Máte
otázku?

Ako postupovať pri spore so susedom?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako postupovať pri spore so susedom?

Dobrý večer, obraciam sa na vás s dopytom. S manželom bývame v novopostavenom rodinnom dome. Pozemok sme si na ulici vybrali ako medzi prvými, najmä vzhľadom na jeho pozíciu na kopci. Upravili sme ho tak, aby sme sa prispôsobili ostatným susedom. Vedľajší pozemok o niečo neskôr zakúpil ďalší sused, s ktorým nám začal vznikať konflikt. Okolo celého pozemku sme postavili plot, ktorý zároveň slúži ako hranica medzi našimi pozemkami. Susedov pozemok však niesol na kopci a je asi meter vyššie ako náš. Náš plot sa tým pádom deformoval a pri kosení nám sused poškodil izoláciu, ktorá siaha až na jeho stranu. Dohodli sme sa, že plot na vlastné náklady opravíme, avšak teraz nám sused vytýka, že nemáme písomnú dohodu o povolení vstupu na jeho pozemok, hoci sme sa tak ústne dohodli. Navyše, postavil dom tak, že z jeho detskej izby a obývačky výhľad smeruje do nášho dvora. Hoci poloha jeho okien nám zasahuje hlavne do kúpeľne, je to nepríjemné, keďže je na takom mieste, že nám vidí takmer do celého dvora. Náš pozemok má šírku približne 6 metrov a jeho len maximálne 4 metre. Pri stavebnom konaní som sa ho pýtala, ako to bude z našej strany riešené a tvrdil, že tam bude zimná záhrada. Namiesto toho si tam urobil prechod s autom, nakoľko má garáž za domom. Ráda by som vedela, či sa s tým dá niečo robiť a kam sa mám obrátiť, aby sa toto nepohodlie skončilo. Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri spore so susedom?

Dobrý deň, v zmysle § 127 Občianskeho zákonníka, vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. Taktiež platí, že vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Na základe uvedeného preto Váš sused zodpovedá za škodu, ktorá Vám vznikla na plote tým, že stavebnými úpravami narušil jeho statiku. Rovnako to platí aj pre škodu na izolácii vášho domu. Taktiež je Vám povinný umožniť vstup na svoj pozemok na účel rekonštrukcie, prípadne na opravu stavby. Ak uvedenú zákonnú povinnosť odmieta splniť, domáhajte sa svojho práva na súde. Dom Vášho suseda musí byť postavený v súlade so stavebným povolením, v opačnom prípade môže byť sankcionovaný zo strany stavebného úradu, a to aj na základe Vášho podnetu. 

Trápi vás "Ako postupovať pri spore so susedom?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri spore so susedom? (Občianske právo)

Dobrý deň, pri stavbe rodinného domu pred 10 rokmi som zistila, že môj sused je po celej dĺžke na mojom pozemku. Upozornila som ho a dala mu pozemok do voľného užívania na 10 rokov. Keďže toto obdobie končí, predĺžim mu užívanie o rok a potom mu pozemok predám. Ide o približne 50 m2. No nastal problém, nakoľko som nenašla doklad o zaslaní užívania nášho pozemku. Pýtam sa: Mám právo na svoj pozemok a môžem mu ho predať? On na ňom má okrasnú a úžitkovú záhradu a časť letnej kuchyne. Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri spore so susedom?

(odpoveď odoslaná: 12.03.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že pozemok, ktorý užíva bezplatne sused, Vy už naďalej ani nechcete užívať a plánujete ho predať. Vaše vlastnícke právo trvá naďalej; sused nemá právny nárok na bezplatné užívanie pozemku na ďalšie obdobie.

Vec odporúčame preto riešiť už teraz, k čomu budete potrebovať nechať vypracovať geometrický plán na odčlenenie časti parcely a na základe geom. plánu si necháte vypracovať kúpno-predajnú zmluvu. Náklady na vypracovanie GP by mal znášať užívateľ pozemku, keďže ide o jeho prospech a pozemok bezplatne užíval už 10 rokov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať pri spore so susedom? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Bývame v spoločnom dvore spolu so susedmi, ktorí si prisvojili spoločnú bránu, ktorá delí náš pozemok. Jazdia nám po záhrade autom, čím ju znehodnotili. Volali sme aj políciu, ale nejavili veľký záujem situáciu riešiť. Rád by som vedel, ako mám postupovať. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať pri spore so susedom?

(odpoveď odoslaná: 17.08.2016)

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku závisí na tom, či máte tento spoločný dvor v podielovom spoluvlastníctve so susedom alebo každý je výlučným vlastníkom časti tejto nehnuteľnosti a len z dôvodu prístupovej cesty ho používate ako spoločný. Väčšia pravdepodobnosť je, že tento pozemok (dvor) máte v podielovom spoluvlastníctve. V takom prípade prichádza do úvahy zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva reálnym rozdelením nehnuteľnosti. T.j. každý z Vás by mal presne vymedzenú časť pozemku, ktorá by patrila jemu. Túto časť nehnuteľnosti by ste si mohli po zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva ohradiť. Otázne však v tomto smere je, či by reálnym rozdelením pozemku (spoločného dvora) nestratil Váš sused alebo Vy prístup ku svojej nehnuteľnosti, a či by bolo možné pozemok rozdeliť tak, aby ste obaja mali umožnený prístup k nehnuteľnosti po Vašej časti.  Závisí to na konkrétnych okolnostiach, t.j. umiestnení rodinných domov, veľkosti spoločného dvora... Odporúčam Vám kontaktovať advokáta, zaniesť plán nehnuteľností, aby mohol posúdiť, či by bolo možné v rámci súdneho konania reálne nehnuteľnosť rozdeliť.


