Máte
otázku?

Ako postupovať pri dedení?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Ako postupovať pri dedení?

Dobrý deň, rád by som sa spýtal, ako postupovať pri dedičstve po matke. Rodičia vlastnia v Bratislave a v Senci dohromady tri nehnuteľnosti. Máme tri sestry, z toho jedna býva v nehnuteľnosti, ktorej boli vlastníkmi moja zosnulá matka a môj stále žijúci otec. Chcel by som vedieť, či mám právo vstúpiť do týchto nehnuteľností ešte pred začatím dedičského konania. Obávam sa, že moje sestry by mohli peniaze, šperky a ďalšie cenné veci ukryť a následne použiť pre svoje vlastné potreby. Ako zistím, či všetky tieto veci budú zahrnuté v súpise majetku? Žijem v Žiline a som bez možnosti skontrolovať, čo je predmetom dedičského konania. Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri dedení?

Dobrý deň, dedičstvo sa v zmysle právnej úpravy nadobúda na Slovensku úmrtím poručiteľa. Formálne rozhodnutie súdu (notára) je len oficiálnym potvrdením o nadobudnutí dedičstva, spôsobe a rozsahu dedenia (pre právnu istotu účastníkov konania). Vychádzajúc z toho, ste podielovým spoluvlastníkom v nehnuteľnostiach, ktoré vlastnila Vaša mama. Z toho dôvodu máte právo na vstup do nehnuteľností. V prípade, ak sa bojíte zatajovania šperkov a iných cenností, môžete po začatí dedičského konania podať návrh na nariadenie neodkladného opatrenia (§ 175e OSP). V návrhu uveďte, že máte obavy o zatajenie cenností po poručiteľke a z toho dôvodu žiadate, aby súd zabezpečil dedičstvo (tzn. súd môže určité veci vziať do úschovy, prípadne dať do úschovy tretím osobám). Ak by napriek tomu došlo k zatajeniu cenností, šperkov, tak Vaše sestry spáchajú trestný čin (podľa posúdenia krádež, prípadne zatajenie veci). Následne môžete podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

Trápi vás "Ako postupovať pri dedení?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri dedení? (Dedičské právo)

Dobrý deň, v našej rodine máme pozemok, ktorý je rozdelený medzi viacerých príbuzných. Medzi vlastníkmi sú zaznamenané aj osoby, ktoré už dlho nie sú živé, ale stále sú zapísané ako vlastníci. Ich podiely sa doteraz nerozdelili. Jeden z týchto zosnulých vlastníkov odišiel pred viac ako 60 rokmi do Francúzska, kde neskôr žil a zomrel. Je pravdepodobné, že jeho príbuzní ani nevedia, že by mali nejaké dedičstvo uplatniť. Rád by som sa informoval o tom, ako postupovať a koho kontaktovať ohľadom dedičstva, pokiaľ nevieme, kto by mohol byť dedičom a kde by sa mohol nachádzať. Zaujíma ma tiež, či existuje možnosť vydržania týchto neprevedených čiastok, hlavne tej, ktorá patrila zosnulému vo Francúzsku, keďže sa dlhodobo staráme o pozemok a mám v ňom čiastkový podiel. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať pri dedení?

(odpoveď odoslaná: 28.12.2023)

Dobrý deň, váš prípad je komplexný a existuje niekoľko aspektov, ktoré treba zvážiť. Prvým krokom by bolo zistiť, či bolo dedičské konanie po zosnulých vlastníkoch vedené. Ak nie, bolo by vhodné zahájiť dedičské konanie na súde, ktoré by určilo právoplatných dedičov.

 

V prípade zosnulého vlastníka, ktorý emigroval do Francúzska, by sa mohlo stať náročné identifikovať a kontaktovať potenciálnych dedičov. Tam mohlo prebehnúť tiež dedičské konanie. Ak nemáte žiadnu vedomosť, prípadne by sa mohlo uvažovať o vyhlásení za mŕtveho, ak by o tom existovali dôkazy. Tento proces však môže byť dlhý a zložitý.

 

Čo sa týka vydržania, ide o právny inštitút, ktorý umožňuje získať vlastnícke právo na nehnuteľnosť pri splnení určitých podmienok, ako je dlhodobé a nerušené užívanie nehnuteľnosti. Podmienkou je aj nejaký titul nadobudnutia. Podmienkou je tiež to, že toto užívanie trvalo nepretržite po dobu najmenej 10 rokov. Pri tomto procese je dôležité mať dôkazy o starostlivosti a využívaní pozemku a tiež o titule nadobudnutia. Samotné zmocnenie sa držby nestačí, pretože chýba dobromyseľnosť.

 

Pre presnú aplikáciu týchto právnych princípov by bolo potrebné preskúmať detaily vášho prípadu, najmä či existujú dokumenty o starostlivosti o pozemok, či bolo vedené dedičské konanie a aké sú možnosti kontaktovať potenciálnych dedičov. 

