POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako ukončiť mandátnu zmluvu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Žilina

Otázka: Ako ukončiť mandátnu zmluvu?

Dobrý deň, podpísal som mandátnu zmluvu na pozíciu asistenta predaja v nemenovanej spoločnosti, ktorá ponúka hrnce a iné kuchynské potreby, ako aj zdravotnícke pomôcky. Zmluvu som si nebol schopný preštudovať, takže neviem, čo je v nej presne uvedené. Kópiu zmluvy som nedostal, keďže bola odoslaná na podpis riaditeľovi. Po dvoch dňoch som sa rozhodol zmluvu ukončiť, ale bolo mi povedané, že to nie je možné. Informovali ma, že zmluva mi príde približne po mesiaci a približne po pol roku že sama zanikne. Údajne nemusím vykonávať prácu a nemusím sa tým ďalej zaoberať. Takýto postup mi však nie je sympatický a bojím sa zmluvných sankcií za nevykonávanie práce alebo podobný. Prosím o radu, ako ďalej v tomto prípade postupovať, keďže moja zmluva mi ešte neprišla a neviem, či sú v nej uvedené nejaké sankcie. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako ukončiť mandátnu zmluvu?

Dobrý deň. 

V zmysle § 575 Obchodného zákonníka platí:

"Mandatár môže zmluvu vypovedať s účinnosťou ku koncu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená mandantovi, ak z výpovede nevyplýva neskorší čas. Ku dňu účinnosti výpovede zaniká záväzok mandatára uskutočňovať činnosť, na ktorú sa zaviazal. Ak by týmto prerušením činnosti vznikla mandantovi škoda, je mandatár povinný ho upozorniť, aké opatrenia treba urobiť na jej odvrátenie. Ak mandant tieto opatrenia nemôže urobiť ani pomocou iných osôb a požiada mandatára, aby ich urobil sám, je mandatár na to povinný."

Na základe vyššie uvedeného ustanovenia Obchodného zákonníka odporúčam bezodkladne zaslať písomnú výpoveď mandátnej zmluvy mandantovi, v ktorej uvediete kedy a s akou spoločnosťou bola mandátna zmluva uzatvorená. Zároveň v nej môžete požiadať o zaslanie mandátnej zmluvy, ktorá Vám nebola zatiaľ zo strany mandanta zaslaná. 

Trápi vás "Ako ukončiť mandátnu zmluvu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako ukončiť mandátnu zmluvu? (Obchodné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné ukončiť mandátnu zmluvu ústne, a nie písomne. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Ako ukončiť mandátnu zmluvu?

(odpoveď odoslaná: 15.02.2021)

Dobrý deň,
ak bola zmluva uzatvorená v písomnej forme, je potrebné ju ukončiť písomne. Avšak aj pre prípad uzatvorenia zmluvy ústnou formou odporúčam ukončenie písomnou formou, aby ste pre budúcnosť mali dôkaz o tom, že zmluva bola riadne ukončená.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako ukončiť mandátnu zmluvu? (Obchodné právo)

Dobrý deň, už tri roky pracujem ako živnostníčka na mandátnu zmluvu a rozhodla som sa podať výpoveď s mesačnou výpovednou lehotou podľa podmienok zmluvy. Hneď ako som doručila výpoveď, zamestnávateľ mi poslal SMS správu, v ktorej mi oznámil, že moje služby už nie sú potrebné. Toto je pre mňa problém, pretože mi ešte stále plynie mesačná výpovedná lehota a prídem tak o mesačný príjem. Vyradil ma z práce a na moje miesto nasadil niekoho iného. Mám právo sa ohradiť, alebo mám nárok na mesačný plat za dotyčný mesiac, aj keď som nepracovala? Som z toho zúfalá, pretože som samoživiteľka s maloletým dieťaťom. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, či mám nejaké možnosti?
Ďakujem.

Odpoveď: Ako ukončiť mandátnu zmluvu?

(odpoveď odoslaná: 05.03.2020)

Dobrý deň,
v otázke neuvádzate akú prácu vykonávate podľa mandátnej zmluvy.