Podotázka: Ako postupovať pri spore so susedom? (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť o postupe v susedskom spore, ktorý námietočne eskaluje zo strany novoprisťahovaného suseda, až po jeho vyhrážky voči mne a mojej rodine. Dotiaľ som jeho správanie pripisoval výpadkom stareckej uhlavosti a nekonečnej závisti voči môjmu výsluhovému dôchodku. Od jeho príchodu ubehlo zhruba päť rokov. Za ten čas sa jeho nepriateľstvo prejavilo v podobe verejného vyhrážania a hanenia dobrého mena našej rodiny, námietočného sledovania, načúvania a snahy ovládať náš život. Ako na okraj, dom, v ktorom bývame, vlastníme od roku 1979. Za ten čas nás v obci poznajú ako slušných ľudí, preto by som sa chcel opýtať, ako by som mal postupovať, aby som mohol pokojne žiť na vlastnej parcele bez nepríjemného obtiaženia zo strany tohto bývalého príslušníka Veřejné bezpečnosti, nie policajta. Už som toho plný a rozhodol som sa proti nemu rázne zakročiť. Nehovoriac o tom, že svojimi lživými rečami nás celú obec zprotivil a vyhráža sa mi väzením. Budem veľmi vďačný za akúkoľvek odpoveď. Viem, že obecný úrad s tým nepodnikne nič, keďže tento človek tu rozpúta právnu vojnu a spory. Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri spore so susedom?

(odpoveď odoslaná: 01.04.2016)

Dobrý deň 

pokiaľ sa Vám výhráža, prípadne vašej rodine, a vzbudzuje to vo Vás obavu, môžete sa obrátiť na políciu (prokuratúru) a podať na dotyčného trestné oznámenie. V oznámení opíšte skutočnosti, akým spôsobom sa Vám vyhráža a pod., a predložte prípadné dôkazy. Taktiež spomente aj narúšanie Vášho súkromia (prípadné vstupovanie na pozemok pokiaľ tak sused koná). Pokiaľ vyšetrovanie dá na to podklad, bude dotyčnému vznesené obvinenie.


Trápi vás "Ako postupovať pri spore so susedom?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať pri spore so susedom? (Občianske právo)

Dobrý deň, som osamelá vdova a mám 63 rokov. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako najlepšie vyriešiť spor so susedom, ktorý neustále ruší moje súkromie hlukom a obťažovaním? Je to mentálne zaostalý človek, čo považuje za dôvod, prečo by som mala jeho správanie tolerovať. Jeho správanie ma však veľmi psychicky vyčerpáva. Susedia sú svedkami jeho správania, ale nechcú sa do toho zapojiť.

Odpoveď: Ako postupovať pri spore so susedom?

(odpoveď odoslaná: 30.09.2015)

Dobrý deň

podľa § 127 ods. 1 zák. č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka: ”Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.”

Najskôr sa pokúste suseda upozorniť na obťažovanie Vás z jeho strany (najlepšie písomne) a s prosbou, aby s tým prestal (treba si uchovať kópiu ako aj potvrdenie o odoslaní). Pokiaľ obťažovanie bude naďalej pretrvávať môžete sa so sťažnosťou obrátiť na obec resp. mestskú časť. Obec môže zakázať resp. uložiť povinnosť zdržať sa niečoho a uviesť vec do pôvodného stavu. 

Taktiež môžete podať žalobu na súd na určenie povinnosti zdržať sa zásahov do vlastníckeho práva.

 

 

 


Podotázka: Ako postupovať pri spore so susedom? (Občianske právo)

Dobrý deň. Mám susedský problém. Chceme zatepľovať rodinný dom a začali sme stavať lešenie, ale sused je proti. Môže mi v tom zabrániť? Neplánujeme vstupovať na jeho pozemok, no lešenie sa nachádza nad jeho strechou - konkrétne nad jeho hospodárskou budovou. Nikto sa jeho strechy ani len nedotkne. Ako by sme mali postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri spore so susedom?

(odpoveď odoslaná: 19.08.2015)

Dobrý deň, Občiansky zákonník upravuje len prípady, kedy je vstup na susedný pozemok nevyhnutný na údržbu alebo obhospodarovanie susedných stavieb alebo pozemkov. V takom prípade je sused povinný povoliť vstup na svoj pozemok. V prípade, že Vy nepotrebujete vstúpiť na jeho pozemok, nemôže Vám brániť v tom, aby ste si na svojom pozemku postavili lešenie. Vzhľadom na to, že Vaše lešenie presahuje nad jeho strechu je potrebné Vám pripomenúť, že ak by vznikla nejaká škoda na jeho streche budete ju musieť uhradiť. Taktiež by som Vám dal do pozornosti § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého vlastník veci nemôže nad mieru primeranú okolnostiam obťažovať iného, ani ohrozovať výkon jeho práva.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri spore so susedom?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.