Máte
otázku?

Vypratanie bytu s dieťaťom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vypratanie bytu s dieťaťom

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa prenájmu nehnuteľnosti, konkrétne rodinného domu s viacerými bytovými jednotkami. Jednu z nich momentálne obýva pani so svojou 16-ročnou dcérou. Nájomná zmluva bola uzatvorená na dobu určitú, a to do 31. decembra 2016, avšak dodatkom sa predĺžila o ďalší rok. Pani za mesiac január 2017 zaplatila iba 150 EUR z dohodnutých 380 EUR a nemá zaplatený depozit. Taktiež uhradila nájomné za aktuálny mesiac. Keďže to nie je prvý prípad, kedy nájomníčka zaplatila neskôr, rozhodli sme sa jej dať výpoveď. Dnes ju prijala, pričom jej končí k 28. februáru 2017. Rada by som sa informovala, či máme návrh na vypratanie predložiť už teraz, alebo či by sme mali počkať až do konca februára. Prípadne, či nám s tým viete pomôcť, samozrejme za finančnú odmenu. S úctou.

Odpoveď: Vypratanie bytu s dieťaťom

Dobrý deň, vypratanie bytu s dieťaťom vôbec nie je jednoduché, existuje judikatúra (a ak by ju zastupoval niekto, kto sa v tom vyzná, tak ju použije), že nie je možné vypratať matku s dieťaťom.

Takže sa pripravte pre istotu na ťažké konanie. Možno sa však nebude brániť a pôjde to rýchlo.

Návrh na vypratanie dajte po uplynutí lehoty v nájomnej zmluve.

Trápi vás "Vypratanie bytu s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vypratanie bytu s dieťaťom (Občianske právo)

Dobrý deň, môj kamarát má problém. Pred 20 rokmi vymenil byt, ktorý sa dal odkúpiť, a mal zmluvu na dobu neurčitú. Dostal iný byt, ale so zmluvou na dobu určitú. Teraz ho chcú z tohto bytu vysťahovať. Prvé pojednávanie na súde prehral. Má podľa vás šancu?

Odpoveď: Vypratanie bytu s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 19.08.2023)

Dobrý deň,
v otázke uvádzate, že ide už o súdny spor, teda spor je aktívny. Píšete, že mu dali zmluvu na dobu neurčitú a následne, zrejme keď bola možnosť odkúpenia bytu, podpísal zmluvu na dobu určitú. Je otázkou posúdenia podľa konkrétnych okolností, či nedošlo k zneužitiu dobrých mravov v zmysle ust. § 39 Obč. zákonníka :

"Neplatný je právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza alebo sa prieči dobrým mravom."   Resp. sa jedná o úžeru podľa § 39a/ Obč. zákonníka : "Úžera Neplatný je právny úkon urobený fyzickou osobou nepodnikateľom, pri ktorom niekto zneužije tieseň, neskúsenosť, rozumovú vyspelosť, rozrušenie, dôverčivosť, ľahkomyseľnosť, finančnú závislosť alebo neschopnosť plniť záväzky druhej strany a dá sebe alebo inému sľúbiť alebo poskytnúť plnenie, ktorého majetková hodnota je vzhľadom na vzájomné plnenie v hrubom nepomere."     Odporúčam kontaktovať advokáta alebo Centrum právnej pomoci, ktorého adresy kancelárii sú zverejnené na internete.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vypratanie bytu s dieťaťom (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Vlastním nehnuteľnosť, v ktorej má môj bývalý manžel právo dožitia. Okrem energií neplatí nič. Teraz tam nasťahoval svoju priateľku s deťmi. S tým nesúhlasím a neviem, ako ju odtiaľ dostať. Na polícii mi povedali, že mi nevedia pomôcť, pretože tvrdia, že je tam na návšteve. Už to trvá rok. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vypratanie bytu s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 03.07.2021)

Dobrý deň, ak mám Váš manžel doživotné právo bývania v nehnuteľnosti a do domu si nasťahoval priateľku aj s deťmi, potom riešením je, aby ste dotyčnú osobu vyzvali k vysťahovaniu z nehnuteľnosti vo Vami uvedenej lehote. Ak vysťahovaniu nedôjde, budete musieť podať návrh na vypratanie na súd o vypratanie nehnuteľnosti a vydanie bezdôvodného obohatenia, keďže nemá Váš súhlas ako vlastníka nehnuteľnosti v tejto aj bývať. Oprávnenie vyplývajúce z vecného bremena spočívajúce v práve doživotného bývania neznamená, že osoba oprávnená z vecného bremena je oprávnená s nehnuteľnosťou disponovať ako jej vlastník, a teda poskytnúť bývanie inej cudzej tretej osobe.

