Máte
otázku?

Ako mám postupovať v prípade smrti predávajúceho?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Ako mám postupovať v prípade smrti predávajúceho?

Dobrý deň. Dňa 28. 04. 2016 som kúpil byt od svojho otca, o čom mám aj kúpno-predajnú zmluvu. Rok pred tým mi otec tento byt zaručil hypotékou v môj prospech. Hypotéku mám na dva byty, a to kvôli úrokom. Otec zomrel 30. 04. 2016 a ja som podal návrh na vklad na kataster dňa 02. 05. 2016. Potreboval som ešte výpis z OSBD, avšak tento mi nechcú vydať, pretože otec zomrel. Tvrdia, že výpis vydajú len vlastníkovi. Dedické konanie sa ešte neuskutočnilo. Kataster teraz drží zmluvu a čaká na OSBD. Cítim sa ako v začarovanom kruhu. Dediči sme spolu traja, vrátane mňa. Ak je už vklad na kataster, znamená to, že byt je už môj? Ak sa bude konať dedické konanie, ako bude s bytom postupovať, keď je zadlžený a ja by som nemal peniaze na vyplatenie spoludedičov? A pokiaľ by byt bol predaný, nesplácam tú časť hypotéky. Ako mám postupovať ďalej? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako mám postupovať v prípade smrti predávajúceho?

Dobrý deň. 

Účinky prevodu vlastníckeho práva k nehnuteľnosti nastávajú okamihom povolenia  vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností a preto nie ste vlastníkom bytu, ktorý patrí do dedičstva predávajúceho, pretože predmetom dedičstva je všetko, čo bolo vo vlastníctve poručiteľa ku dňu jeho smrti. Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.

OSBD vydá potvrdenie len vlastníkovi nehnuteľnosti a preto takéto potvrdenie je možné vydať až po ukončení dedičského konania alebo ak žiadosť o vydanie potvrdenia podajú všetci dedičia (túto žiadosť nemusí však OSBD akceptovať).

Z uvedeného dôvodu bude musieť kataster konanie prerušiť (o úmrtí by sa mal dozvedieť z vrátenej zásielky) a môže v ňom pokračovať až s dedičmi, ktorí vstupujú do práv a záväzkov zomrelého účastníka kúpnej zmluvy a ktorí sú viazaní prejavom vôle poručiteľa ako účastníka kúpnej zmluvy. 

Trápi vás "Ako mám postupovať v prípade smrti predávajúceho?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako mám postupovať v prípade smrti predávajúceho?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.