POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako reklamovať vady po kúpe bytu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako reklamovať vady po kúpe bytu?

Dobrý deň, budem rád ak mi pomôžete s mojim problémom ktorý mi vŕta hlavou. Pred zhruba mesiacom som kúpil byt v Prešove, netrávim tu momentálne veľa času a tak som tento problém objavil pred pár dňami. Byt som kúpil, mám kúpnu zmluvu, list vlastníctva ešte nie, momentálne je plomba na katastri (trvá to dlhšie), preberací protokol mám taktiež ale to som vôbec nekontroloval ako odteká voda. Takže problém tkvie v tom, že podľa môjho názoru bývalý majiteľ zatajil skutočnosť že odpad z kuchynského dresu, umývadla z kúpeľne a kúpeľňovej vane je napojený na jeden výpust(odpad) do stupačky. V prípade že umývam riad v kuchyni tak do vane(pretože je najnižšie položená) nateká voda z odpadu z kuchyne, uvývam špinavý riad a všetka špina sa mi naplaví do vane, to isté platí pre umývadlo v kúpeľni, ak púšťam vodu v umývadle v kúpeľni tak sa odtekajúca voda začne hromadiť vo vani. Taktiež pri sprchovaní sa vo vani voda nezačne odtekať hneď ale sa začne hromadiť a veľmi pomaly odtekať. V tomto vidím problém a sú to pre mňa ďalšie náklady na prerábku kúpeľne a odpadu s čím som vôbec nepočítal. Bývalý majiteľ mi to nepovedal. Preto Vás týmto žiadam o právnu radu s mojim problémom. Mám nárok žiadať od bývalého majiteľa finančné prostriedky na opravu takéhoto nefunkčného odpadu?

Odpoveď: Ako reklamovať vady po kúpe bytu?

Dobrý deň, podľa § 596 a 597 Občianskeho zákonníka, ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť. Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť. Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým. Nakoľko nepoznám obsah kúpnej zmluvy a ani preberací protokol k bytu, nedokážem sa vyjadriť, či Vás predávajúci na spomínané vady upozornil alebo Vám ich zatajil. V prípade, že porušil svoju povinnosť, máte právo na primeranú zľavu z kúpnej ceny bytu resp. od kúpnej zmluvy odstúpiť.

Trápi vás "Ako reklamovať vady po kúpe bytu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako reklamovať vady po kúpe bytu? (Občianske právo)

Dobrý deň, kúpili sme skolaudovanú novostavbu na základe zmluvy o prevode vlastníctva od s. r. o., ktorá však dva týždne po podpise zmluvy zmenila svoj názov v Obchodnom registri SR. Štatutári, IČO a sídlo novej s. r. o. sú však identické ako v pôvodnej s. r. o. Máme podľa vás právny nárok uplatňovať záruku na novostavbu u novej s. r. o.? Pôvodná s. r. o. mala nám podľa zmluvy poskytnúť záruku na stavebné súčasti na 24 mesiacov od odovzdania predmetu prevodu do nášho užívania. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Ako reklamovať vady po kúpe bytu?

(odpoveď odoslaná: 09.02.2021)

Dobrý deň,
zmena obchodného mena neznamená, že pôvodná spoločnosť zanikla. Práva zo zodpovednosti za vady preto uplatnite u spoločnosti s novým obchodným menom.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako reklamovať vady po kúpe bytu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.