Máte
otázku?

Ako postupovať pri vydedení


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako postupovať pri vydedení

Rada by som sa opýtala, ako postupovať, keď chcem vydediť niekoho, aby nemal žiadne právo na dedičstvo. Ide o rozvedený pár a ich deti, ktoré chcem vydediť.

Odpoveď: Ako postupovať pri vydedení

Dobrý deň

podľa § 469a zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník:

 

“1) Poručiteľ môže vydediť potomka, ak

a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,

b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,

c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,

d) trvalo vedie neusporiadaný život.

 

2) Pokiaľ to poručiteľ v listine o vydedení výslovne určí, vzťahujú sa dôsledky vydedenia aj na osoby uvedené v § 473 ods. 2. 3) O náležitostiach listiny o vydedení a o jej zrušení platia obdobne ustanovenia § 476 a 480; v listine však musí byť uvedený dôvod vydedenia.” 

 

Tedazákon taxatívne vymenuváva dôvody, kedy možno dediča vydediť. Ine nie sú. 

Na základe horeuvedených dôvodov (napríklad notárskou zápisnicou) možno potomkov vydediť.

 

Trápi vás "Ako postupovať pri vydedení" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri vydedení (Dedičské právo)

Dobrý deň, žijem sám, keďže moja manželka zomrela. Po mojej smrti by podľa zákona mala dediť moja sestra. Avšak keďže sa o mňa nestará, žije ďaleko a mám informácie, že má aj nejaké finančné záväzky v podobe exekúcie, chcel by som, aby bola z dedenia vylúčená. Prosím, ako mám postupovať, aby som toto zrealizoval? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať pri vydedení

(odpoveď odoslaná: 25.03.2024)

Dobrý deň,
vydediť je možné len svojich potomkov, t. j. vlastné deti, nakoľko tieto sú v zmysle zákona neopomenuteľnými dedičmi.  Vaša sestra nie je neopomenuteľný dedič. Ak preto nechcete, aby po vás sestra dedila, môžete zriadiť závet, ktorým zanecháte celý svoj majetok inej osobe (nie sestre). Platnosť závetu sestra síce môže po vašej smrti napadnúť ako zákonná dedička na súde, avšak by musela preukázať, že v čase zriadenia závetu ste neboli spôsobilý na takýto úkon, čo nie je jednoduché. Do závetu preto môžete uviesť dôvody, pre ktoré zanechávate majetok tejto inej osobe. Jej by to v prípadnom konaní, ktoré by sestra po vašej smrti začala viesť, mohlo pomôcť. Ak by ste závetom zanechali  celý svoj majetok inej osobe, táto by ho zdedila a vaša setsra by nededila. Závet vám odporúčame zriadiť u notára vo forme notárskej zápisnice. Notár ho následne zaregistruje v Notárskom centrálnom registri závetov, dôsledkom čoho tento bude ľahko dohľadateľný v prípade vašej smrti. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať pri vydedení (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj manžel je poručníkom svojej matky. Jeho otec je vo väzení a má dlhy a exekúcie. Manželova matka má našetrené nejaké peniaze a keď zomrie, nechceme, aby sa k týmto peniazom dostal jej manžel. Môže ako poručník svojej matky vydediť jej manžela? Alebo môže peniaze vybrať z účtu, aby sa k nim nedostal exekútor? Čo môžeme v tomto prípade urobiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať pri vydedení

(odpoveď odoslaná: 04.11.2023)

Dobrý deň,

vydediť sa dá len potomok, teda dieťa. Ak chce svokra (teda za ňu jej poručník) vydediť svokra, svojho manžela, to zákon nepripúšťa. Ale dá sa to vyriešiť závetom. 

Podľa § 469a ods. 1 Občianskeho zákonníka, "Poručiteľ môže vydediť potomka, ak a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch, b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať, c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka, d) trvalo vedie neusporiadaný život."

Svokra môže zanechať závet, v ktorom bude uvedené, že po jej smrti, budú dediť jej majetok len jej deti. Ak nemá deti, tak v závete určí akúkoľvek osobu, ktorá zdedí jej peniaze a iný jej majetok, ktorý v čase smrti vlastnila.

Ak bude svokrin závet platný z pohľadu splnenia všetkých jeho formálnych náležitosti, a bude v ňom zahrnutý všetok jej majetok, tak jej manžel už nebude mať čo dediť.

