžete ho stále vymáhať, nie je premlčané.

V prípade, že súd zaviazal povinného na platenie výživného v mesačných intervaloch do budúcna, jednotlivé splátky sa premlčujú po 3 rokoch. To znamená, že vy môžete vymáhať zaplatenie jednotlivých mesačných splátok výživného spätne len 3 roky dozadu, tj. ostatné splátky sú už premlčané, povinný ich môže dobrovoľne plniť, ale súdne ich už nemôžte vymáhať.

Trápi vás "Ako vyčísliť dlžné výživné?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vyčísliť dlžné výživné?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.