Uvádzame náš nasledovný právny názor : 
1./ V otázke uvádzate, že "zamestnávateľ" Vám doručil výpoveď z mandátnej zmluvy formou SMS. Je  treba si ozrejmiť z akého dôvodu používate termín zamestnávateľ a teda či zo strany Vášho "zamestnávateľa" nedošlo k porušeniu ust. Zákonníka práce v tom, že mal s Vami uzatvoriť pracovnú zmluvu. Pokiaľ ste v práci riadne v určený pracovný čas 40 hodín týždenne v stanovenej prac. dobe, dostávate odmenu pravidelne, pracujete na základe príkazov zamestnávateľa, potom máme za to, že mandátna zmluva bola uzatvorená len z dôvodu, aby sa "zamestnávateľ" vyhol plateniu odvodov, poskytovaniu a vyplácaniu nárokov, ktoré vyplývajú z riadne uzatvorenej prac. zmluvy, a potom platí tento iný - zastretý právny úkon - pracovný pomer podľa Zákonníka práce.

Podľa ust. § 1 ods. 3 ZP platí :
"Závislá práca môže byť vykonávaná výlučne v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo výnimočne za podmienok ustanovených v tomto zákone aj v inom pracovnoprávnom vzťahu. Závislá práca nemôže byť vykonávaná v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu alebo v zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu podľa osobitných predpisov."


2./ Právna úprava mandátnej zmluvy je upravená v ust. § 566 a nasl. Obchodného zákonníka, v zmysle ktorých platí, ak medzi ste sa vo Vašej zmluve nedohodli inak, nasledovné :
"§ 574
(1) Mandant môže zmluvu kedykoľvek čiastočne alebo v celom rozsahu vypovedať.
(2) Ak výpoveď neurčuje neskoršiu účinnosť, nadobúda účinnosť dňom, keď sa o nej mandatár dozvedel alebo mohol dozvedieť.
(3) Od účinnosti výpovede je mandatár povinný nepokračovať v činnosti, na ktorú sa výpoveď vzťahuje. Je však povinný mandanta upozorniť na opatrenia potrebné na to, aby sa zabránilo vzniku škody bezprostredne hroziacej mandantovi nedokončením činnosti súvisiacej so zariaďovaním záležitosti.
(4) Za činnosť riadne uskutočnenú do účinnosti výpovede má mandatár nárok na úhradu nákladov vynaložených podľa § 572 a na primeranú časť odplaty.
§ 575
(1) Mandatár môže zmluvu vypovedať s účinnosťou ku koncu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená mandantovi, ak z výpovede nevyplýva neskorší čas.
(2) Ku dňu účinnosti výpovede zaniká záväzok mandatára uskutočňovať činnosť, na ktorú sa zaviazal. Ak by týmto prerušením činnosti vznikla mandantovi škoda, je mandatár povinný ho upozorniť, aké opatrenia treba urobiť na jej odvrátenie. Ak mandant tieto opatrenia nemôže urobiť ani pomocou iných osôb a požiada mandatára, aby ich urobil sám, je mandatár na to povinný."

Záver :

Pokiaľ vykonávate prácu akoby ste boli v prac. pomere, odporúčame kontaktovať príslušný inšpektorát práce. 
Ak náš predpoklad nie je správny a teda Váš vzťah zodpovedá ust. Obchod. zákonníka o mandátnej zmluve, potom máme za to, že výpoveď zo strany mandanta formou SMS je neplatná poukazujúc na ust. § 40 Obč. zákonníka a je treba sa riadiť ust. Vašej zmluvy o výpovedi z Vašej strany - zo strany mandatára, a dožadovať sa svojich práv v zmysle mandátnej zmluvy. 


Podľa ust. § 40 Obč. zákonníka platí :
"(1) Ak právny úkon nebol urobený vo forme, ktorú vyžaduje zákon alebo dohoda účastníkov, je neplatný.
(2) Písomne uzavretá dohoda sa môže zmeniť alebo zrušiť iba písomne.

