Máte
otázku?

Aké mám právo na dom a na pozemok?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Aké mám právo na dom a na pozemok?

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o radu. Ja a môj priateľ sme slobodní a ani v budúcnosti neplánujeme svadbu. Chceli by sme stavať dom a zvažujeme si vziať hypotéku. Dom by sme chceli postaviť na pozemku, ktorý by preniesla mama môjho priateľa. Tento pozemok by bol však napísaný výlučne len na meno môjho priateľa. Rada by som sa opýtala na moje práva a možnosti, respektíve potenciálne ohrozenie môjho vlastníctva. Keďže budeme stavať dom na pozemku môjho priateľa, hypotéku by sme brali spoločne na oba mená, dom by bol tiež na oba mená, ale pozemok by zostal len na meno môjho priateľa a on neplánuje to zmeniť. Aké sú moje práva na tento dom, keďže pozemok mi nebude nikdy patriť? Vopred ďakujem za Vaše rady.

Odpoveď: Aké mám právo na dom a na pozemok?

Dobrý deň, v slovenskom právnom poriadku platí zásada, že vlastník pozemku môže byť odlišnou osobou od vlastníka stavby, ktorá na pozemku stojí (superficies solo non cedit). Nie je ničím výnimočným, keď je vlastník stavby rozdielnou osobou od vlastníka pozemku, na ktorom stojí. V takom prípade sa však musí preukazovať oprávnenie stavať na pozemku (vo Vašom prípade nie je potrebné, nakoľko vlastník pozemku bude jedným z vlastníkov stavby). Stavbu aj hypotéku nadobudnete s priateľom do podielového spoluvlastníctva (každý v podiele 1/2). Vaše vlastnícke právo k 1/2 podielu na dome nebude žiadnym spôsobom obmedzené alebo dotknuté tým, že Váš priateľ je vlastníkom pozemku. Ak by v budúcnosti došlo k zrušeniu a vyporiadaniu podielového spoluvlastníctva k nehnuteľnosti, súdy v takýchto prípadoch (ako je Váš) uprednostňujú taký spôsob vyporiadania, aby sa výlučným vlastníkom stavby stal vlastník nehnuteľnosti (aby nevzniklo rozdielne vlastníctvo dvoch osôb). Ak by ste chceli dom nadobudnúť v budúcnosti do výlučného vlastníctva Vy, museli (mali) by ste od Vášho priateľa odkúpiť aj pozemok. Žiadnym spôsobom však nebudete ukrátená na svojom 1/2 podiele na stavbe.

Trápi vás "Aké mám právo na dom a na pozemok?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aké mám právo na dom a na pozemok? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý večer, mám otázku. Som vlastníkom domu, avšak nie som majiteľom nádvoria a prístupovej cesty k domu. Súčasný majiteľ po mne žiada peniaze za nájom. Nie som si istý, ale myslím, že súčasný majiteľ mi musí prístupovú cestu ku domu nechať. Dnes mi doručili list, v ktorom je uvedené, že musím zaplatiť nájom vo výške 2450 eur. Neviem, čo by som mal vlastne robiť. Ďakujem.

Odpoveď: Aké mám právo na dom a na pozemok?

(odpoveď odoslaná: 24.01.2023)

Dobrý deň, ak nie ste vlastníkom ani spoluvlastníkom prístupovej cesty k domu, ako aj nádvoria, v podstate v zmysle práva má vlastník tohto pozemku oprávnenie s Vami uzatvoriť nájomnú zmluvu ohľadom príslušnej časti pozemku na základe dohodnutého nájmu.Z otázky vyplýva, že žiadna nájomná zmluva neexistuje a vlastník pozemku len žiada uhradiť sumu 2450 €, čo je veľmi veľa. Keďže však nájomná zmluve neexistuje, nie je právny dôvod aby ste nájom 2450 € uhradzovali.

Vec má však riešenie a to podanie žaloby na súd o zriadenie vecného bremena spočívajúceho v práve prechodu a prejazdu Vami v zmysle ust. § 151o/ ods. 3 Obč. zákonníka :

"Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok."

