Máte
otázku?

Ako vymôcť pohľadávku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako vymôcť pohľadávku?

Dobrý deň, touto formou by som Vás rád poprosil o právnu radu v nasledujúcej veci. V roku 2016 som v zmysle § 663 a nasl. Občianskeho zákonníka, ako prenajímateľ, uzatvoril s fyzickou osobou nájomnú zmluvu o prenájme garáže. S dotyčným som uzatvoril zmluvu na dobu neurčitú. Nájomca súhlasil so znením zmluvy a garáž užíval v súlade s dohodnutými podmienkami. Spočiatku riadne uhrádzal aj dohodnutý nájom. Postupom času sa však stalo, že nájomca sporadicky neuhrádzal nájom, avšak tieto dlhy následne uhradil. Tento rok som musel ako prenajímateľ odstúpiť od zmluvy, pretože sa nájomcovi nepodarilo uhradiť nájom za uplynulé obdobie, aj napriek jeho sľubom, že nájom uhradí v krátkom čase. V tom čase mi tvrdil, že je mu dlžný niekoľko firiem, a preto nemá peniaze na uhradenie nájmu. Zmluvu s nájomcom som následne zrušil. K dnešnému dňu mi nájomca dlhuje čiastku 320 eur, čo predstavuje neuhradené nájomné za 8 mesiacov. Chcel by som Vás poprosiť o radu, ako ďalej postupovať. Nájomca mi nezdvíha telefón a neodpovedá na e-maily. Predtým neboli takéto problémy. Na mieste trvalého pobytu sa nezdržuje. Ja osobne mám záujem vyriešiť celú vec súdnou cestou a budem žiadať aj úroky z omeškania. Chcem uviesť, že pri odovzdávaní kľúčov od garáže mi nájomca podpísal Uznanie dlhu podľa § 558 Občianskeho zákonníka, v ktorom sa zaviazal vrátiť dlh a úroky z omeškania do 31. 5. 2017. Neuhradený nájom predstavoval sumu 320 eur. Toľko k ozrejmeniu mojej situácie.

Odpoveď: Ako vymôcť pohľadávku?

Dobrý deň. Odporúčam dlžníkovi zalsať písomnú výzvu na adresu jeho trvalého pobytu, prípadne na adresu, ktorá Vám je známa s poskytnutím dodatočnej lehoty na plnenie. Aj keď výzvu neprevezme, je potrebné ju zaslať. Zaslanie tejto výzvy budete musieť na súde preukázať. Ak výzvu neprevezme s dodatkom, že neprevzal v odbernej lehote, táto zásielka sa bude po vrátení považovať za doručenú. Ak pohľadávku neuhradí ani v dodatočnej lehote odporúčam kontaktovať advokáta, ktorý Vám pripraví žalobu na súd, prípadne Vás bude zastupovať v celom súdnom konaní. Ak dlžník podpísal uznanie dlhu  a toto uznanie dlhu bolo spravené vo forme notárskej zápisnice, je to zároveň exekučný titul a vtedy máte právo sa obrátiť priamo na súdneho exekútora. 

Trápi vás "Ako vymôcť pohľadávku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vymôcť pohľadávku? (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s žiadosťou o radu. Pred rokom som sa stal obetou dopravnej nehody, pri ktorej som utrpel rozsiahle zranenia. Tieto boli ohodnotené lekárskym posudkom 845b na sumu približne 14.500 €. S obvineným sme sa dohodli tak, že mi doplatí sumu, ktorú mi poisťovňa ukrátila o 50 percent. Mal mi v mesačných splátkach doplatiť 7.250 €, avšak nepostupoval podľa dohody a po roku jeho právnik mi ponúkol tri možnosti: buď prijmem 2.500 €, ktoré mi ponúkajú, alebo sa budem súdiť s poisťovňou alebo s páchateľom. Poisťovňa zdôvodnila 50 percentnú redukciu tým, že som pod vplyvom alkoholu zapríčinil prekážku na ceste. Môžem sa rozhodnúť buď prijať ponúku, alebo súdiť sa s poisťovňou alebo s páchateľom. Treba podotknúť, že páchateľ, ktorý bol v čase nehody za volantom motorového vozidla pod vplyvom alkoholu, mi neposkytol prvú pomoc a zapríčinil ďalšie dopravné priestupky.