Podľa § 476, 476a, 476b Občianskeho zákonníka, "Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice. V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný. Spoločný závet viacerých poručiteľov je neplatný. Vlastnoručný závet musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný. Závet, ktorý poručiteľ nenapísal vlastnou rukou, musí vlastnou rukou podpísať a pred dvoma svedkami súčasne prítomnými výslovne prejaviť, že listina obsahuje jeho poslednú vôľu. Svedkovia sa musia na závet podpísať."

Vzhľadom na skutočnosť, že Vaša svokra má poručníka (zástupcu) a ide o dôležitý právny úkon, tak spísanie závetu, ako právneho úkonu, bude musieť schváliť súd.

Podľa § 28 Občianskeho zákonníka, "Ak zákonní zástupcovia sú povinní aj spravovať majetok tých, ktorých zastupujú, a ak nejde o bežnú vec, je na nakladanie s majetkom potrebné schválenie súdu."


Podotázka: Ako postupovať pri vydedení (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako postupovať v prípade mojej smrti, ak by som chcel vydediť sestru a jej deti. Chcem, aby môj majetok pripadol bratovi a jeho deťom, prípadne priateľke a jej dieťaťu. Stačí, ak so sestrou a jej deťmi nekomunikujeme už viac ako dva roky a medzi nami nepretrváva žiadny záujem o komunikáciu?

Odpoveď: Ako postupovať pri vydedení

(odpoveď odoslaná: 25.09.2023)

Dobrý deň, inštitút vydedenia sa vzťahuje iba na potomkov poručiteľa, nakoľko títo sú v zmysle zákona neopomenuteľnými dedičmi. Pokiaľ chcete dosiahnuť, aby po vás nededila vaša sestra s jej deťmi, potom je najlepšie, ak by ste spísali závet, ktorým by ste odkázali váš majetok vášmu bratovi a jeho deťom. Ideálne by bolo, ak by ste ho spísali u notára vo forme notárskej zápisnice, ktorý by následne notár uložil, resp. zaregistrovali v Notárskom centrálnom registri závetov, dôsledkom čoho by ste mali istotu, že tento bude v prípade vašej smrti zohľadnený a teda, že sa bude primárne postupovať podľa neho. 

Samotná nekomunikácia s vašou sestrou by nestačila, nakoľko ak by ste nezanechali závet, bude sa dediť v zmysle zákona, kde v konečnom dôsledku môžu dediť po vás aj vaši súrodenci, ak v čase smrti nemáte ani manžela ani deti a ani rodičov. 


Trápi vás "Ako postupovať pri vydedení" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať pri vydedení (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné vylúčiť zo dedičstva môjho zaťa. Som vlastníkom bytu a chalupy, a v prípade mojej smrti by mojim dedičmi boli môj syn a vydatá dcéra, ktorá má spolu so svojím manželom dieťa. Je možné, aby sa môj zať - manžel mojej dcéry - k môjmu majetku nikdy nedostal? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať pri vydedení

(odpoveď odoslaná: 08.05.2021)

Dobrý deň,
právne to nemôžete zabezpečiť, aby váš zať sa nikdy nedostal k vášmu majetku. Ak by ste zomreli a dedičmi by stali vaše deti, neviete v súčasnosti zaberániť tomu, aby nehnuteľnosti resp. podiely na nich nenadobudol v budúcnosti váš zať. Čiastočným riešením, ktoré ale nezakladá istotu, ktorú chcete dosiahnúť pre budúcnosť, je to, aby ste nehnuteľnosti napr. darovali svojim vnukom, prípadne teraz predali a peniaze darovali deťom. Opätovne však vyvstáva otázka, či deti /dcéra a syn/ nebudú nakladať s peniazmi tak, že osoh z nich bude mať aj náš zať.

Poznámka na záver : Zať nie je zákonným dedičom po vás ako svokre. Vydediť môžete v zmysle ust. § 469a/ Obč. zákonníka len svojich potomkov, zať nie je vašim potomkom.


Podotázka: Ako postupovať pri vydedení (Dedičské právo)

Dobrý deň, som sama, rozvedená a bezdetná. Moja sestra zomrela, ale zanechala po sebe synovca. Chcem ho za života vydediť a svoj majetok po mojej smrti závetom darovať cudzej osobe. Je to možné?

Odpoveď: Ako postupovať pri vydedení

(odpoveď odoslaná: 04.03.2021)

Dobrý deň,
podľa ust. par. 469a/ Obč. zákonníka o vydedení, vydediť budúci poručiteľ, teda Vy, môžete len svojich potomkov. Keďže nemáte potomkov, synovca vydediť nemôžete, lebo nie je Váš potomok.

