Máte
otázku?

Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

V decembri tohto roka prebehne dražba môjho rodinného domu v rámci konkurzu. Keď sa dom predá, do kedy je potrebné dom uvolniť? Existuje na to zákonom stanovený termín? Alebo iná alternatíva?

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

Dobrý deň, ak prebehne dražba v zmysle ustanovení zákona o verejných dražbách, tak budete musieť nehnuteľnosť vypratať v lehote určenej v oznámení o uskutočnení dražby. Táto lehota nie je zákonom stanovená ani limitovaná. V oznámení nebude uvedená iba lehota na odovzdanie vydraženej nehnuteľnosti, ale aj ďalšie podmienky odovzdania nehnuteľnosti. Po úspešnej dražbe (ak sa Vaša nehnuteľnosť predá) má dražobník povinnosť vyhotoviť do piatich dní odo dňa uskutočnenia dražby zápisnicu o dražbe. V tejto zápisnici bude jednak zhrnutý priebeh dražby, ale tiež opätovne uvedené podmienky a lehoty na odovzdanie nehnuteľnosti. Vo väčšine prípadov sa lehota na vypratanie a odovzdanie nehnuteľnosti pohybuje okolo 60-90 dní. Je potrebné upozorniť, že ak po úspešnej dražbe nevypracete nehnuteľnosť a budete ju naďalej užívať, budete ju užívať bez akéhokoľvek právneho titulu a budete sa na úkor vydražiteľa bezdôvodne obohacovať.

Trápi vás "Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe (Občianske právo)

Dobrý deň, Mám otázku. Keď bytové družstvo dá byt do dražby, koľko dní mám na vysťahovanie?

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

(odpoveď odoslaná: 11.04.2021)

Dobrý deň,
zrejme ide vo vašom prípade o nedoplatky spojené s užívaním bytu.

Nepíšete podrobnosti v otázke, ako ste k tomuto stavu dospeli a vôbec či bytové družstvo pristúpilo k vymáhaniu cestou súdu, teda či družstvo má právoplatný exekučný titul a prečo neprístúpilo k vymáhaniu cestou súdneho exekútora.

Pokiaľ vo veci sa nekonala dražba, nie ste povinná sa z bytu vysťahovať a treba urobiť všetky právne roky, aby Vás z bytu nemohli vysťahovať /žaloba o neplatnosť dražby/. Činnosť dražobníkov v zymsle ust. zákona o dobrovoľných dražbách nie je zakázaná, avšak na obmedzujúce opatrenia v súvislosti s COVI realizovanie dražby by nebolo možné. Budúce uvoľňovanie opatrení tiež neznamená, že dražba bude relizované v zmysle ust. zákona o dobrovoĺných dražbách.

Aj keby bola dražba ukončená, nie ste povinná sa z bytu vysťahovať.

Odporúčame kontaktovať advokáta, prípadne ak si advokáta nemôžete dovoliť, odporúčame kontaktovať Cetrum právnej pomoci, ak si nemôžete dovoliť vašom advokáta. Konzultačné pracovisko Centra právnej pomoci sa nachádza aj vo vašom meste.

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe (Občianske právo)

Dobrý deň, mám istý problém. Môj brat prišiel o byt v dražbe a ja s mojou manželkou a piatimi deťmi sme sa chceli dohodnúť s novým majiteľom, či nás môže nechať bývať ešte nejaký čas, nakoľko sme v byte už dva mesiace odkedy ho získal. Avšak, on s tým nesúhlasí a bol si nevedomý, keď kúpil tento byt, že sme tam spolu bývali. Nevím, ako mám postupovať, keďže nám hrozí, že sa s deťmi ocitneme na ulici.

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

(odpoveď odoslaná: 11.01.2021)

Dobrý deň,
v tomto prípade je dôležité, či ste s bratom mali uzatvorenú nájomnú zmluvu alebo ste u neho bývali iba na základe jeho dobrej vôle. Ak by ste mali nájomnú zmluvu, nemohol by Vás len tak jednoducho z domu vyhodiť. Ak však nemáte žiadne užívacie právo k nehnuteľnosti, bude môcť voči Vám iniciovať konanie o vypratanie nehnuteľnosti. V konaní však súd bude skúmať, či vyprataním maloletých detí z nehnuteľností nebude ohrozené ich bývanie (t.j. či ste schopný si zabezpečiť aj iné bývanie). Ďalšou možnosťou je, že sa s ním dohodnete na uzatvorení nájomnej zmluvy, aspoň do času, kedy sa Vám podarí nájsť iné bývanie.


Podotázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe (Občianske právo)

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať, či môže banka vymáhať svoju pohľadávku dražbou bytu, ak išlo o bezúčelové úvery, ktoré neboli zabezpečené nehnuteľnosťou. Ďakujem.

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

(odpoveď odoslaná: 09.03.2020)

Dobrý deň, hoci nehnuteľnosť nebola priamo zabezpečená záložným právom, ak sa úvery nebudú splácať a dôjde k exekúcii, nie je vylúčené, že v rámci exekúcie sa dražby vykoná (ak teda nebude iný exekvovateľný majetok alebo príjem, z ktorého by sa dali dlhy uspokojiť). Dlhy by ale musel prevyšovať (bez úrokov a iného príslušenstva) 2000 €.