(3) Písomný právny úkon je platný, ak je podpísaný konajúcou osobou; ak právny úkon robia viaceré osoby, nemusia byť ich podpisy na tej istej listine, ibaže právny predpis ustanovuje inak. Podpis sa môže nahradiť mechanickými prostriedkami v prípadoch, keď je to obvyklé.
(4) Písomná forma je zachovaná, ak je právny úkon urobený telegraficky, ďalekopisom alebo elektronickými prostriedkami, ktoré umožňujú zachytenie obsahu právneho úkonu a určenie osoby, ktorá právny úkon urobila. Písomná forma je zachovaná vždy, ak právny úkon urobený elektronickými prostriedkami je podpísaný zaručeným elektronickým podpisom alebo zaručenou elektronickou pečaťou."

 


Podotázka: Ako ukončiť mandátnu zmluvu? (Obchodné právo)

Mandátnu zmluvu mám uz dva roky, stále bola na dobu určitú, t.j. na 6 týždňov. Stále mi ju predlžovali. Posledná bola do 30. 6. 2019. Toto si ani ja, ani zamestnávateľ, teda mandát a mandator, nevšimli. Dnes je 22. 7. 2019, stále pracujem, používam služobné auto a ostatné veci. Dnes si to všimli a chcú ukončiť zmluvu s okamžitou platnosťou. Aké majú na to právo? Neplatí to, že už by zmluva mala byť na dobu neurčitú? Neviem, či je to zrozumiteľné. Ďakujem, Fero.

Odpoveď: Ako ukončiť mandátnu zmluvu?

(odpoveď odoslaná: 22.07.2019)

Dobrý deň, v otázke ste sa zrejme chceli opýtať na to, že keďže zmluva bola na dobu určitú do 30.6.2019 a zmluvné strany sa ňou naďalej riadili, či zmluva vzhľadom na dnešný dátum - 22.7.2019, sa nepovažuje zo zákona za zmluvu uzatvorenú na dobu neurčitú.

Musíme uviesť, že to tak nie je.

Mandátna zmluva ako zmluvný typ je upravená v ustanoveniach Obchodného zákonníka, ako zml. vzťah medzi mandatárom a mandantom, a teda predpokladá sa, že sa jedná o vzťah obchodnoprávny.

Nepíšete v otázke akú činnosť vykonávate a teda či dôvodom na uzatvorenie tejto zmluvy zo strany zamestnávateľa - mandanta - nebolo obídenie ustanovení Zákonníka práce, hlavne pokiaľ ide o platenie odvodov na soc. a zdrav. poistenie, zodpovednosť zamestnávateľa podľa ust. Zákonníka práce vyplývajúca pre neho z pracovnoprávnych vzťahov. Podľa ust. § 1 Zákonníka práce platí, že "závislá práca môže byť vykonávaná výlučne v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo výnimočne za podmienok ustanovených v tomto zákone aj v inom pracovnoprávnom vzťahu. Závislá práca nemôže byť vykonávaná v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu alebo v zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu podľa osobitných predpisov."

Ak máte uzatvorenú mandátnu zmluvu, treba vychádzať z jej obsahu a ust. § 566 a nasl. Obchod. zákonníka.

Podľa  § 574 Obchodného zákonníka platí :

"(1) Mandant môže zmluvu kedykoľvek čiastočne alebo v celom rozsahu vypovedať.

(2) Ak výpoveď neurčuje neskoršiu účinnosť, nadobúda účinnosť dňom, keď sa o nej mandatár dozvedel alebo mohol dozvedieť.

(3) Od účinnosti výpovede je mandatár povinný nepokračovať v činnosti, na ktorú sa výpoveď vzťahuje. Je však povinný mandanta upozorniť na opatrenia potrebné na to, aby sa zabránilo vzniku škody bezprostredne hroziacej mandantovi nedokončením činnosti súvisiacej so zariaďovaním záležitosti.

(4) Za činnosť riadne uskutočnenú do účinnosti výpovede má mandatár nárok na úhradu nákladov vynaložených podľa § 572 a na primeranú časť odplaty."

T. j. : Ak mandant zmluvu vypovedal podľa Vašej zmluvy, mohol tak urobiť.  Za čas od 30.6.2019 do účinnosti výpovede máte nárok na primeranú časť odplaty za Vašu činnosť a úhradu vynaložených nákladov podľa § 572 Obchod. zákonníka :

"Mandant je povinný uhradiť mandatárovi náklady, ktoré mandatár nevyhnutne alebo účelne vynaložil pri plnení svojho záväzku, ibaže z ich povahy vyplýva, že sú už zahrnuté v odplate."

