Máte
otázku?

Ako postupovať proti žalobe veriteľa po smrti poručiteľa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Ako postupovať proti žalobe veriteľa po smrti poručiteľa?

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. V septembri 2015 zomrela moja mama. Nasledovalo dedičské konanie, na ktorom som zastupovala aj svoju sestru, keďže žije v zahraničí. Oba sme sa vzdali dedičstva, pretože tvorilo len dlhy a nepatrný majetok v hodnote približne 100 eur. Na poslednom pojednávaní mi notárka oznámila, že mám možnosť zdediť tento majetok v hodnote približne 100 eur bez nutnosti preberania dlhov po mojej mame. Toto som navrhla na súde a majetok mi bol priznaný. Teraz po viac ako roku som dostala predvolanie na súd. Mama mala nejaký dlh u jedného operátora a tento ma teraz žaluje ako jej dedičku o 250 eur. Počas dedičského konania nebol však žiadny dlh u daného operátora spomenutý. Majú na to právo, keďže som sa vzdala dedičstva? Mám sa do 10 dní písomne vyjadriť k podanej žalobe a priložiť dokumenty, v ktorých vysvetľujem, prečo s tým nesúhlasím. Rada by som vedela, či mám šancu uspieť na súde a aké dokumenty by som mala priložiť k sťažnosti na danú žalobu. Postačí uznesenie z dedičského konania? Mali by sme považovať za chybu notára, že nezistil tento dlh počas dedičského konania? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať proti žalobe veriteľa po smrti poručiteľa?

Dobrý deň, vo svojom príspevku uvádzate, že Vám súd v dedičskom konaní priznal majetok po Vašej matke, teda ste sa dedičstva nevzdali resp. ste ho neodmietli. V zmysle § 470 Občianskeho zákonníka však platí, že dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou. Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu. V zmysle uvedeného preto za záväzky Vašej matky zodpovedáte len do výšky nadobudnutých majetkových práv z dedičstva.

Trápi vás "Ako postupovať proti žalobe veriteľa po smrti poručiteľa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať proti žalobe veriteľa po smrti poručiteľa? (Dedičské právo)

Dobrý deň, podávame žalobu kvôli našemu vydedeniu zo závetu našej starej mamy. Sme jej vnúčky a ako hlavný dôvod nášho vydedenia je uvedené, že sme sa s ňou nestretávali. Príčinou našich neprítomných stretnutí bol fakt, že náš starý otec bol odsúdený a bol mu určený zákaz priblíženia sa na vzdialenosť 50 metrov k našim osobám z dôvodu ohrozenia našeho zdravia. Vzniká teda otázka, koho máme v tomto smere žalovať: starú mamu, ktorá závet napísala, no už je mrtvá, notárku, ktorá závet overila svojim podpisom, alebo starého otca. Ďakujem!

Odpoveď: Ako postupovať proti žalobe veriteľa po smrti poručiteľa?

(odpoveď odoslaná: 06.05.2023)

Dobrý deň,

vydedenie zo závetu je jednostranný právny úkon poručiteľa, ktorým prejavuje svoju vôľu, aby jeho potomok (ako neopomenuteľný dedič) nedostal z niektorého zo zákonných dôvodov svoj dedičský podiel. Zákonné dôvody vydedenia sú uvedené v § 469a Občianskeho zákonníka a musia byť v listine o vydedení výslovne uvedené. V samotnej listine o vydedení musí byť uvedený dôvod vydedenia, nestačí citácia zákona. Vydedenie sa týka len potomkov (vydediť Vás preto môže len matka a nie súrodenci a to len zo zákonných dôvodov). Vydedenie z iných než zákonom ustanovených dôvodov je neplatné.

 

V prípade, že ste boli vydedené zo závetu Vašej starej mamy, môžete na súde napadnúť neplatnosť vydedenia. Žalobu by ste mali podať proti dedičom starej mamy, ktorí by sa stali dedičmi na Vaše miesto. Notárka, ktorá závet podpísala, nie je stranou dedičského konania a nemá na tom žiadny vplyv. Starý otec tiež nie je stranou dedičského konania, pokiaľ nie je dedičom starej mamy. Ak by bol dedičom starej mamy, mohli by ste ho žalovať spolu s ostatnými dedičmi.

 

V žalobe by ste mali uviesť dôvody, pre ktoré považujete vydedenie za neplatné. Napríklad by ste mohli argumentovať tým, že ste sa nestretávali s Vašou starou mamou preto, že Vás starý otec bol odsúdený s rozhodnutím zákazu priblíženia sa k Vašim osobám na 50 m pre ohrozenie na zdraví zverenej osoby. To by mohlo byť považované za oprávnenú príčinu Vašej neprítomnosti a nie za nedostatok opravdivého záujmu o poručiteľa.

 

Dúfam, že som Vám pomohol aspoň čiastočne objasniť Vašu situáciu. Ak máte ďalšie otázky alebo potrebujete právnu pomoc, môžete sa obrátiť na našich advokátov. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať proti žalobe veriteľa po smrti poručiteľa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.