Máte
otázku?

Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania

Dobrý deň, po pojednávaní na okr.súde mi nebola poskytnutá zápisnica z pojednávania, hoci sme o ňu žiadali ja aj právnik. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako sa k zápisnici dostať? Termíny ma veľmi súria, hrozím sa, že prídem o kupcov na nehnuteľnosť po polročných administratívnych ťahaniciach medzi dvoma krajinami EÚ. V prípade strate kupcov sa situácia veľmi skomplikuje. Potrebujem dokázať notárovi v zahraničí, že som sa súdneho pojednávania zúčastnila a ako bolo rozhodnuté. Samozrejme, riadne rozhodnutie mi príde poštou, ale do tej doby už kupcom vyprší záväzok ku kúpe. Ďakujem Vám za vašu radu.

Odpoveď: Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania

Dobrý deň, k zápisnici z pojednávania sa môžete dostať tak, že nahliadnete do súdneho spisu a dáte si z nej urobiť fotokópiu. Ak ste žiadali o zápisnicu pred začatím pojednávania, tak Vám súd mal vyhovieť a zápisnicu Vám odovzdať.

Trápi vás "Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania (Rodinné právo)

Dobrý deň, ako sa vytvára zápisnica zo súdneho pojednávania a kto ju automaticky dostane po pojednávaní? Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania

(odpoveď odoslaná: 19.06.2023)

Dobrý deň,
odporúčame Vám zatelefonovať na infocentrum príslušného súdu a objednať sa na nahliadanie do spisu. Zápisnica by mala byť v súdnom spise dostupná, a môžete si následne vyhotoviť jej kópiu. 

Čo sa týka postupu pri vyhotovovaní zápisnice. Väčšinou to býva tak, že sudca, resp. sudkyňa diktuje zapisovateľke, čo má do zápisnice uviesť, uvádzajú sa tam najmä podstatné veci, pričom po skončení pojednávania zápisnicu väčšinou podpíšu prítomné osoby, nie to však nevyhnutné, nakoľko ani vyhotovovanie zápisnice nie je povinné. Celý priebeh pojednávania je totižto zaznamenaný na zvukovom zázname. Sudca väčšinou diktuje nahlas to, čo sa do zápisnice zapíše a prítomné osoby to počujú, teda týmto spôsobom si môžu overiť čo bude v zápisnici uvedené. Ak sa zúčastníte pojednávania nabudúce, jednoducho sudcu požiadajte o vyhotovenie kópie zápisnice po skončení pojednávania. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či ako súkromná osoba mám možnosť dostať sa k svojim spisom zo súdu a k fotografím. Ide o prípad starý 15 rokov, v ktorom som bola poškodená a najmä fotografie by som chcela použiť v knihe. Ďakujem vám pekne za odpoveď.

Odpoveď: Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania

(odpoveď odoslaná: 04.08.2022)

Dobrý deň,

ak by ste chceli nahliadnuť do súdneho spisu, môžete tak urobiť na súde, ktorý vo Vašej veci rozhodoval. Je však potrebné najprv požiadať o nahliadnutie do spisu v Informačnom centre tohto súdu, resp. dohodnúť si konkrétny termín, aby Vám spis nachystali, nakoľko je možné, že tento už bude v archíve. Môžete tak urobiť telefonicky alebo osobne. Keď Vám bude spis sprístupnený, viete si z neho vyhotoviť aj kópie, prípadne si jeho strany nafotiť do mobilu. 


Podotázka: Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania (Rodinné právo)

Ďakujem Vám za rýchlu odpoveď. Môžem prísť na súd a vypýtať si spis, ja alebo môj právny zástupca? Od koho si mám spis vypýtať, prosím? Pani sudkyňa má pojednávania až v druhom týždni nového roka, takže sa k nej priamo tento rok už asi nedostanem. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania

(odpoveď odoslaná: 19.12.2016)

Dobrý deň, do súdneho spisu sa nahliada nasledujúcim spôsobom:

Právo nahliadnuť do spisu máte Vy i Váš právny zástupca. Stačí zavolať na infocentrum príslušného súdu a objednať sa do spisu k Vašej spisovej značke. Pracovníčka infocentra Vám oznámi, kedy majú nasledujúci voľný termín a dohodnete si konkrétny termín pre nahliadnutie do spisu. Potom sa už len stačí na tento termín dostaviť na okresný súd na infocentrum. Tam Vás bude čakať Váš súdny spis, z ktorého Vám na požiadanie pracovníčky infocentra vyhotovia aj fotokópie listín.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa dostať k zápisnici z pojednávania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.