Ďalšou možnosťou je podanie návrhu na súd na zrušenie vecného bremena v zmysle ust. § 151p/ Obč. zákonníka podať návrh na obmedzenie vecného bremena.

Záverom poznámka :

Z otázky predpokladáme, že vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania je aj zavkladované v katastri nehnuteľností. Nevieme,  aké plány máte s nehnuteľnosťou, riešením je aj jej predaj, avšak samotné vecné bremeno znižuje trhovú hodnotu nehnuteľnosti. Vecné bremeno v tomto prípade by prešlo na nového vlastníka nehnuteľnosti v zmysle ust. § 151n/ ods. 2 Obč. zákonníka. Súhlas osoby oprávnenej z vecného bremena nepotrebujete na predaj nehnuteľnosti.

Odporúčame kontaktovať advokáta.

 

 


Podotázka: Vypratanie bytu s dieťaťom (Občianske právo)

Dobrý deň. Zaujímalo by ma, ako mám dostať predávajúceho z bytu, ktorý som kúpil. Už som mu vyplatil dohodnutú kúpnu sumu včas, ale on sa ešte nevysťahoval. Dôvodom je, že si ešte nenašiel podnájom. Ešte nemám rozhodnutie z katastrálneho úradu o tom, že byt je môj, momentálne je tam podaný návrh na vklad. Mám len kúpno-predajnú zmluvu, v ktorej je uvedené, že byt bude odovzdaný kupujúcemu k 1. 10. 2015. Je možné vysťahovať ho pomocou polície? Existuje nejaká doba, ktorú má predávajúci na opustenie bytu po predaji? V kúpnej zmluve je opäť uvedené, že byt bude odovzdaný dňa 1. 10. 2015. Realitná agentka tvrdí, že predávajúci má napriek tomu zo zákona lehotu 30 dní na opustenie bytu. Je to pravda? Vopred ďakujem za vaše rady.

Odpoveď: Vypratanie bytu s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 21.11.2017)

Dobrý deň.

Rozhodujúcim faktorom je znenie zmluvy. Pokiaľ sa účastníci zmluvy dohodli na odovzdaní predmetu kúpy – bytu na konkrétny termín, tento je pre obe strany záväzný. Nie je žiadne zákonné ustanovenie, ktoré by pri prevode bytu kúpnou zmluvou určovalo 30-dňovú lehotu na opustenie bytu, a to aj napriek tomu, že účastníci zmluvy sa dohodli na konkrétnom termíne odovzdania bytu. Odporúčam Vám, aby ste realitnú agentku požiadali o podrobne vysvetlenie ohľadom spomínanej 30-dňovej lehoty (možno to vyplýva zo zmluvy, ktorú Vám pripravovali).

 

Ak nie je uvedený žiadny dátum na vysťahovanie, tak bude rozhodujúce okamih, kedy bolo zapísané na kupujúce vlastnícke právo. Od tohto okamihu kupujúci ako vlastník rozhoduje o tom, kto bude užívať byt.


Trápi vás "Vypratanie bytu s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vypratanie bytu s dieťaťom (Občianske právo)

Dobrý deň. Zhývala som so svojím priateľom v mojom byte 12 rokov. Celé roky mi sľuboval, že si ma vezme za manželku a požičiaval si odo mňa peniaze s tým, že mi ich vráti. Živila som ho a šatila zadarmo. Neskôr som zistila, že má dlhy a exekúcie, avšak tvrdil mi, že predá dom. Myslela som, že mi z takého predaja vyplatí dlhy, no dom nepredal. Jeho zdravotný stav sa zhoršil a tvrdil, že zanechá závet, aby som aj ja niečo zdedila. Po 12 rokoch som ho však vyhodila z bytu, pretože som už nedokázala s ním žiť. Bol som psychicky a fyzicky zničená. Môžem ho označiť za podvod, keďže vylákal odo mňa peniaze a nechal sa mnou vydržiavať?

