Máte
otázku?

Ako požiadať o vrátanie nájmu a energií pri nájme nebytových priestorov spoločne so zariadením?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako požiadať o vrátanie nájmu a energií pri nájme nebytových priestorov spoločne so zariadením?

Dobrý deň, mám v prenájme malú pizzériu v menšom meste na východe Slovenska. Majiteľovi budovy platím nájomné za aktuálny mesiac (napríklad za február 2017 splatnú faktúru do 15. 2. 2017) a energie spätne. Nájomné je 700 eur a platím ho od začiatku uzavretia zmluvy (1. 1. 2015). Toto nájomné zahrňuje prenájom priestorov a aj inventára. Od doby, ako sme začali fungovať, sa pokazilo viacero vecí, za ktoré platíme nájomné. Nové sme kupovali my. Ide o veľké položky, ako napríklad pizza pec, výrobník ľadu, ventilátor na rozvod teplého vzduchu z kozuba a podobne. Otázka je, či mám z právneho hľadiska nárok na zníženie nájmu, keďže ten zahrňoval aj veci, ktoré už nie sú funkčné. Mám nárok na zníženie nájmu, ak bola prevádzka zatvorená z dôvodu živelných udalostí? Napríklad kvôli silným dažďom nám voda vytiekla z kanalizácie. Alebo kvôli poruche komínu sme na prevádzke mesiac nekúrili, místo toho sme ohrievali priestory elektrickými ohrievačmi, ale nepodarilo sa nám vytopiť na viac ako 17 stupňov. Stratili sme zákazníkov, no aj napriek tomu nám majiteľ odmietol znížiť nájomné. Najväčším problémom je však platenie za služby. Nachádzame sa v pivnici a v budove nad nami sú ďalšie prevádzky - kaderníctvo, pôžičkáreň, jazyková škola a podobne. Celá budova má však len jeden vodomer a kotol na plyn s jedným meradlom. Tieto energie sa teda rozpočítavajú podľa toho, koľko sa majiteľom zdá, že prevádzky spotrebujú, bez podpory ďalším meradlom. Mám právo nezaplatiť faktúru, ak sú takto nafaktúrované energie odhadom od buka do buka?

Odpoveď: Ako požiadať o vrátanie nájmu a energií pri nájme nebytových priestorov spoločne so zariadením?

Dobrý deň, podľa § 5 zákona č. 116/1990 zb., ak nie je dohodnuté inak, prenajímateľ je povinný odovzdať nebytový priestor nájomcovi v stave spôsobilom na dohovorené alebo obvyklé užívanie, v tomto stave ho na svoje náklady udržiavať a zabezpečovať riadne plnenie služieb, ktorých poskytovanie je s užívaním nebytového priestoru spojené. Taktiež platí, že nájomca je povinný bez zbytočného odkladu oznámiť prenajímateľovi potrebu opráv, ktoré má prenajímateľ urobiť, a umožniť vykonanie týchto i iných nevyhnutných opráv; inak nájomca zodpovedá za škodu, ktorá nesplnením povinnosti vznikla. V zmysle ustanovenia § 8, ak nájomca môže nebytový priestor užívať obmedzene len preto, že prenajímateľ neplní svoje povinnosti zo zmluvy alebo povinnosti ustanovené týmto zákonom, má nájomca nárok na pomernú zľavu z nájomného. V zmysle § 721 Občianskeho zákonníka,  ak má vec, ktorá bola prenajatá, vady, pre ktoré ju nemožno riadne užívať alebo ktoré také užívanie sťažujú, má nájomca právo, aby sa mu poskytla iná vec slúžiaca tomu istému účelu. Okrem toho má právo na odpustenie nájomného alebo na zľavu z nájomného za dobu, po ktorú nemohol vec pre jej vadu riadne užívať buď vôbec, alebo len za sťažených podmienok. Právo na odpustenie alebo na zľavu z nájomného sa musí uplatniť u prenajímateľa najneskôr do konca doby, na ktorú bol nájom dojednaný. Na základe vyššie uvedeného preto prenajímateľ zodpovedá za to, že prenajaté nebytové priestory ako aj zariadenie bude v priebehu nájomného vzťahu v stave, v ktorom ho bude možné užívať. V opačnom prípade, ste povinný na nevyhovujúci stav bezodkladne upozorniť, ak nedôjde k jeho odstráneniu, máte právo požadovať zľavu z nájomného. V prípade hradenia energii je podstatný obsah nájomnej zmluvy, ktorý by mal obsahovať podmienky ich platenia.  Nakoľko nepoznám obsah týchto zmluvných podmienok, nedokážem sa vyjadriť, akým spôsobom ste povinný hradiť za tieto služby resp. či úhrada týchto plnení nie je už súčasťou plateného nájomného.

