Máte
otázku?

Ako sa určuje hodnota dedičstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Ako sa určuje hodnota dedičstva

Dobrý deň. Ako sa určuje hodnota dedičského podielu pri dodatočnom prejednávaní dedičstva, konkrétne ak poručiteľ zomrel v roku 1998 a ja som zdedil 1/14 časť domu? Chcem si toto dedičstvo uplatniť ako novo nájdené, keďže som o tom doteraz nevedel. Je hodnota dedičstva určená hodnotou domu v čase úmrtia poručiteľa, alebo sa berie do úvahy aktuálna hodnota? Pridávam, že dom bol od úmrtia poručiteľa viackrát rekonštruovaný obyvateľmi.

Odpoveď: Ako sa určuje hodnota dedičstva

Dobrý deň, hodnota dedičstva sa určuje ku dňu smrti poručiteľa s tým, že sa určuje formou dohody dedičov alebo posudkom prípadne vyjadrením realitnej kancelárie. 

Vašej otázke celkom presne nerozumiem, chcete dodatočne prejednať iný majetok, alebo ďalší podiel na nehnuteľnosti, ktorú ste zdedili, alebo chcete vysporiadať dedičstvo?

Trápi vás "Ako sa určuje hodnota dedičstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa určuje hodnota dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, v rámci novoobjaveného majetku sa bude v znovu otvorenom dedičskom konaní prejednávať poda. Z celej parcely je stavebný pozemok len jeden. Podiel na dediča je 1570 m2 (celá parcela má dosť veľkú výmeru). Ako sa rieši situácia, keď stavebný pozemok má vyššiu hodnotu ako ostatné? Bude musieť ten, kto dostane stavebný pozemok, vyplatiť rozdiel? Alebo dostane menšiu výmeru? Aké sú možnosti riešenia situácie, aby to bolo spravodlivé voči všetkým zúčastneným? Ďakujem pekne za radu.

Odpoveď: Ako sa určuje hodnota dedičstva

(odpoveď odoslaná: 04.11.2020)

Dobrý deň,
v prvom rade sa môžu dedičia v dedičskom konaní dohodnúť (v závislosti od toho, či nechcú všetci predmetný stavebný pozemok). Tzn. môže sa uzatvoriť dohoda, že jeden dostane stavebný pozemok, druhý ornú pôdu a prvý druhého vyplatí, aby dorovnal jeho podiel. V rámci dedičského konania sa dá naozaj rôzne dohodnúť na vyporiadaní dedičstva. Pri ornej pôde je však potrebné dať si pozor na zákaz drobenia ornej pôdy. Z toho dôvodu sa môže stať, že s ohľadom na výmeru ornej pôdy, túto bude musieť bez ohľadu na dohodu dedičov nadobudnúť iba jeden z dedičov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako sa určuje hodnota dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa do hodnoty dedičstva zaráta aj zdedená pôda. So sestrou dedíme po matke byt, pôdu a lesy. Notárka si od nás vypýtala cenové ohodnotenie len bytu. Chcela by som si vypočítať približné poplatky za dedičské konanie a neviem, či ich mám vypočítať len z ceny bytu, alebo si mám zistiť aj hodnotu pôdy a lesa atď., a vypočítať to aj s ich hodnotou. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako sa určuje hodnota dedičstva

(odpoveď odoslaná: 01.09.2020)

Dobrý deň,
do hodnoty dedičstva sa zarátava hodnota všetkých aktív a od nich sa odráta výšky pasív. Hodnotu ornej pôdy a lesov bude zisťovať priamo notár v súlade s príslušnými právnymi predpismi. Z toho dôvodu znalec ohodnocuje iba byt.

Hodnotu ornej pôdy a lesov Vám oznámi notár zrejme na ďalšom termíne prejednania dedičstva.


Podotázka: Ako sa určuje hodnota dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, v našej rodine prebieha dedičské konanie. Problém spočíva v tom, že naša príbuzná nás chce vyplatiť za nižšiu cenu. Máme však potvrdenie od renomovaného makléra o podstatne vyššej cene. Ona sa chce dohodnúť na nižšej sume. Ako mám šikovne posunúť túto informáciu? A ako mám postupovať, keď nebude súhlasiť, resp. ako to mám predložiť na dedičskom konaní? Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa určuje hodnota dedičstva

(odpoveď odoslaná: 22.08.2020)

Dobrý deň,
pre dedičské konanie platí ust. § 200 ods. 2 Civil. mimosporového poriadku platí :

"Všeobecnou hodnotou majetku je cena, ktorá by sa mala dosiahnuť na trhu v podmienkach voľnej súťaže pri poctivom predaji, keď kupujúci i predávajúci budú konať s náležitou informovanosťou a opatrnosťou a s predpokladom, že cena nie je ovplyvnená neprimeranou pohnútkou."

Zákon vyslovene nehovorí o znaleckom posudku na ohodnotenie majetku v dedič. konaní, teda aj nehnuteľnosti, ale ak sa v dedičskom konaní nedohodnete na všeob. hodnote majetku a druhý dedič bude namietať písomné vyjadrenie realit. makléra, riešením je len znalecký posudok na ohodnotenie nehnuteľnosti. Najlepšie v dedičskom konaní by bolo, keby ste sa na spoločnom znalcovi dohodli, ktorý by vypracoval znal. posudok pre konkrétny účel. Zoznam znalcov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.


Trápi vás "Ako sa určuje hodnota dedičstva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako sa určuje hodnota dedičstva (Dedičské právo)

Na akú časť pozemku má nárok manžel po smrti svojej manželky, ak zomrela skôr ako on a ostali traja dediči - dvaja synovia a manžel? Má na rovnakú časť ako dvaja synovia, alebo mu patrí väčšia časť pozemku ako dvom synom?

Odpoveď: Ako sa určuje hodnota dedičstva

(odpoveď odoslaná: 23.10.2018)

Dobrý deň, 

v podstate môžu nastať dve situácie v závislosti od režimu pozemku :

1./ Ak bol pozemok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, manžel z titulu vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva nadobúda jednu polovicu pozemku, a zostatok - jedna polovica sa delí medzi 3 dedičov rovnakým dielo, teda po jednej tretine.

2./ Ak bol pozemok vo výlučnom vlastníctve manželky, potom podiely dedičov sú zo zákona v pomere 1/3 k celku.

 

V dedičskom konaní sa dedičia môžu dohodnúť na vyporiadaní dedičstva dohodou, ak sa nedohodnú, potom potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov, ak medzi účastníkmi nedôjde k dohode, alebo vykoná vyporiadanie medzi dedičmi a rozhodne o tom, čo ktorý z dedičov nadobudol.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa určuje hodnota dedičstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.