Odpoveď: Vypratanie bytu s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 08.04.2017)

Dobrý deň, trestný čin podvodu je špecifický tým, že páchateľ už pri "požičaní" peňazí konal s úmyslom nevrátiť Vám ani časť pôžičky. Rovnako v súlade so zásadou, že sa inštitúty trestného práva majú aplikovať ako posledná možnosť, často polícia takéto trestné oznámenia odmieta. Bez bližšieho však nie je možné uviesť, že automaticky odmietnu aj Vaše podanie. Za určitých okolností by bolo možné od neho vymáhať požičané peniaze, ale vzhľadom na to, že už má viaceré dlhy a exekúcie by bolo také vymáhanie s veľkou pravdepodobnosťou neúspešné.


Podotázka: Vypratanie bytu s dieťaťom (Občianske právo)

Čo by ste urobili, ak by ste do svojho bytu v Bratislave pustili niekoho bývať zadarmo a tento človek by začal pracovať na tom, aby vám byt ukradol? Zároveň sa vám vyhráža fyzickou likvidáciou, ak by ste sa do svojho bytu vrátili. Tento človek predal rodičovský dom a tým získal dosť veľkú finančnú sumu, ktorú môže použiť na to, aby vám robil problémy. Čo by ste s tým urobili?

Odpoveď: Vypratanie bytu s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 10.03.2017)

Dobrý deň, v prípade akýchkoľvek vyhrážok, a to najmä s obsahom fyzickej likvidácie, podajte trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu Nebezpečného vyhrážania podľa § 360 Trestného zákona. Ak osoba odmieta dobrovoľne opustiť Váš byt, podajte žalobu o jeho vypratanie, nakoľko predmetnú nehnuteľnosť užíva bez právneho dôvodu. Aj keď to z právneho hľadiska neodporúčam, dávam Vám na zváženie radikálnejšie spôsoby, ako danú osobu prinútiť opustiť Váš byt, a to napr. odpojením bytu od všetkých energií alebo výmenu zámkov.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vypratanie bytu s dieťaťom (Občianske právo)

Dobrý deň. Náš sused pri výsype okolo svojho nového rodinného domu nasypal hlinu približne jeden meter na náš pozemok a neplánuje ju odstrániť. Jeden meter je tiež výška výsypu. Oslovili sme starostku obce, ktorá nám povedala, že sused vysypal hlinu na náš pozemok, aby mal miesto na uchytenie stĺpikov pre výstavbu plotu. Prosím, poraďte mi, ako mám postupovať pri riešení tejto situácie.

Odpoveď: Vypratanie bytu s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 21.09.2016)

Dobrý deň, v žiadnom prípade nemôže Váš sused svojvoľne zasahovať do Vášho pozemku a vykonávať na ňom stavebné úpravy. Ak plánuje stavbu na svojom pozemku, môže vykonávať zabezpečovacie stavebné práce len na ňom tak, aby tieto nezasahovali do vášho majetku alebo ho neohrozovali. Obráťte sa preto na Vášho suseda s písomnou výzvou o vypratanie vášho pozemku materiálom, ktorý naň navozil resp. o navrátenie vášho pozemku do pôvodného stavu. Ak bude výzva neúspešná, domáhajte sa ochrany vášho vlastníckeho práva na súde.


Trápi vás "Vypratanie bytu s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vypratanie bytu s dieťaťom (Občianske právo)

Dobrý deň, mám veľký problém s priateľom, s ktorým žijem 18 rokov. Teraz by som chcela ukončiť náš vzťah, nakoľko je neustále opitý a nedá sa s ním už dôjsť k dohode. Spoločne sme prerobili rodinný dom a neviem sa s ním dohodnúť. Jednoducho, nedá sa. Minulý piatok som musela zavolať políciu naňho, pretože ma a našu spoločnú dcéru slovne urážal. Psychicky nás trápi a nie je ochotný odísť od nás. Nemá u mňa ani trvalý pobyt. Súdom mu bolo stanovené výživné, ktoré však už 14 rokov neplatí. Prosím Vás o radu, čo môžem teraz robiť z právneho hľadiska, ako ho môžem vypratať z domu. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. S pozdravom, zúfalá matka.

Odpoveď: Vypratanie bytu s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 08.07.2016)

Dobrý deň, v prvom rade ste neuviedli, či je predmetná nehnuteľnosť vo Vašom výlučnom vlastníctve alebo vo Vašom podielovom spoluvlastníctve. Vychádzajúc z Vašej otázky ("nemá u mňa nahlásený trvalý pobyt") mám za to, že táto nehnuteľnosť je vo Vašom výlučnom vlastníctve. Ak je nehnuteľnosť vo Vašom výlučnom vlastníctve a Váš priateľ nemá žiadny právny dôvod na užívanie Vašej nehnuteľnosti (napr. nájomnú zmluvu) a nehnuteľnosť užíva len na základe Vášho povolenia, môžete podať na súd návrh na vypratanie nehnuteľnosti. Súd bude zisťovať, či existuje nejaký právny titul, na základe ktorého užíva Váš priateľ Vašu nehnuteľnosť, a ak nezistí žiadny, rozhodne o jeho povinnosti do určitej lehoty predmetnú nehnuteľnosť vypratať.