Odpoveď: Ako vymôcť pohľadávku?

(odpoveď odoslaná: 14.01.2017)

Dobrý deň, pre posúdenie najlepšieho a najvýhodnejšieho spôsobu postupu vo Vašej právnej veci by bolo potrebné vidieť dohodu, ktorú ste podpísali s páchateľom predmetného trestného činu. Ak totiž máte s ním podpísanú písomnú dohodu, v ktorej sa Vám zaviazal splácať predmetnú sumu v mesačných splátkach a túto svoju povinnosť nedodržal, môžete ho na základe tejto dohody žalovať. V dohode bude potrebné pozrieť najmä to akým spôsobom bolo dohodnuté splácanie predmetnej sumy (t.j. či je dohodnutá strata výhody splátok). V prípade, že ste dohodu uzatvorili iba ústnou formou je Vaša pozícia pri vymáhaní tejto pohľadávky horšia, nakoľko budete musieť v rámci súdneho konania uzatvorenie tejto dohody. Vzhľadom na Vami opísaný skutkový dej udalosti nie je možné hovoriť o vysokej pravdepodobnosti úspechu v konaní proti poisťovne.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vymôcť pohľadávku? (Občianske právo)

Dobrý deň. Mal som zaplatiť pokutu za vodičský preukaz vo výške 300 eur plus súdne poplatky 60 eur do troch mesiacov od súdneho rozhodnutia, teda približne do 14.5.2016. Nakoľko som nemal finančné prostriedky, nepodarilo sa mi do tohto termínu uhradiť tieto sumy. Mesiac po uplynutí doby na zaplatenie, t.j. dňa 26.6.2016, mi poslali nástup na výkon trestu a výzvu na zaplatenie. Obe som prevzal 9.7.2016 a hneď 11.7. som zaplatil 360 eur. Doklad o úhrade som odoslal na súd k rukám sudkyne 16.7.2016. Dňa 22.7.16 uplynulo 15 dní od doručenia výzvy na nástup trestu. Chcel by som sa Vás opýtať, či existuje šanca, že aj keď som zaplatil, budem musieť na výkon trestu nastúpiť. Neviem, ako mám pokračovať. Obávam sa, že keď by som sa osobne išiel informovať na súde a ukázal doklady o úhrade, mohli by ma okamžite uväzniť, ak by nebolo preukázané, že platba bola skutočne uskutočnená. Vzhľadom na moju prácu si nemôžem dovoliť riskovať takúto situáciu. Mohli by ste mi, prosím, poradiť? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Ako vymôcť pohľadávku?

(odpoveď odoslaná: 21.07.2016)

Dobrý deň, výzva na nástup na výkon trestu odňatia slobody Vám bola zaslaná z dôvodu, že ste predmetný peňažný trest neuhradili v súdom určenej lehote. V takom prípade súd uznesením rozhodne o nariadení výkonu náhradného trestu. Nakoľko ste súdom uložený peňažný trest dodatočne uhradili, je potrebné vo Vašom prípade vychádzať z ustanovenia § 432 ods. 3 Trestného poriadku. Podľa tohto ustanovenia môže odsúdený kedykoľvek odvrátiť výkon náhradného trestu odňatia slobody tým, že predmetný peňažný trest dodatočne uhradí (celý alebo iba časť). Nakoľko ste Vy uhradili celý peňažný trest, mám za to, že nedôjde k vykonaniu ani časti uloženého náhradného trestu odňatia slobody. Čo sa týka overenia úhrady, ak nechcete na súd ísť osobne, odporúčam Vám informovať sa prostredníctvom infocentra súdu. Vyhľadajte si na stránke Ministerstva spravodlivosti SR súd, ktorý Vám tento trest uložil, zavolajte na infocentrum a prostredníctvom spisovej značky Vášho prípadu overte, či evidujú úhradu peňažného trestu. Tým sa vyhnete osobnému kontaktu so súdom.


