Máte
otázku?

Ako v návrhu na rozvod manželstva upraviť styk otca s deťmi?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Prešov

Otázka: Ako v návrhu na rozvod manželstva upraviť styk otca s deťmi?

Dobrý večer, po nekonečných výčitkách, ponižovaní, nadávaniach aj pred deťmi, fackách a nakoniec aj útoku na mňa a hádzaní fľaše, keď som držala dvojročného syna, som nabrala odvahu a doslova uskočila od manžela s deťmi s pár vecami k rodičom. Vzdialenosť medzi otcem a deťmi je vyše 300 km. Manžel posledné dva roky kričal, že sa so mnou rozvedie, zastrašoval a podobne. Užíval alkohol, trpel neustálymi depresívnymi stavmi, pričom raz dokonca skončil v Pezinku na dva dni, neviem však jeho diagnózu. Snažila som sa mu ukázať budúcnosť, prípadne možnosť rozvodu, ale nič nechcel riešiť. Po deviatich tichých mesiacoch máme konečne dátum pojednávania v decembri. Chcela by som vás poprosiť, ako mám žiadať o upravenie styku s deťmi? Staršiemu, osemročnému sa tak raz v mesiaci hodinu venoval, o dvojročného takmer nejavil záujem. Keďže úradníci aj psychológovia upozorňujú na to, aby sa nebránilo kontaktu otca s deťmi, k žiadosti o rozvod som priložila návrh na styk raz v mesiaci počas prvého víkendu, čo však vzhľadom na vzdialenosť nie je reálne a otec neprejavil záujem. Chce všetko nechať na dohodu so mnou. Ďakujem.

Odpoveď: Ako v návrhu na rozvod manželstva upraviť styk otca s deťmi?

Dobrý deň, podľa § 25 zákona o rodine, rodičia sa môžu dohodnúť o úprave styku s maloletým dieťaťom pred vyhlásením rozhodnutia, ktorým sa rozvádza manželstvo; dohoda o styku rodičov s maloletým dieťaťom sa stane súčasťou rozhodnutia o rozvode. Ak sa rodičia nedohodnú o úprave styku s maloletým dieťaťom, súd upraví styk rodičov s maloletým dieťaťom v rozhodnutí o rozvode; to neplatí, ak rodičia úpravu styku žiadajú neupraviť. Z uvedeného vyplýva, že ak s vašim manželom zhodne vyhlásite, že nežiadate upraviť styk otca s deťmi, súd ho v rozsudku o rozvode neurčí. V takom prípade bude stýkanie sa otca s deťmi závislé od vašej vzájomnej dohody. Je potrebné poznamenať, že kedykoľvek po právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva môžete Vy ako aj Váš manžel žiadať súd, aby konkrétne upravil právo otca stýkať sa s maloletými deťmi a to tak, aby to bolo v ich záujme. 

Trápi vás "Ako v návrhu na rozvod manželstva upraviť styk otca s deťmi?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako v návrhu na rozvod manželstva upraviť styk otca s deťmi? (Rozvod)

Dobrý večer, nemôžem dosiahnuť dohodu so svojím manželom. Náš osemročný syn navštevuje detskú psychologičku, ktorá odporúča, že kontakt s otcov synom by mal byť raz za štvrťrok, a to v mojej prítomnosti u nášho dvojročného syna a len s presne časovo vymedzeným termínom pre staršieho, konkrétne v sobotu popoludní od jednej do piatej. Aj napriek tomu, že sme sa na moju žiadosť stretli pri psychologičke, nedosiahli sme žiadnu dohodu. Manžel požaduje kontakt raz za mesiac a to kedykoľvek, ale bez konkrétnych detailov. Keď máme priamy kontakt, správa sa voči mne agresívne a nadáva. Starší syn sa po týchto stretnutiach obvykle dva dni vracia do normálu, prejavujú sa u neho časté močenie, problémy so zaspávaním a psychosomatické príznaky. Napriek týmto problémom sa stretli sme sa od apríla iba trikrát. Syn povedal svojmu otcovi, že nechce ísť s ním na Vianoce, Silvester ani Veľkonoce. Mám pocit, že nútim syna byť s otcov, ktorý prejavuje len minimálny záujem. Môžem na súde predložiť svoj návrh harmonogramu stretávania? Mala by som priložiť aj správu od detskej psychologičky? Ďakujem.

Odpoveď: Ako v návrhu na rozvod manželstva upraviť styk otca s deťmi?

(odpoveď odoslaná: 21.10.2016)

Dobrý deň, ak považujete záver detskej psychologičky za správny, navrhnite rovnakú úpravu výkonu rodičovských práv a povinnosti v otázke styku otca s maloletými deťmi. V zásade by ste mali aj Vy výchovným pôsobením smerovať synov k rozvíjaniu citových väzieb so svojim rodičom. Iba v prípade, že stretnutia s otcom negatívne vplývajú na ich výchovu, duševný stav prípadne inak ohrozujú ich záujem, trvajte na obmedzení resp. úplnom vylúčení možnosti styku otca so synmi. Aj keď Váš syn vo svojom veku (8 rokov) už je schopný vysloviť vlastný názor vo veci, ktorá sa ho priamo týka, nie vždy dokáže dieťa v tomto veku správne posúdiť, čo je v jeho najlepšom záujme.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako v návrhu na rozvod manželstva upraviť styk otca s deťmi?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.