Vo vzťahu k neplateniu výživného si Vám dovoľujem uviesť, že môžete v tejto veci podať oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu. Trestný čin zanedbania povinnej výživy je spáchaný, ak povinný z výživného neplní (úmyselne alebo z nedbanlivosti) svoju vyživovaciu povinnosť 3 mesiace v období dvoch rokov. Po podaní trestného oznámenia budú orgány činné v trestnom konaní postupovať z úradnej povinnosti (tzn. bez potreby robenia ďalších návrhov).


Podotázka: Vypratanie bytu s dieťaťom (Občianske právo)

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, či mám nejakú šancu dostať sa k svojmu domu? Doviem sa vysvetliť. 

V čase rozvodu som stavil rodinný dom. Keďže som sa rozvádzal, stavebné povolenie, ako aj kolaudácia, boli na meno môjho otca, aby moja ex-manželka nemala na dom žiadny právny nárok. Dohoda bola taká, že po 5 rokoch sa to prepíše na mňa. Stavbu mi čiastočne financovali rodičia, ale väčšinu som financoval ja. 

Náhodou som zistil, že po dvoch rokoch moji rodičia prepísali celý dom na sestru. Chcem sa opýtať, či mám nejakú šancu dostať dom späť.

Odpoveď: Vypratanie bytu s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 18.05.2016)

Dobrý deň 

z uvedeného vyplýva, že na liste vlastníctva boli zapísaní vaši rodičia. Právne boli majitelia domu oni, teda za života to mohli previesť aj na vašu sestru (teda dnes je zapísaná na liste vlastníctva ona), resp. robiť s domom čo chceli. 

 

Mátemožnosť domáhať sa súdnou cestou investícii, ktoré ste do domu investovali, pokiaľ toto viete preukázať (objednávky, bloky,…). To je potrebné myslieť aj na premlčanie, pretože Váš nárok sa premlčuje v 2 ročnej premlčacej lehote.


Podotázka: Vypratanie bytu s dieťaťom (Občianske právo)

Dobrý deň, stretávame sa s obdobným problémom. Potrebujeme vypratať z bytu ženu s maloletým dieťaťom, ktorá tam žije už niekoľko rokov. Žena nemá podpísanú nájomnú zmluvu a dokonca ani trvalý pobyt. Nepravidelne pokryje základné náklady spojené s užívaním bytu. Navyše si tam bez súhlasu vlastníka priviedla ďalšiu osobu. Pri tomto sa mi vynárajú viaceré otázky. 1. Môžem sa teoreticky nasťahovať do tohto bytu, keďže tam tiež mám trvalý pobyt? 2. Musí žalobe o vypratanie bytu predchádzať písomná výzva na vypratanie bytu, alebo písomná výpoveď/vrátenie výpožičky? 3. Ako máme chápať termín "náhradu vo výške bežného nájmu"? Rozumieme pod tým výšku bežného komerčného prenájmu? 4. Môžem požadovať náhradu za nájom so spätnou platnosťou za roky, kedy tam daná osoba bývala? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vypratanie bytu s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 18.03.2016)

Dobrý deň, 

pokiaľ dotyčná osoba býva v byte bez právneho dôvodu (bez nájomnej zmluvy, a pod.) neoprávnene tým zasahuje do vlastníckeho práva vlastníka bytu. Vlastník bytu sa môže v zmysle Občianskeho zákonníka domáhať, aby mu bola vydaná vec, ktorá je jeho vlastníctvom a ktorú niekto neoprávnene zadržiava. Určite neodporúčam konať "na vlastnú päsť" a vypratať ich svojpomocne násilím, nakoľko v zmysle Trestného zákonníka sa jedná o jej obydlie a išlo by zrejme o porušenie domovej slobody. Preto je vhodnejší postup, podanie žaloby. Ak súd rozhodne, že skutočne neoprávnene vec užíva, nariadi, aby byt vypratala.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vypratanie bytu s dieťaťom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.