Podotázka: Ako vymôcť pohľadávku? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám doklad o požičaní a prevzatí sumy, ktorú som Vám napísala, no dohoda o vrátení dlžnej sumy bola len ústna. Pani, ktorej som peniaze požičala, nezapiera dlh voči mne, avšak nema snahu splácať ho, ani po piatich návrhoch dohody z mojej strany. Preto Vás touto cestou žiadam o radu, ako postupovať a či si môžem podať žalobu na súd aj sama. Ďakujem, zostávam s pozdravom.

Odpoveď: Ako vymôcť pohľadávku?

(odpoveď odoslaná: 15.03.2016)

Dobrý deň, návrh na vydanie platobného rozkazu si môžete podať aj sama, ale ak v dôsledku nejakej chyby v konaní neuspejete, budete povinná trovy súdneho konania znášať sama. V tomto smere by som Vám odporučil nechať si návrh na súd vypracovať advokátom, ktorý si následne svoje trovy konania uplatní v súdnom konaní. V prípade, že máte záujem o pomoc s vymáhaním pohľadávky, môžete nás kontaktovať e-mailom na adresu uvedenú na našej stránke. Takéto prípady je možné vyriešiť aj na diaľku bez nutnosti osobného stretnutia v sídle našej advokátskej kancelárie.


Trápi vás "Ako vymôcť pohľadávku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vymôcť pohľadávku? (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o radu pri vymáhaní pohľadávky. Aká je premlčacia lehota od požičania peňazí? Dňa 15.10.2013 som požičala jednej známej 3000 eur s tým, že mi ich do dvoch týždňov vráti, ale zatiaľ mi splatila iba 590 eur. Poslednú splátku mi dala v júli 2015. Preto Vás touto cestou prosím o pomoc, aký je postup, aby mi peniaze vrátila. Ďakujem.

Odpoveď: Ako vymôcť pohľadávku?

(odpoveď odoslaná: 14.03.2016)

Dobrý deň, v takýchto prípadoch je veľmi dôležitou skutočnosť to akými dokladmi disponujete. Či ste pri odovzdaní peňazí podpísali kúpnu zmluvu. Ak došlo k ústnej dohode o pôžičke, či ste pri odovzdaní peňazí v hotovosti podpísali doklad o ich prevzatí... V súdnom konaní musíte preukázať skutočnosť, že ste Vašej dlžníčke peniaze naozaj poskytli. Toto sa najľahšie preukazuje výpisom z účtu, prípade spomínaným dokladom o prevzatí peňazí v hotovosti (príjmový pokladničný doklad alebo iná písomnosť). Ak sa Vám toto podarí preukázať, bude potrebné ďalej preukázať, že išlo o pôžičku. O pôžičku ide vtedy, ak sa účastníci dohodnú na splatnosti. Uvádzate, že ste sa dohodli na dvoch týždňoch, ale neuviedli ste, či to máte nejakou formou zdokladované alebo či ste schopná túto splatnosť nejakým spôsobom preukázať (sms komunikácia, komunikácia na internete...). Ak sa Vám totiž nepodarí preukázať splatnosť, tak sa Vaša vec posúdi ako bezdôvodné obohatenie. Pri bezdôvodnom obohatení je premlčacia doba 2 roky od poskytnutia peňazí a pri pôžičke je premlčacia doba 3 roky (počíta sa odo dňa nasledujúceho po splatnosti pôžičky).