Závetom môžete určiť preto závetného dediča podľa svojho uváženia, teda aj cudziu osobu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako postupovať pri vydedení (Dedičské právo)

Dobrý deň, mohli by ste mi poradiť, ako postupovať pri ochrane spoločného majetku s manželom pred synom, ktorý vedie neusporiadaný život spojený s drogami a patologickým hráčstvom? Trvalý pobyt sme mu zrušili, no on naďalej požaduje bývanie a uplatňuje nárok na majetok, na ktorom sa nijak nepodieľal. Súčasne je podmienečne odsúdený na štyri roky, pri nepodmienečnom treste na tri roky, za spolupáchateľstvo v trestnom čine krádeže. Ďakujem vám za radu.

Odpoveď: Ako postupovať pri vydedení

(odpoveď odoslaná: 16.07.2020)

Dobrý deň,
Vy ako rodičia nezodpovedáte za jeho dlhy.

Váš syn nemá právny nárok na Váš majetok v BSM, v podielovom alebo výlučnom vlastníctve jedného z manželov.

Otázka bývania u Vás je otázkou Vašej dobrej vôle (syn je plnoletý a nie je spoluvlastníkom alebo vlastníkom nehnuteľnosti).

Možnosťou ochrany majetku pre prípad smrti Vás ako rodičov je spísanie závetu so súčasným vydedením syna v zmysle ust. § 469a/ Občianskeho zákonníka.

Závet aj listinu o vydedení mysíte spísať osobitne Vy aj Váš manžel.

Ďalšou možnosťou je darovanie Vášho majetku napr. ostatným deťom alebo iným osobám podľa Vášho rozhodnutia.


Podotázka: Ako postupovať pri vydedení (Dedičské právo)



Doplňujúca otázka: čo v prípade, ak by nastala skutočnosť, že nestihneme vyporiadať majetok za života jedného z nás a syn bude vo väzbe, rozhodne súd bez jeho prítomnosti po dohode ostatných dedičov môže aj vtedy prísť k vydedeniu. Ďakujem za odpoveď.


Odpoveď: Ako postupovať pri vydedení

(odpoveď odoslaná: 16.07.2020)

Dobrý deň,

zrejme máte obavy o rýchlosť vyporiadania nehnuteľného majetku, v čom problém nevidíme, vzhľadom na okolnosť, že advokát s katastrom komunikuje elektronicky a spísanie darovacej zmluvy so zriadením vecného bremena vo Váš prospech ako rodičov je otázkou  krátkeho času, za predpokladu, že nám zašlete podklady k uzatvoreniu darovacej zmluvy.
Ak aj by ste spísali iba závet, ktorého súčasťou by bola aj listina o vydedení, platnosť závetu nie je podmienená tým, že syn by s týmito listinami musel súhlasiť. Obsah závetu a listiny o vydedení je vecou osoby, ktorá ich spisuje, žiadny súhlas syna nepotrebujete. Na spísanie závetu a listiny o vydedení odporúčame kontaktovať notára.

Ak by v čase dedič. konania bol syn vo väzbe, nie je problém v doručení pošty zo strany notára, aby sa v dedičskom konaní vyjadril sám písomne, alebo prostredníctvom ním zvoleného zástupcu.


Podotázka: Ako postupovať pri vydedení (Dedičské právo)



Nedostala som odpoveď na otázku či môže prísť aj vtedy k vydedeniu keď bude vo väzbe po dohode s ostatnými dedičmi Ďakujem.


Odpoveď: Ako postupovať pri vydedení

(odpoveď odoslaná: 16.07.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. § 469a/Obč. zákonníka platí :

"(1) Poručiteľ môže vydediť potomka, ak
a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) trvalo vedie neusporiadaný život.
(2) Pokiaľ to poručiteľ v listine o vydedení výslovne určí, vzťahujú sa dôsledky vydedenia aj na osoby uvedené v § 473 ods. 2.
(3) O náležitostiach listiny o vydedení a o jej zrušení platia obdobne ustanovenia § 476 a 480; v listine však musí byť uvedený dôvod vydedenia."

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že na vydedenie nie je potrebný súhlas ostatných dedičov, ako ani syna, ktorý má byť vydedený; alebo inými slovami : dedičia sa nemôžu dohodnúť, že vydedenie je platné, syn, ktorý by mal byť vydedený, bude môcť podať žalobu o neplatnosť vydedenia.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri vydedení" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.