POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako sa brániť pre rozhodnutím súdu o povinnosti platiť trovy konania?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Prešov

Otázka: Ako sa brániť pre rozhodnutím súdu o povinnosti platiť trovy konania?

Dobrý deň. S bývalým manželom sme pred viac ako 2 rokmi mali vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Teraz mi bolo doručené rozhodnutie o povinnosti platiť súdne trovy. Obrátila som sa aj na krajský súd s odvolaním, ale neúspešne. Mali by som sa ešte niekde obrátiť na iný súd, alebo mám šancu, aby mi to odpustili? Ako by som mala súd požiadať o vyrovnanie trov na mesačné splátky, pretože v hotovosti toľko nemám? Mám dcérku a všetko ledva zvládam, tak by mi súd aspoň mohol umožniť platiť na splátky?

Odpoveď: Ako sa brániť pre rozhodnutím súdu o povinnosti platiť trovy konania?

Dobrý deň, proti rozhodnutiu odvolacieho súdu možno podať dovolanie, len ak to zákon pripúšťa. V zásade však nie je možné podať tento opravný prostriedok proti rozhodnutiu o trovách konania. Náklady súdneho konania, ktoré je povinný uhradiť účastník konania sa označujú ako súdna pohľadávka. V zmysle zákona č. 65/2001 Z.z. o správe a vymáhaní súdnych pohľadávok, súdne pohľadávky vymáha justičná pokladnica, ktorej funkciu vykonáva Krajský súd v Bratislave. Podľa § 4 ods. 11 citovaného zákona, justičná pokladnica môže na písomnú žiadosť povinného, ktorý nemôže svoj dlh riadne a včas plniť, uzavrieť s povinným písomnú dohodu o splátkach alebo o odklade platenia. V dohode o splátkach alebo o odklade platenia sa povinný zaviaže zaplatiť súdnu pohľadávku naraz vtedy, ak nezaplatí niektorú splátku včas alebo ak sa zlepšia jeho ekonomické alebo sociálne pomery. Taktiež môže justičná pokladnica zo závažných dôvodov na písomnú žiadosť povinného celkom alebo čiastočne odpustiť pohľadávku nepresahujúcu šesťnásobok minimálnej mzdy.

Trápi vás "Ako sa brániť pre rozhodnutím súdu o povinnosti platiť trovy konania?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa brániť pre rozhodnutím súdu o povinnosti platiť trovy konania?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.