Ak tam vlastníte podiel, zvážil by som zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva s prikázaním vlastníctva vám. Pre bližšie informácie a zistenie najlepšieho postupu by bola nutná konzultácia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať pri dedení? (Dedičské právo)

Dobrý deň, rodičia vlastnia dve nehnuteľnosti; jedna z nich je obývaná nimi a v druhej prebýva môj brat. Vzhľadom na to, že sú v pokročilom veku a majú závažné zdravotné problémy, začínajú premýšľať o budúcnosti týchto nehnuteľností. Ich situáciu komplikuje fakt, že môj brat vedie neusporiadaný život, jeho alkoholizmus sa stupňuje a preto sa rodičia obávajú, aby po ich smrti časť jeho majetku nepresunula na jeho deti. Premýšľajú nad tým, že by bolo vhodné preniesť vlastníctvo nehnuteľnosti, v ktorej môj brat býva a má tam aj trvalý pobyt, na mňa. V tomto prípade by sa zároveň ustanovilo právo doživotného užívania pre brata. Tento krok by bola v súlade so skutočnosťou, že ho matka nechce vydediť a vyhodiť na ulicu. Zaujímalo by nás, čo by nasledovalo po smrti rodičov a ako by prebiehalo dedičské konanie. Existuje možnosť ošetriť tento scenár aj v závete?

Odpoveď: Ako postupovať pri dedení?

(odpoveď odoslaná: 28.03.2021)

Dobrý deň, vzhľadom na situáciu, ktorú uvádzate v otázke, toto riešenie vyporiadania nehnuteľnosti za života rodičov považujeme za správne.
Ak by Vám rodičia darovali predmetnú nehnuteľnost, v ktorej býva bratova rodina, potom by táto nehnuteľnosť už nebola predmetom dedenia po rodičoch, keďže v čase ich úmrtia by nebola v ich vlastníctve.

Pýtate sa v otázke, čo to pre Vás znamená v prípade následného dedič. konania.

Uvádzame, že v dannom prípade platí ust. § 484 Obč. zákonníka :

"Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

V podstate z uvedeného ustanovenia vyplýva, to, že keďže rodičia by Vám darovali jednu nehnuteľnosť - byt už teraz, hodnota tohto bytu by sa započítala na Váš dedičský podiel a o toľko menej by ste dedili.


Podotázka: Ako postupovať pri dedení? (Dedičské právo)

Dobrý deň, rodina mojej mamy vlastnila rodinný dom v centre Bratislavy, ktorý bol zbúraný, aby sa na jeho mieste mohla postaviť nová budova. Ako náhradu dostala moja mama 3-izbový byt. Toto sa stalo v priebehu 70. rokov minulého storočia. Narodila som sa v roku 1979 a moja sestra v roku 1983. O pol roka po narodení mojej sestry, vstúpila moja mama do manželstva s mojim otcom, ktorý sa nedávno predtým rozviedol a z prvého manželstva mal tri dcéry. Otec začal bývať s nami až po sobáši a vtedy mama prepísala polovicu bytu na neho. Teraz, po smrti mojej mamy, by som rada vedela, aký je správny právny postup pri dedení tohto bytu. Aký nárok na neho má náš otec? A aký nárok majú jeho dcéry z prvého manželstva? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom, L.

Odpoveď: Ako postupovať pri dedení?

(odpoveď odoslaná: 25.03.2021)

Dobrý deň, po prečítaní Vašej otázky, si k nej dovoľujem uviesť nasledovný právny názor :

Z otázky vyplýva, že byt bol v podielovom spoluvlastníctve Vašej matky a otca, teda nepatril do BSM. Predmetom dedenia bude len podiel matky.

Uvádzame, že pôjde o dedenie v prvej dedičskej skupine v zmysle ust par. 473 Obč. zákonníka, podľa ktorého platí, že v prvej dedičskej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom : zákonný nárok otca na podiele matky z bytu  je jedna tretina.

Uvádzame, že dedičmi po Vašej mame nie sú deti Vášho otca a to ani v prípade, že by sa Váš otec vzdal dedičstva alebo keby dedičstvo odmietol a to z dôvodu, že Vaša matka nie je matkou detí Vášho otca.

V dedičskom konaní je možná dohoda dedičov a to vo Vašom prípade napr. aj taká, že podiel matky na byte zdedíte v celosti Vy ako deti Vašej matky, prípadne jedna z Vás a to s povinnosťou alebo bez povinnosti výplaty Vášho otca resp. druhej sestry.

 


Trápi vás "Ako postupovať pri dedení?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať pri dedení? (Dedičské právo)

Dobrý deň, Prosil by som Vás o radu, ako mám postupovať pri dedení po mojom otcovi. Otec zanechal trojizbový byt. Môj nevlastný brat mi odmieta poskytnúť akékoľvek informácie o dedičskom konaní a odmieta ma vpustiť do bytu.

Odpoveď: Ako postupovať pri dedení?

(odpoveď odoslaná: 11.02.2021)

Dobrý deň,
ktorý notár prejednáva dedičstvo zistíte z rozvrhu práce prísl. okresného súdu podľa miesta trvalého bydliska Vášho otca v čase úmrtia a dátumu úmrtia. Treba hľadať v rozvrhu práce prísl. okresného súdu. Zoznam súdov nájdete na stránke justice.sk.