Trápi vás "Ako požiadať o vrátanie nájmu a energií pri nájme nebytových priestorov spoločne so zariadením?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako požiadať o vrátanie nájmu a energií pri nájme nebytových priestorov spoločne so zariadením? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Koľko rokov späťne môže s.r.o. vyfakturovať druhej s.r.o. vyúčtovanie za energie? Ide o ukončený nájom, kde neboli zmluvne dohodnuté energie. Ďakujem veľmi pekne za akékoľvek informácie. Jana

Odpoveď: Ako požiadať o vrátanie nájmu a energií pri nájme nebytových priestorov spoločne so zariadením?

(odpoveď odoslaná: 08.05.2021)

Dobrý deň,
vo vami uvedenom prípade platia ustanovenia zákona o nájme a podnájme nebytových priestorov. V zmysle ust. § 3 cit. zákona platí :

"Zmluva o nájme
(1) Prenajímateľ môže nebytový priestor prenechať na užívanie inému (ďalej len „nájomca“) zmluvou o nájme (ďalej len „zmluva“).
(2) Nebytové priestory sa prenajímajú na účely, na ktoré sú stavebne určené.3)
(3) Zmluva musí mať písomnú formu a musí obsahovať predmet a účel nájmu, výšku a splatnosť nájomného a spôsob jeho platenia, a ak nejde o nájom na neurčitý čas, čas, na ktorý sa nájom uzaviera. Pri nebytových priestoroch v objektoch, s ktorými hospodári bytová organizácia založená národným výborom, možno zmluvu na určitý čas uzavrieť najdlhšie na dva roky, pokiaľ osobitný zákon neustanovuje inak.4)
(4) Ak zmluva neobsahuje náležitosti podľa odseku 3, je neplatná."

 

Nevieme, ako máte dojednanú zmluvu o nájme nebyt. priestorov, vyúčtovať energie spätne môžete max. 3 roky spätne v súlade s ust. 101 Obč. zákonníka.

V otázke uvádzate, že v zmluve neboli dohodnuté platby resp. predpokladáme, že preddavky za dodávku energií spojených s nájmom nebyt. priestorov, bude to zrejme otázka výkladu samotnej zmluvy, aby ste dosiahli vyplatenie dodávky médií pre konkr. nebyt. priestory


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako požiadať o vrátanie nájmu a energií pri nájme nebytových priestorov spoločne so zariadením? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem predať ďalšiemu nájomcovi zabehnutú prevádzku. Obchodný názov sa zmení, ale všetok tovar aj sortiment zostáva. Som v nájme u jednej nemenovanej spoločnosti. Mám v pláne podať 3-mesačnú výpovednú lehotu. No háčik spočíva v tom, že akýkoľvek subjekt, ktorý sa pokúsi o najatie tohto priestoru, musí byť schválený komisiou. Chcem obchod predať ďalšiemu subjektu bez zmeny sortimentu. Obávam sa, že ak budú iní záujemcovia o priestor, nepodarí sa mi obchod predať. Ako mi poradíte postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako požiadať o vrátanie nájmu a energií pri nájme nebytových priestorov spoločne so zariadením?

(odpoveď odoslaná: 19.01.2017)

Dobrý deň,

v prípade záujmu o zmenu nájomcu a prevod práva nájmu z Vás na inú osobu je nutný súhlas prenajímateľa. Odporúčame Vám preto iniciovať rokovania o uzavretí uvedenej dohody. Iný spôsob prevodu práva nájmu na inú osobu v danom prípade právny poriadok nepripúšťa.

Výlučne samotný tovar, ktorý je vo Vašom vlastníctve, môžete predať inému subjektu bez nutnosti súhlasov či rokovaní s inými subjektmi.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako požiadať o vrátanie nájmu a energií pri nájme nebytových priestorov spoločne so zariadením?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.