Máte
otázku?

Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ.


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ.

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či môže za ručiteľa ísť osoba, ktorá má exekúciu z dopravného podniku. A ak áno, mohol by v budúcnosti, ak by chcel vybrať hypotéku, ručiteľovi ručiť ja? Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

Odpoveď: Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ.

Dobrý deň, na Vašu otázku najprv krátky exkurz do oblasti upravujúcej otázky ručiteľstva :

Podľa ust. § 546 Obč. zákonníka platí : Dohodou účastníkov možno zabezpečiť pohľadávku ručením. Ručenie vzniká písomným vyhlásením, ktorým ručiteľ berie na seba voči veriteľovi povinnosť, že pohľadávku uspokojí, ak ju neuspokojí dlžník. Veriteľ je povinný kedykoľvek a bez zbytočného odkladu oznámiť ručiteľovi na požiadanie výšku svojej pohľadávky. Ručiteľ je povinný dlh splniť, ak ho nesplnil dlžník, hoci ho na to veriteľ písomne vyzval. Ručiteľ môže proti veriteľovi uplatniť všetky námietky, ktoré by mal proti veriteľovi dlžník. Uznanie dlhu dlžníkom je účinné voči ručiteľovi, len keď s ním vysloví súhlas . Ručiteľ, ktorý dlh splnil, je oprávnený požadovať od dlžníka náhradu za plnenie poskytnuté veriteľovi.

Podľa zákona o spotrebiteľských úveroch veriteľ je povinný postupovať pri poskytovaní spotrebiteľského úveru  obozretne a ponúkať a poskytovať spotrebiteľské úvery spôsobom, ktorý nepoškodzuje spotrebiteľov.  Rovnako podľa zák. č.  90/2016 Z. z. o úveroch na bývanie : Veriteľ je povinný posúdiť s odbornou starostlivosťou schopnosť spotrebiteľa splácať úver na bývanie, a to pred uzatvorením zmluvy o úvere na bývanie.  Pri posúdení schopnosti spotrebiteľa splácať úver na bývanie sa zohľadňuje najmä schopnosť spotrebiteľa dodržať povinnosti vyplývajúce zo zmluvy o úvere na bývanie a potrebné a primerané skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť schopnosť spotrebiteľa splácať úver na bývanie počas celej doby trvania zmluvy o úvere na bývanie.

Okrem zákona banky pri poskytovaní úverov a hypoték  /ručenie nehnuteľnosťou/ postupujú aj podľa Opatrenia NBS z 13.12.2016, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o posúdení schopnosti spotrebiteľa splácať úver na bývanie.

V SR je vedený jednak centrálny úverový register / http://www.sbcb.sk/, ktorého  užívatelom sú tam uvedené banky, v ktorom sú vedené všetky úvery, dlžníci, spoludlžníci, ručitelia, za podmienky súhlasu na spracovanie svojich údajov,  ako aj  ich platobná disciplína, vrátene tých žiadostí o úver, ktoré banky neschválili, spotrebné úvery, stavebbné sporenie, kreditné karty, atď. Poznamenávame,  že ručiteľovi sa automaticky započítava pri posudzovaní nového úveru celá dlžná čiastka, za ktorú ručí, keďže v prípade nesplácania dlžníkom sa stáva tým, kto musí financie vyplatiť. Môže sa teda pokojne stať, že banka nepridelí klientovi úver, o ktorý žiada sám práve preto, že je dlžníkom vysokej čiastky ako ručiteľ. Ručiteľstvo treba prijať, alebo odmietnuť aj s ohľadom na to, či si sami nebudete chcieť brať hypotéku, alebo pôžičku. V každom prípade na mieste je finančná obozretnosť.

Ďalší je register bankových úverov a záruk (RBUZ) zriadený podľa § 38 zákona č. 483/2001 Z. z. o bankách a je vedený NBS. V registri sa sústreďujú informácie o dlžníkoch bánk, ktorými sú výlučne právnické osoby a fyzické osoby - podnikatelia (nie fyzické osoby nepodnikatelia).

V žiadnom prípade  nemôžeme odpovedať  na otázku či bude poskytnutý úver alebo  hypotéka osobe, ktorá už je ručiteľom.  Exekúcia z dôvodu nezaplatenia prepravného MHD je tiež na zamyslenie, teda či bude z čoho platiť hypotéku. 

 

 

Trápi vás "Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ." a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ. (Občianske právo)

Dobrý deň, termín osobnej konzultácie navrhujem na 10. 5. 2017 alebo 11. 5. 2017 o 15:00.

Odpoveď: Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ.

(odpoveď odoslaná: 27.04.2017)

Dobrý deň, pre dohodnutie termínu osobnej konzultácie je potrebné vyplniť formulár, ktorý sa nachádza na našej úvodnej stránke.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ. (Občianske právo)

Je možné sa s vami stretnúť na osobnú konzultáciu?

Odpoveď: Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ.

(odpoveď odoslaná: 26.04.2017)

Dobrý deň, termín osobnej konzultácie si môžete dohodnúť termín osobnej konzultácie.


Podotázka: Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ. (Občianske právo)

Som ručiteľom úveru a majiteľ úveru prestal splácať. Ako by som mal postupovať, aby som nemusel ako ručiteľ splácať dlžnú sumu?

Odpoveď: Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ.

(odpoveď odoslaná: 25.04.2017)

Dobrý deň, zabezpečenie pohľadávky inštitútom "ručenie" slúži práve na takéto prípady, kedy dlžník prestane/nevie splácať svoj dlh. Vy ako ručiteľ ste v rámci ručiteľského vyhlásenia vyhlásili, že ak dlžník nebude splácať svoj dlh, uhradíte ho namiesto neho Vy. Plnenie z Vášho ručiteľského vyhlásenia by ste mohli odmietnuť iba v tom prípade, ak veriteľ zavinil, že dlžník nemohol plniť. Rovnako Vám patria všetky námietky, ktoré by mohol uplatniť i dlžník (napr. námietka premlčania). Ak napriek tomu budú dané podmienky na plnenie veriteľovi, budete si môcť následne od dlžníka podľa ustanovenia § 550 Občianskeho zákonníka od dlžníka požadovať náhradu za to, čo ste veriteľovi namiesto neho uhradili. Túto náhradu budete môcť požadovať až po Vašom plnení a priamo od dlžníka, ktorý odmietol splniť svoj dlh veriteľovi. Vyplatením dlhu veriteľovi vstupujete do jeho práv a povinností.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Hypotéka, úver, pôžička a ručiteľ." a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.