Následne kontaktujte notára.

 


Podotázka: Ako postupovať pri dedení? (Dedičské právo)

Dobrý deň,
Chcela by som Vás poprosiť o radu.
1. Moja mama zomrela pred 7 rokmi. Nás rodinný dom vlastnil otec(v list vlastníctve je otec), ale ten dom kúpila matka, ona celý život pracovala, otec stále bol nezamestnaný.
V tomto prípade, aké je dedičstvo?
2. Ako sa prebieha, postupuje dedičské konanie? Predvolajú sa všetci členovia rodiny súčasne?
3. Čo môžem robiť, ak som predvolanie na dedičské konanie nedostala?

Môj brat a otec boli na dedičskom konaní a ani mi to nepovedali. Dozvedela som to od babičky. Spýtal som sa brata, že mi o tom prečo nehovoril a aj som mu povedala, že aj ja sa obrátim k súdu. Na to mi odpovedal to, že nemám ísť, preto že sa už rozhodli, po smrti otca bude dom pre nás dvoch.
Verila som bratovi, dohodli sme sa po smrti otca podelíme o dom.
Po 3 mesiacoch od dedičského konania otec predal dom za 50 tisíc eur a minul všetky peniaze. Býval u svojej matky, ani peniaze ani dom. Zrazu mu zomrela stará mama/moja prababička/a teraz je vlastníkom 2 izbového bytu v meste, čo ma cenu cca. 60 tisíc eur. Neviem ako sa k tomu dostal, jeden povie, že zdedil od jeho babičky, druhý hovoria, že bral úver.
Už dlho nemám vzťah s otcom, pretože mňa aj mamu fyzicky a psychicky nás týral celý život.
Pred týždňom som dozvedela od babičky z maminej strany, že keď predal náš rodinný dom dal bratovi peniaze 6 tisíc eur. A že otec má napísaný závet. Môj brat bude dedičom tohto bytu, ktorý ma teraz. Prosím Vás aké mám nároky ?
Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri dedení?

(odpoveď odoslaná: 20.01.2021)

Dobrý deň, ak Vaša mama zomrela pred 7 rokmi a neboli ste predvolaná na dedič. pojednávanie, ktoré je už právoplatne skončené, potom už nemôžete od ostatných dedičov vymáhať svoj podiel na dedičstve, keďže uplynula všeobecná premlčacia doba 3 roky od právoplatnosti dedičského rozhodnutia v zmysle ust. § 105 Obč. zákonníka :

"Ak ide o právo oprávneného dediča na vydanie dedičstva (§ 485), začína plynúť premlčacia doba od právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa dedičské konanie skončilo."

Pokiaľ ide o budúce dedenie po Vašom otcovi, nateraz je Vaša dohoda s bratom o tom, ako si podelíte majetok, táto je predčasná. Dôvod je okrem iného ten, že Váš otec žije, a so svojim majetkom za svojho života môže nakladať podľa svojho uváženia, pričom nepotrebuje súhlas budúcich dedičov.Ak otec spísal závet a uviedol v ňom, že dedičom po ňom bude len jeho syn, toto je tiež predčasné teraz riešiť. Vy ako dcéra ste neopomenuteľným dedičom, predpokladáme, že ste plnoletá, a potom platí ust. § 479 Obč. zákonníka :

"Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."

Naviac ak Váš brat od otca dostal napr. nehnuteľnosť alebo väčšiu sumu peňazí, v dedičskom konaní po otcovi bude môcť žiadať započítanie predmetných darov na dedičský podiel brata a on bude o toľko menej dediť v zmysle ust. § 484 Obč. zákonníka :

"Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako postupovať pri dedení? (Dedičské právo)

Dedičské konanie po zosnulom otcovi už prebehlo a dohodli sme sa na tom, že pri dedení menších parciel ako je 4 000 m², môže byť iba jeden vlastník. Preto brat dostal väčší podiel. Je možné započítať dedenie po otcovi do dedenia po matke, ktorá neplánuje zostaviť závet? Ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať pri dedení?

(odpoveď odoslaná: 05.04.2016)

Dobrý deň, dovolím si Vás upozorniť na ustanovenie § 23 a 24 zákona č. 180/1995 Z.z. o o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom, podľa ktorých nemôže na základe právneho úkonu alebo rozhodnutia súdu o vyporiadaní spoluvlastníctva alebo rozhodnutia o dedičstve vzniknúť rozdelením jestvujúcich pozemkov pozemok menší ako 2 000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, alebo pozemok menší ako 5 000 m2, ak ide o lesný pozemok. Uvedené primerane platí aj pre nadobúdanie spoluvlastníckych podielov. Dedenie po jednom poručiteľovi nesúvisí s dedením majetku, ktorý patril inému poručiteľovi. Z uvedeného dôvodu nemôže notár alebo súd pri prejednaní dedičstva bez ďalšieho na tieto okolnosti prihliadať. Nebráni to však tomu, aby sa dedičia pri vyporiadaní dohodli spôsobom, ktorý bude odrážať ich vôľu usporiadať vlastnícke vzťahy aj s ohľadom na iné dedičské konanie.  



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri dedení?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.