Máte
otázku?

Ako postupovať ak má strach z rozvodu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Prešov

Otázka: Ako postupovať ak má strach z rozvodu?

Dobrý deň prajem, chcem sa opýtať ohľadom problému, ktorý nastal doma. Môj otec ma zdravotné problémy, ktoré vyvrcholili až do psychického teroru mojej mamy. Otec si vymyslel, že ho mama podvádza so susedom, čo nieje pravda.. Samotná mama mu to vyhovárala niekoľkokrát. My - deti.. A aj sused... Dokonca sme boli s nim aj u psychológa (len raz, viac nechcel ísť), s týmto problémom. Samozrejme, že všetci sme na maminej strane.. Žiadne dôkazy neexistujú a ani nikdy neexistovali. Ak sa na ne opýtame tak je ticho.. Psychológ to označil za stav - strachu, že ostane sám (ma totižto amputovanú nohu) a z toho vznikol pocit menej cennosti, ale aj patologickú žiarlivosť. No on si to neuvedomuje a nechce to ďalej riešiť. Teda si mysli, že je zdravý.. V ostatných veciach problém nemá, Maminu všade ohovára, že ho podvádza, vulgárne jej nadáva a dokonca (sám sa mi priznal) vytiahol na ňu nôž. Pritom sa o neho niekoľko rokov vzorne starala, nakoľko je invalidný dôchodca a okrem amputácie ma ďalšie zdravotné problémy... Vybavila výťah do domu, bez barierovú kúpeľňu, pravidelne s ním chodí k lekárom, zháňa mu lieky, varí, upratuje... Aj tak môže mamka za všetky jeho zdravotné problémy Doma sú pravidelné vyhrážky, že podpáli dom, že sa obesí, že si nebude pichať inzulín (diabetes) alebo si ho pichne viac, aby sme ho mali na svedomí... Dokonca maminu vyhodil z domu - dom je spoločným majetkom.. To je asi v skratke... Otázka znie ako mame postupovať ďalej... Mamine všetci navrhujeme rozvod... Aj napriek 38 ročnému manželstvu, sme presvedčení, že to nemá význam. Otec je osoba, ktorá sa vytešuje keď mamku trápi a ohovára.. Chcem sa opýtať ako môžeme postupovať v prípade trestného oznámenia alebo žaloby za ohováranie... Nedovolím, aby tento človek špinil naďalej meno našej mamy. Aký trest môže dostať? Ako môžem podať trestné oznámenie za ohováranie alebo urážku na cti..a očistiť jej meno? Je možná nejaká finančná kompenzácia a prípadne až odňatie slobody..? Ako je to s rozvodom - súd robí v takom prípade problémy? A ako s vysporiadaním majetku? Ak nechce predať dom? V jednej domácnosti bývať nemôžu... Prosím Vás o radu... Ďakujem

Odpoveď: Ako postupovať ak má strach z rozvodu?

Dobrý deň, Vaša mama musí prekonať strach z rozvodu. Nie je to jednoduché ale asi je Vaša mama morálny a zásadový človek. Toto jej nedovolí sa s manželom rozviesť. Musite jej ukázať, čo ju čaká keď sa rozvedie alebo čoho sa zbaví, ak by nebola s manželom. 

To, čo majú už nie je manželstvo, takto sa manželia k sebe nesprávajú. Prečo by sa mala mama trápiť. 

Ak chcete podať trestné oznámenie, urobte to písomne na políciu alebo prokuratúru. Otec nemusí byt priamo odsúdený ale môže to pôsobiť ako hrozba, ak by pokračoval. 

Finančná kompenzácia je možná, ale intenzita zásahu do jej práv musí byť značná. 

Pokiaľ bude rozvod dobre spísaný a mama bude vedieť, čo ju čaká, potom to na súde bude jednoduché. 

Vysporiadanie majetku sa rieši až po rozvode. Rozhodne sa o tom, komu sa zverí dom a koľko sa bude vyplácať na vyrovnanie podielov. 

Trápi vás "Ako postupovať ak má strach z rozvodu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať ak má strach z rozvodu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.