Máte
otázku?

Ako platiť dane?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Ako platiť dane?

Dobrý deň, predávam dom. Nový majiteľ sa stane vlastníkom od 6/2017. Obec tvrdí, že musím zaplatiť ročnú daň z nehnuteľnosti v plnej výške, teda za celý rok, bez ohľadu na to, že som vlastníkom počas roku 2017 len 6 mesiacov. Má obec nárok na plnú výšku? Je to 75 euro. Tvrdia mi to isté o poplatku za smeti, že musím zaplatiť za celý rok za všetkých členov domácnosti, a to po 15 euro. A ako to bude s novým majiteľom? Budú od neho tiež žiadať celý ročný poplatok, a to aj za dane, aj za smeti? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako platiť dane?

Dobrý deň. V zmysle ustanovenia § 18, ods. 1 Z.č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady ,, daňová povinnosť vzniká 01. januára zdaňovacieho obdobia nasledujúceho po zdaňovacom období, kedy sa daňovník stal vlastníkom nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dane a zaniká 31.12 zdaňovacieho obdobia  v ktorom daňovníkovi zanikne vlastníctvo. V zmysle § 18, ods. 2 predmetného zákona na vyrubenie dane z nehnuteľnosti je rozhodujúci stav k 01. januáru zdaňovacieho obdobia. Na zmeny, ktoré nastanú v priebehu zdaňovacieho obdobia sa neprihliada. To znamená, že ak ste boli vlastníkom nehnuteľnosti k 01. januáru ste povinný zaplatiť daň z nehnuteľnosti za celý rok, pretože daňová povinnosť trvá až do 31. decembra a na zmeny v priebehu roka sa neprihlada. Novému vlastníkovi vznikne daňová povinnosť k 01. januáru ale až v kalendárnom roku, ktorý nasleduje po roku v ktorom nehnuteľnosť nadobudol. 

Za komunálny odpad sa platia poplatky. Vznik a zánik poplatkovej povinnosti upravuje § 77 a nasl. vyššie uvedeného zákona. Poplatková povinnosť vznikne novému vlastníkovi nehnuteľnosti (napríklad v tomto prípade) dňom kedy začne užívať nehnuteľnosť, čím Vám ako pôvodnému vlastníkovi zanikne (ak samozrejme nemáte iné nehnuteľnosti, prípadne trvalý alebo prechodný pobyt v obci) dňom kedy prestanete byť vlastníkom nehnuteľnosti. O vrátenie alikvotnej čiastky musíte požiadať v zmysle § 82, ods. 1 predmetného zákona. 

Trápi vás "Ako platiť dane?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako platiť dane? (Iné oblasti práva)

Dobrý večer, chcel by som sa opýtať - som dlžník miestnych daní a dlžím obecnému úradu (správcovi daní) sumu 157,30 €. Túto sumu som neplatil od roku 2009, no nikdy mi neposlali výzvu o zaplatení ani ma nedali na exekúciu. Až teraz, po 10 rokoch, mi prišla výzva, podľa ktorej ma dajú na exekúciu, ak nezaplatím. Má úrad právo pýtať odo mňa peniaze spätne za viac ako 6 rokov? Ak nie, tak akým spôsobom by mali vymazať zvyšné 4 roky zo svojej evidencie, aby všetko bolo v poriadku? Ďakujem.

Odpoveď: Ako platiť dane?

(odpoveď odoslaná: 04.01.2020)

Dobrý deň,  podľa ust. § 85 daňového poriadku platí :

"Premlčanie a zánik práva vymáhať daňový nedoplatok

(1) Právo na vymáhanie daňového nedoplatku je premlčané po šiestich rokoch po skončení kalendárneho roku, v ktorom daňový nedoplatok vznikol. Ak správca dane v lehote podľa prvej vety doručí daňovému subjektu výzvu podľa § 80, začína plynúť nová premlčacia lehota po skončení kalendárneho roku, v ktorom bola výzva doručená, ak osobitný predpis48) neustanovuje inak.

(2) Počas daňového exekučného konania lehota podľa odseku 1 neplynie.

(3) Správca dane prihliadne na premlčanie, iba ak daňový dlžník vznesie námietku premlčania, a to len v rozsahu uplatnenej námietky. Podanie námietky má odkladný účinok. Proti rozhodnutiu o námietke daňový dlžník nemôže podať odvolanie.

(4) Právo na vymáhanie daňového nedoplatku zaniká po 20 rokoch po skončení kalendárneho roku, v ktorom daňový nedoplatok vznikol.

(5) Ustanovenia odsekov 1 až 4 sa vzťahujú aj na právo vymáhať iné peňažné plnenie, ktoré nie je daňou, uložené rozhodnutím správcu dane podľa tohto zákona vrátane exekučných nákladov a hotových výdavkov."

Z uvedeného zákonného textu vyplýva, že pokiaľ ide o daň splatnú za rok 2009 a táto nebola vymáhaná, je treba správcovi dane - obci napísať, že pohľadávku považujete za premlčanú v zmysle cit. zákonného ustanovenia. Podanie námietky premlčania má odkladný účinok, t.j. do rozhodnutia o podanej námietke nemusíte zaplatiť nedoplatok. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako platiť dane?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.