Možnosťou na Vašej strane za podmienky súhlasu vlastníka pozemku je aj, aby ste uzatvorili zmluvu, ktorou by Vám časť pozemku predal a pozemky /nádvorie, prístup. cesta/ by boli v podielovom spoluvlastníctve.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta s dokladmi. Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Aké mám právo na dom a na pozemok? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Potrebujem poradiť. Zdedila som pozemok po otcovi. Aké práva mám? Môže mi niekto do toho hovoriť? Ako je to s obrábaním pozemku? Mám záujem aj o informácie týkajúce sa susedov, ktorí majú prechod na trativod na tomto pozemku. Ďakujem.

Odpoveď: Aké mám právo na dom a na pozemok?

(odpoveď odoslaná: 28.05.2022)

Dobrý deň,
ak otec nemal uzatvorenú nájomnú zmluvu na tento pozemok, tak iba Vy ste oprávnená rozhodovať o tom ako bude nakladané s majetkom, či sa tam bude pestovať, sadiť stromky... Nikto iný nemá oprávnenie rozhodovať o týchto otázkach. Zároveň, ak máte podozrenie, že má niekto čiernu stavbu na Vašom pozemku, môžete to nahlásiť stavebnému úradu, aby vykonali tzv. štátny stavebný dohľad.


Podotázka: Aké mám právo na dom a na pozemok? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom vlastníctva rodinného domu. Som vlastníčkou tohto domu, avšak vlastním iba tretinu pozemku pod ním. Môže majiteľ dvochtretinového pozemku zasahovať do domu alebo nám brániť v jeho prerábke? Ďakujem.

Odpoveď: Aké mám právo na dom a na pozemok?

(odpoveď odoslaná: 16.06.2020)

Dobrý deň,
náš právny poriadok umožňuje, aby vlastník pozemku bol odlišnou osobou, než vlastník stavby, ktorá je na tomto pozemku postavená. Z toho vyplýva, že vlastník pozemku nemá žiadne užívacie, vlastnícke, ani rozhodovacie právo voči stavbe (napríklad nemôže vyjadriť nesúhlas s rekonštrukciou stavby).

Iná je však situácia, ak rekonštrukcia má byť takého rozsahu, že sa bude meniť zastavaná plocha pozemku. Tzn. ak sa bude realizovať napríklad prístavba a bude sa meniť pôvodná rozloha stavby. V takom prípade o tejto veci budete musieť ako spoluvlastníci pozemku rozhodnúť spoločne na základe dohody alebo hlasovaním.


Trápi vás "Aké mám právo na dom a na pozemok?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Aké mám právo na dom a na pozemok? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Spoločne s bratom a sestrou vlastníme rodný dom: brat vlastní 1/2 a ja a sestra každý 1/4. V dome býva náš ďalší brat, ktorý nie je spoluvlastníkom, ale má v dome trvalý pobyt. Brat, ktorý vlastní polovicu domu, nám neustále bráni vstupovat dovnútra; buď nás osobne ohrozuje, alebo vymieňa zámok na vchodových dverách a vyhráža sa nám, že nás zavraždí, ak tam vstúpime. So sestrou nevieme, čo robiť. Chceme sa v dom, ktorý postavili naši rodičia a v ktorom sme prežili celé detstvo a mladosť, pohybovať slobodne. Prosím vás, poraďte nám, ako by sme mali postupovať? Veľmi pekne vám ďakujem.

Odpoveď: Aké mám právo na dom a na pozemok?

(odpoveď odoslaná: 24.03.2016)

Dobrý deň, v prvom rade si Vás dovoľujem upozorniť, že akýkoľvek fyzický útok na Vašu osobu alebo Vášho súrodenca je protiprávnym konaním a môže zakladať trestnoprávnu zodpovednosť. Rovnako tak vyhrážanie sa inému smrťou. Odporúčam Vám kontaktovať políciu alebo prokurátora s trestným oznámením. V prípade obmedzovanie Vašich vlastníckych práv máte niekoľko možností. S Vašim bratom, ktorý vlastní polovičný spoluvlastnícky podiel, sa môžete dohodnúť na vysporiadaní spoločného domu. Ak nedospejete k dohode, obráťte sa na súd s návrhom na vysporiadanie. Taktiež máte právo požadovať od brata náhradu za znemožnenie užívania spoločného majetku, a to z titulu bezdôvodného obohatenia alebo navrhnúť, aby rozsah a spôsob užívania spoločného domu určil súd. 


