POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Nedoručenie rozsudku v zákonom stanovenej dobe


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Trenčín

Otázka: Nedoručenie rozsudku v zákonom stanovenej dobe

Dobrý večer. Rada by som sa spýtala, čo má môj priateľ robiť, ak mu 2. 3. 2017 padol na súde rozsudok o výživnom. Začal ho už platiť, ale sudkyňa mu do dnešného dňa neposlala samotný rozsudok. Bez neho nemôže podať odvolanie, pretože už od 20. 2. 2017 je na pracovnej neschopnosti a čaká na operáciu. Na koho by sa mal, prosím, obrátiť? Ďakujem.

Odpoveď: Nedoručenie rozsudku v zákonom stanovenej dobe

Dobrý deň,

v prvom rade je potrebné uviesť, že hoci uvádzate, že Váš priateľ už uhrádza výživné na základe rozsudku vyhláseného 02.03.2017, podľa § 44 zákona č. 161/2015 Z. z. Civilného mimosporového poriadku v účinnom znení (ďalej len "CMP") rozsudky o výživnom sú vykonateľné doručením.

Z uvedeného teda vyplýva, že aj do doručenia rozsudku o výživnom síce Vášmu priateľovi trvá vyživovacia povinnosť, avšak vo výške stanovenej v súdnom rozhodnutí je povinný platiť výživné až od doručenia rozhodnutia.

Rozhodnutie o výživnom na maloleté dieťa je podľa § 111 písm. c) CMP jedným z rozhodnutí vo veci starostlivosti súdu o maloletých.  

Podľa § 42 CMP rozsudky vo veciach starostlivosti súdu o maloletých sa vyhotovia a odošlú do desiatich dní odo dňa jeho vyhlásenia.

Z vami opísaného skutkového stavu teda jednoznačne vyplýva, že súd v danom prípade porušil svoju povinnosť ustanovenú v § 42 CMP. Ani prípadná PN sudkyne nie je dôvodom pre nedodržanie povinnosti ustanovenej v § 42 CMP.

Z uvedeného dôvodu preto odporúčame Vášmu priateľovi podať na súd urgenciu - žiadosť o urýchlené vyhotovenie a odoslanie rozsudku v danej veci. Súčasne môžete podať sťažnosť adresovanú predsedovi daného súdu (jeho meno a priezvisko je zverejnené na stránke príslušného súdu v rámci web stránky Ministerstva spravodlivosti SR) na prieťahy v konaní - v tomto prípade spočívajúce v uplynutí neprimerane dlhého času od vyhlásenia rozsudku a porušeniu povinnosti súdu ustanovenej v § 42 CMP.

Po doručení rozsudku začne plynúť Vášmu priateľovi 15-dňová lehota na podanie odvolania. Prvým dňom lehoty je deň nasledujúci po dni doručenia rozhodnutia - samotný deň doručenia rozsudku sa totiž do tejto lehoty podľa § 121 ods. 2 zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v účinnom znení nezapočítava.

Trápi vás "Nedoručenie rozsudku v zákonom stanovenej dobe" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nedoručenie rozsudku v zákonom stanovenej dobe (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, 9. júna sud v Bardejove konečne rozviedol moju mamu, no žiaľ, do dnešného dňa jej nebolo doručené pravoplatné rozhodnutie súdu. Asi pred mesiacom sme sa boli osobne pýtať, čo sa vlastne deje. Na podateľni nám povedali, že je dovolenkové obdobie. Chcem sa opýtať, či je toto normálne? Aké máme vlastne možnosti? Len čakať?

Odpoveď: Nedoručenie rozsudku v zákonom stanovenej dobe

(odpoveď odoslaná: 24.08.2016)

Dobrý deň, postup súdu, ktorý opisujete je síce nesprávny a v rozpore s procesnými ustanoveniam, no nanešťastie pomerne bežný. Výhovorky o dovolenkovom období súdneho úradníka sú absurdné, nakoľko je povinnosťou súdu a jeho zamestnancov za každých okolností dodržiavať zákonné lehoty. V zmysle § 223 ods. 3 Civilného sporového poriadku, rozsudok sa vyhotoví a odošle do 30 dní odo dňa jeho vyhlásenia, ak predseda súdu zo závažných dôvodov nerozhodne inak. Rovnakú právnu úpravu obsahoval aj predtým účinný Občiansky súdny poriadok, podľa ktorého ustanovenia § 158 ods. 5, ak predseda súdu zo závažných dôvodov nerozhodne inak, rozsudok sa vyhotoví a odošle do 30 dní odo dňa jeho vyhlásenia; vo veciach týkajúcich sa maloletých detí sa rozsudok vyhotoví a odošle do desiatich dní odo dňa jeho vyhlásenia. Na základe uvedeného máte právo domáhať sa, aby súd dodržal lehotu na vyhotovenie a doručenie rozsudku, a to prípadne aj sťažnosťou adresovanou predsedovi súdu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nedoručenie rozsudku v zákonom stanovenej dobe" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.