Podotázka: Ako vymôcť pohľadávku? (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. V roku 2009 som požičala väčší obnos peňazí kamarátovi môjho zosnulého snúbenca, a to bez zhotovenia žiadnej zmluvy. Sľúbil mi, že mi peniaze vráti, avšak doposiaľ som nič neobdržala. Bol vydaný dokonca aj platobný rozkaz, no napriek tomu som doposiaľ neobdržala žiadne peniaze. Exekútor v tejto veci nepodnikol žiadne kroky. Tvrdí, že dlžník nemá žiadne majetok, ktorý by mohol predať. Cítim sa bezradná a obraciam sa na Vás s prosbou o radu, ako postupovať ďalej. Ďakujem.

Odpoveď: Ako vymôcť pohľadávku?

(odpoveď odoslaná: 20.10.2015)

Dobrý deň, na prípad neexistencie majetku u dlžníka myslí aj Exekučný poriadok, ktorý to považuje za dôvod na zastavenie exekúcie. Otázkou však je, či poverený exekútor skutočne vykonal všetky potrebné úkony pre riadne zistenie majetkových pomerov dlžníka. Ak máte o postupe svojho exekútora pochybnosti, máte právo podať návrh na jeho zmenu. V zmysle § 44 ods. 10 Exekučného poriadku, oprávnený môže kedykoľvek v priebehu exekučného konania aj bez uvedenia dôvodu podať na príslušný okresný súd návrh na zmenu exekútora. Súd rozhodne o zmene exekútora do 30 dní od doručenia návrhu oprávneného na zmenu exekútora.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako vymôcť pohľadávku? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné sa nejakým právnym spôsobom dostať k peniazom od bývalej podnajímateľky za obdobie, kedy nezaplatila za plyn, elektrinu atď., a to za byt, ktorý je v katastrofálnom stave. Ďakujem.

Odpoveď: Ako vymôcť pohľadávku?

(odpoveď odoslaná: 25.09.2015)

Dobrý deň, pokiaľ ide o nezaplatenie pohľadávky majiteľovi bytu je dôležité, aby ste mali zmluvu. To, či je pohľadávka vymáhateľná závisí od zmluvy, ktorú ste podpísali a jej znenia. 
Pri nájomnej zmluve odporúčame používať zmluvu zo stránky www.najomnazmluva.sk.

Napíšte nám, aká je výška dlhu a môžete nám poslať zmluvu, pozrieme sa na to, či je pohľadávka vymáhateľná.


Trápi vás "Ako vymôcť pohľadávku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vymôcť pohľadávku? (Občianske právo)

Dobrý večer, obraciam sa na nezávislé osoby s prosbou o právny pohľad. V mesiaci január som uzavrel kúpnu zmluvu na tlačiarenský stroj Heidelberg. Na základe podpísanej kúpnej zmluvy mi bola vystavená zálohová faktúra na sumu 35 000 €, ktorú som uhradil na účet spoločnosti. Termín demontáže a celkovej platby za stroj bol v zmluve určený do 28. 2. 2015. V polovici druhého mesiaca si vypýtali ďalšiu zálohu v sume 17 000 € s odôvodnením, že celková suma na oštrej fakture bude znížená o zálohovú platbu. Tak sa aj stalo, bola mi vystavená ostrá faktúra s vyrovnanou zálohovou platbou. Blížil sa termín demontáže a uhradenia zostatku sumy, avšak zistil som, že na predávaný stroj bol založený zástavný právny vzťah v decembri 2014 a po tomto oznámení predávajúci napadol zmluvu. Konkrétne, poukázal na porušenie zmluvy vo forme nedoplatenia celej sumy. V súvislosti s týmto porušením mi vystavili dobropis, no zálohu v sume 52 000 € neuhradili na môj účet. Prosím o váš názor, či sa nejedná o nedobrovoľné obohatenie alebo dokonca podvod.

Odpoveď: Ako vymôcť pohľadávku?

(odpoveď odoslaná: 27.08.2015)

Dobrý deň,

skutočnosť, že tlačiarenský stro bol založený musel predávajúci vedieť (to je nepopierateľné). Predpokladám, že toto záložné právo bolo aj registrované. 
Ak Vás predávajúci neinformoval o tejto vade tovaru - t.j. existencii záložného práva (ide o tzv. právnu vadu tovaru), potom Vás uviedol do omylu. 