 

 

 

 

 

 


Trápi vás "Ako ukončiť mandátnu zmluvu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako ukončiť mandátnu zmluvu? (Obchodné právo)

Od 28. 5. 2018 mám uzatvorenú mandátnu zmluvu s jednou poisťovňou. Druhú prácu mám na rakúsku živnosť a pracujem v Rakúsku ako opatrovateľka. Z tejto zmluvy sú vyplácané provízie za uzatvorené PZ a ak splním počet bodov, dostanem odmenu, t.j. model zapracovania. Teraz ma však začali nútiť, aby som ukončila prácu v zahraničí a venovala sa len tejto práci, pri ktorej majú ešte väčšie očakávania. Do roka mám absolvovať určité školenia a teraz, po piatich mesiacoch, rozhodli, že ak vynechám nejaké školenie, nebude mi už vyplácaný model zapracovania. V poisťovníctve pracujem už 25 rokov. Prehovorili ma, aby som pracovala v tejto spoločnosti a teraz, ak neprejdem na ich podmienky, nebudú mi vyplácať tento bonus. Chcem preto s nimi ukončiť spoluprácu, mandátnu zmluvu, neviem, či nebudem musieť vrátiť model zapracovania a ako ukončiť túto mandátnu zmluvu z tohto dôvodu. Prácu v Rakúsku nemienim zanechať, keďže som sama, mám hypotéku a potrebujem stály príjem. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako ukončiť mandátnu zmluvu?

(odpoveď odoslaná: 20.11.2018)

Dobrý deň, 
Vami položená otázka nespadá celkom do bezplatnej poradne, napriek tomu sme sa rozhodli, že budeme odpovedať v bezplatnej poradni  a veríme, že naša odpoveď Vám pomôže.

Ak vychádzame z predpokladu, že činnosť pre poisťovňu vykonávate na zmluvnom základe a prísl. povolení, poisťovňa nie je oprávnená Vás nútiť k tomu, aby ste ukončili svoje podnikanie v Rakúsku.

Nepíšete, či tieto požiadavky zo strany poisťovne boli voči Vám vznesené aj písomne.

Predpokladáme, že zmluva bola uzatvorená podľa ust. Obchodného zákonníka.
Všeobecne podľa ust. § 575 Obchod. zákonníka platí, že "mandatár môže zmluvu vypovedať s účinnosťou ku koncu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená mandantovi, ak z výpovede nevyplýva neskorší čas.
Ku dňu účinnosti výpovede zaniká záväzok mandatára uskutočňovať činnosť, na ktorú sa zaviazal. Ak by týmto prerušením činnosti vznikla mandantovi škoda, je mandatár povinný ho upozorniť, aké opatrenia treba urobiť na jej odvrátenie. Ak mandant tieto opatrenia nemôže urobiť ani pomocou iných osôb a požiada mandatára, aby ich urobil sám, je mandatár na to povinný."

Ďalej platí, že za obdobie výpovednej doby máte nárok odplatu podľa výsledkov dojednaných v zmluve.

Pokiaľ chcete ukončiť zmluvu s poisťovňou je potrebné postupovať podľa zmluvy a dať výpoveď s tam uvedenou výpovednou dobou. 

Ak v zmluve nie je dojednané inakšie, výpoveď zaslaná v mesiaci november 2018 bude účinná k 31.12.2018. 

Model zapracovanie zrejme predstavuje nejaké materiály - manuál, ako postupovať pri uzatváraní zmlúv - to je len náš názor, nakoľko nepoznáme text Vašej zmluvy. Sme názoru, že pokiaľ v poisťovníctve pracujete 25 rokov, tieto postupy aj ovládate; sme názoru, že k vráteniu by Vás mohol zaviazať len súd,  čo je však dosť sporné, ako by posudzoval túto otázku súd. Dôležité je ako máte túto vec riešenú v zmluve. 

Odporúčame tzv. model zapracovania pokiaľ zodpovedá tomu, ako uvádzame vyššie, neuhradzovať dobrovoľne bez posúdenia zmluvy advokátom.


 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako ukončiť mandátnu zmluvu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.