Podotázka: Aké mám právo na dom a na pozemok? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa ešte opýtať: Ak by sme sa v budúcnosti nikdy nevzali, ale jeden z nás by zomrel, je nejaký dôvod, pre ktorý by jeho rodina mala väčšie právo na dom? Alebo by sa so mnou súdili, keby mi pozemok stále nepatril? Komu by vtedy pripadol pozemok a jeho časť domu?

Odpoveď: Aké mám právo na dom a na pozemok?

(odpoveď odoslaná: 23.03.2016)

Dobrý deň, v prípade úmrtia fyzickej osoby sa jeho právnymi nástupcami stávajú jeho dedičia (môže ísť o jedného, dvoch alebo aj viacerých, záleží na spôsobe vyporiadania dedičstva). Po ukončení dedičského konania budete vlastniť v podielovom spoluvlastníctve dom s dedičmi. Pozemok bude rovnako patriť dedičom. Ak budete chcieť i naďalej bývať v nehnuteľnosti, bude potrebné podielové spoluvlastníctvo zrušiť a vyporiadať tak, že sa výlučným vlastníkom domu stanete Vy a druhému spoluvlastníkovi vyplatíte  primeranú náhradu. Zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva je možné na základe dohody spoluvlastníkov alebo na základe súdneho rozhodnutia. Ak budete chcieť nadobudnúť aj pozemok do svojho vlastníctva, tento pozemok budete musieť od dediča odkúpiť. Ako som už uviedol v predchádzajúcej odpovedi. Váš podiel o veľkosti 1/2 zostane vždy Vašim (prípadne Vašich dedičov).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Aké mám právo na dom a na pozemok? (Spoluvlastníctvo)

Sme spoločenstvo vlastníkov bytov a nevieme, na koho sa máme s naším problémom obrátiť. Máme neplatičku, ktorá pri dedičskom konaní prepísala byt na svojho maloletého syna, ktorému zároveň ustanovila opatrovníka - svoju sestru. Súčasne si dala zápísať vecné bremeno v prospech svojej osoby na doživotné právo užívať byt. Čiastka, ktorú nám dlhuje, už presahuje 4000 eur. Byt išiel do dražby, ale pre vecné bremeno nám to dražobná spoločnosť vrátila späť. Prosíme Vás veľmi pekne o radu, ako dostať naše peniaze späť, alebo ako zrušiť vecné bremeno v tomto prípade. Rozmýšľali sme aj nad možnosťou odpojiť jej byt od teplej a studenej vody, len nevieme, či to nie je protiprávne. Plyn a elektrinu si ona platí osobitne. Dúfame, že aspoň Vy nám pomôžete nájsť nejaké kladné riešenie ako postupovať v tejto zložitej záležitosti. Vopred Vám veľmi pekne ďakujeme.

Odpoveď: Aké mám právo na dom a na pozemok?

(odpoveď odoslaná: 14.03.2016)

Dobrý deň, v prvom rade Vám navrhujem zvážiť možnosť odstaviť vlastníka bytu od tých plnení, ktorých dodávku do bytu spoločenstvo zabezpečuje a za ktoré Vám nie je zaplatené. Nemôže z Vašej strany ísť o protiprávne konanie ak odmietnete podľa zmluvy plniť z dôvodu, že Vám protistrana za Vaše služby neplatí. Zároveň Vám odporúčam obrátiť sa s Vaším nárok na zaplatenie peňažného záväzku na súd a po nadobudnutí vykonateľnosti rozsudku, domáhať sa zaplatenia v exekučnom konaní. Vzhľadom na skutočnosť, že vlastníkom bytu je maloletý, na zváženie Vám dávam postup na menovanie majetkového opatrovníka resp. pozbavenie doterajšieho majetkového opatrovníka tejto funkcie súdom, keďže je zrejmé, že zástupca maloletého vo veciach jeho majetku nepostupuje s odbornou starostlivosťou a svojou nedbalosťou spôsobuje vznik dlhov pre maloletého resp. iného zaťaženia majetku, ktorý spravuje. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aké mám právo na dom a na pozemok?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.