Máte
otázku?

Ako postupovať proti susedovi, ktorý svojvoľne kopal na mojom pozemku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako postupovať proti susedovi, ktorý svojvoľne kopal na mojom pozemku?

Počas mojej neprítomnosti, bez predchádzajúceho ohlásenia, mi sused vykopal na mojom pozemku polmetrový kanál. Urobil tak s úmyslom odizolovať murovaný plot. Ako výsledok, moje okrasné kríky boli zasypané hlinou a kamením a ich korene poškodené. Kanál kopaný do hĺbky 70 cm sa rozprestieral po dĺžke 30 metrov. Ako sa mám brániť? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať proti susedovi, ktorý svojvoľne kopal na mojom pozemku?

Dobrý deň, podľa § 126 Občianskeho zákonníka, vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje; najmä sa môže domáhať vydania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje. Taktiež platí, že vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť. Podľa môjho názoru, preto v závislosti od nevyhnutnosti obhospodarovania (odizolovania) svojej stavby, závisí, či Váš sused je povinný uviesť pozemok do pôvodného stavu. V prípade, že sused mohol urobiť vhodné protiopatrenia inak, bez zásahu do Vášho pozemku, má povinnosť vykonať nápravu. V každom prípade Vám patrí náhrada za škodu, ktorú Vám svojim konaním spôsobil. 

Trápi vás "Ako postupovať proti susedovi, ktorý svojvoľne kopal na mojom pozemku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať proti susedovi, ktorý svojvoľne kopal na mojom pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, veľmi pekne Vás chcem poprosiť o radu. Už rok bývame v novom dome. Nad nami má suseda pozemok a práve táto pani nám celý rok znepríjemňuje život - napríklad podplatila geodeta, aby nám zle vymeral pozemok v jej prospech. Potom sa nám za to ospravedlnil. Teraz si zamýšľa, že chce na tom pozemku stavať, hoci nemá stavebné povolenie. Elektrický stĺp je na mojom pozemku. Chcem sa opýtať, či jej musím dovoliť, aby sa pripojila. A ak áno a plánuje kopať cez môj pozemok, chcem vedieť, či potrebuje môj súhlas, alebo či mi to aspoň musí vopred oznámiť, alebo nahlásiť. Zaujíma ma tiež, či ma môže donútiť, aby bol kábel vedný cez môj pozemok, ak by bolo možné aby išiel cez uličku a pokračoval mimo môjho pozemku. Nechcem jedného dňa prísť z práce domov a mať celú záhradu rozkopanú len preto, že to je jednoduchšie. Vopred ďakujem za radu.

Odpoveď: Ako postupovať proti susedovi, ktorý svojvoľne kopal na mojom pozemku?

(odpoveď odoslaná: 21.11.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že ak by suseda chcela stavať dom na svojom pozemku, v súlade s ust. § 58 stavebného poriadku bude potrebovať stavebné povolenia a Vy ako vlastníci susedného pozemku a nehnuteľnosti na nej postavenej budete účastníkmi stavebného konania v zmysle ust. § 59 stavebného poriadku a budete môcť vzniesť námietky v stavebnom konaní.

Pokiaľ ide o samotné vedenie el. vedenia cez Váš pozemok, tu rovnako platí, že nemôže na Vašom pozemku zriadiť toto el. vedenia bez Vášho súhlasu. V tomto prípade platí § 39 ods. 10 zákona o energetike :

"Ak žiadateľ o zriadenie odberného elektrického zariadenia alebo elektrickej prípojky nie je vlastníkom nehnuteľnosti, v ktorej má byť odberné elektrické zariadenie alebo elektrická prípojka zriadená, je povinný požiadať vlastníka nehnuteľnosti o súhlas so zriadením odberného elektrického zariadenia alebo elektrickej prípojky. Vlastník nehnuteľnosti je povinný tejto žiadosti vyhovieť, ak nepreukáže, že v dôsledku zriadenia odberného elektrického zariadenia alebo elektrickej prípojky budú neprimeraným spôsobom porušené jeho práva; ustanovenie odseku 12 tým nie je dotknuté. Odmietnutie žiadosti je povinný vlastník nehnuteľnosti odôvodniť."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať proti susedovi, ktorý svojvoľne kopal na mojom pozemku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.