Podľa § 49a Občianskeho zákonníka je tento právny úkon neplatný: "Právny úkon je neplatný, ak ho konajúca osoba urobila v omyle vychádzajúcom zo skutočnosti, ktorá je pre jeho uskutočnenie rozhodujúca, a osoba, ktorej bol právny úkon určený, tento omyl vyvolala alebo o ňom musela vedieť. Právny úkon je takisto neplatný, ak omyl táto osoba vyvolala úmyselne. Omyl v pohnútke nerobí právny úkon neplatným."

To, že protistrana vystavila dopropis znamená dôkaz o tom, že peniaze mali vrátiť, resp. bola dohoda o vrátení peňazí. Túto sumu teda máte právo od nich požadovať nahradiť. 
Pred podaním trestného oznámenia by som Vám odporúčal vec riešiť civinou cestou, pretože ak by Vás polícia odkázala na civilné konanie, tak potom by ste už opakovane trestné oznámenie podávať nemohli. 

Ak s dlžníkom ešte komunikujete a dlžník Vám sľubuje úhradu (vrátenie) peňazí, tak mu dajte podpísať uznanie dlhu. Zadarmo si ho stiahnite odtiaľto: www.uznanie-dlhu.sk.

Ak by sa dlžník vyhýbal podpisu uznania dlhu, nečakajte a dlh je potrebne súdne vymáhať, pretože ten kto podpíše uznanie dlhu nemá v úmysle nezaplatiť. 

Ak uznanie dlhu podpíše, počkajte do lehoty splatnosti a ak dlh nezaplatí, nečakajte a dlh je potrebné vymáhať. Určite sa nedohodnite na úhrade dlhu jednorázovo o niekoľko mesiacov, radšej sa dohodnite na splátkach s tým, že začnú platiť hneď o pár dní (prvú splátku). 

Uznanie dlhu z vyššie uvedenej stránky je formulované tak, že je tam zakomponovaná strata výhody splátok, to znamená, že ak nezaplatí čo i len jednu splátku, stane sa splatným celý dlh. Zabránite tak tomu, že budete čakať dlhé mesiace a oni nezaplatia nič. 

V prípade otázok nám môžete napísať.


Podotázka: Ako vymôcť pohľadávku? (Občianske právo)

Dobrý večer, chcem sa Vás opýtať. Mám na dome majstra (vodára) a ten si vypýtal peniaze dopredu na celý materiál. Dal som mu ich, len sme nič nepodpísali. Bola to len ústna dohoda, keďže predtým nám už niečo robil a bol naňho spoľah. Tak som mu veril aj teraz. Lenže on teraz nemá čas, stále sa vyhovára, materiál nenosí a peniaze nechce vrátiť. Už to trvá pár mesiacov a už neviem, ako mám ďalej pokračovať. Dá sa, prosím Vás, s tým niečo robiť, alebo sa už môžem rozlúčiť s peniazmi? Ďakujem Vám za Vašu skorú odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Ako vymôcť pohľadávku?

(odpoveď odoslaná: 10.12.2014)

Dobrý deň. Pre úspešné vymáhanie pohľadávky je nevyhnutným predpokladom preukázanie samotnej existencie takejto pohľadávky. Vo Vašom prípade je situácia skomplikovaná tým, že nemáte spísanú zmluvu, ani potvrdenie o prevzatí zloženej sumy za materiál. Situáciu môžete riešiť zatiaľ písomnými výzvami (či už v elektronickej forme, alebo listovej). Pre úspech v prípadnom súdnom konaní je potrebné relevantne preukázať skutočnosť, že ste peniaze skutočne poskytli. Toto je možné preukázať napr. čestnými prehláseniami svedkov, ktorí majú o poskytnutí sumy za materiál vedomosť, alebo aj výpisov z SMS alebo e-mailov, z ktorých by bolo zrejmé, že dlžník sumu prevzal a materiál ani práce zatiaľ nevykonal.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vymôcť pohľadávku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.