Trápi vás "Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Bol nám udelený príklep na dom, v ktorom je štyria majitelia. Pre dražbu sme všetci dali dobrovoľnú nesúhlas, a napriek tomu bol dom predaný. Podali sme žalobu na aukčnú spoločnosť v termíne do 26.1.2019. Včera prišiel list, že sa musíme vysťahovať, hoci tu bývam ja ako matka a moje dvoj a pol ročné dieťa. Keďže vec je pred súdom, neviem, či môžu nás takto vyhnať. Otec zavolal aukčnej spoločnosti a povedali mu, že vedia o našej žalobe, ale stále platí to, čo bolo povedané. Podali sme žalobu kvôli tomu, že dom bol predaný podvodne. Nedarovali sme súhlas, ani písomne, ani ústne, a ani nám nebolo požiadané predložiť občiansky preukaz. Mám právo ostať tu so svojím dieťaťom až do rozhodnutia súdu. Nemám kam ísť. Chceli sme platiť úver, ale banka nám neoznámila termín a stále sa vyhovárala na dovolenky.

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

(odpoveď odoslaná: 17.02.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Podľa ust. § 27 Zákona o dobrovoľných dražbách platí :
"Nadobudnutie vlastníctva alebo iného práva 
(1) Ak uhradil vydražiteľ cenu dosiahnutú vydražením v ustanovenej lehote, prechádza na neho vlastnícke právo alebo iné právo k predmetu dražby udelením príklepu; to neplatí, ak je vydražiteľom osoba, ktorá je povinná zapísať sa do registra partnerov verejného sektora podľa osobitného predpisu,17) ak v čase príklepu nie je zapísaná v tomto registri. Ku dňu zaplatenia ceny dosiahnutej vydražením vydražiteľom zaniká pohľadávka veriteľa v rozsahu uspokojenia veriteľa z výťažku dražby."

Ak ste podali žalobu o neplatnosť dražby, ste povinná oznámiť príslušnému katastrálneho odboru oznámenie, že ste podali na súd žalobu o neplatnosť dražby (§ 21 zákon o dobrovoľných dražbách).

Vydražiteľ Vás nemôže sám vysťahovať z domu, bude potrebovať súdne rozhodnutie o povinnosti vypratať nehnuteľnosť. 

Oznámte na predmetný list, že ste podali žalobu na súd o neplatnosť dražby s uvedením čísla konania na súde.

Odporúčame vo veci kontaktovať advokáta.


Podotázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe (Občianske právo)

V dobrovoľnej dražbe získal vydražiteľ nehnuteľnosť - rodinný dom, zaplatil celú sumu a oznamil, že plánuje vypratať dom do 30 dní. Medzitým, práve po dražbe, podal majiteľ žalobu na súd o určenie neplatnosti dražby. Čo bude nasledovať ďalej? Môže vydražiteľ vypratať majiteľa pred rozhodnutím súdu? Ďakujem.

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

(odpoveď odoslaná: 08.08.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Podľa ust. § 21 zákona o dobrovoľných dražbách platí :

" (2) V prípade, ak sa spochybňuje platnosť záložnej zmluvy alebo boli porušené ustanovenia tohto zákona, môže osoba, ktorá tvrdí, že tým bola dotknutá na svojich právach, požiadať súd, aby určil neplatnosť dražby. Právo domáhať sa určenia neplatnosti dražby zaniká, ak sa neuplatní do troch mesiacov odo dňa príklepu okrem prípadu, ak dôvody neplatnosti dražby súvisia so spáchaním trestného činu a zároveň ide o dražbu domu alebo bytu, v ktorom má predchádzajúci vlastník predmetu dražby v čase príklepu hlásený trvalý pobyt podľa osobitného predpisu; v tomto prípade je možné domáhať sa neplatnosti dražby aj po uplynutí tejto lehoty. V prípade spoločnej dražby bude neplatná len tá časť dražby, ktorej sa takýto rozsudok týka (§ 23).

(3) Osoba, ktorá podala na súde žalobu podľa odseku 2, je povinná oznámiť príslušnému okresnému úradu začatie súdneho konania.

(4) Účastníkmi súdneho konania o neplatnosť dražby podľa odseku 2 sú navrhovateľ dražby, dražobník, vydražiteľ, predchádzajúci vlastník a dotknutá osoba podľa odseku 2."

 

Keďže vlastník nehnuteľnosti podal žalobu na súde, nemôžete ho vysťahovať z nehnuteľnsoti resp. vypratať túto nehnuteľnosť svojpomocne, ani za účasti polície prípadne exekútora, lebo by došlo k porušeniu Ústavy SR /ochrana obydlia/ a ust. trestného zákona.

Následne k bude o žalobe rozhodnuté vo Váš prospech ako vydražiteľa, budete musieť vyzvať terajšieho vlastníka k vysťahovaniu. Ak výzva nepomôže, budete musieť podať návrh na súd na vypratanie nehnuteľnosti; súdy obyčajne určujú lehotu 30 dní.

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe (Občianske právo)

Žijem s manželom v rodinnom dome mojich rodičov, ktorí sú vlastníkmi tejto nehnuteľnosti. Aktuálne sa s manželom rozvádzam a žiadosť o rozvod mám už podanú. Manžel mi však doma finančne neprispieva a celkovo zhoršuje atmosféru v rodine. Rada by som vedela, či existuje nejaký spôsob, ako ho odstrániť z domu. Mám na to nejaké práva? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

(odpoveď odoslaná: 02.07.2018)

Dobrý deň,

ak vlastníkom domu nieste Vy, ale len rodičia, potom oni majú právo rozhodovať o tom, kto ho užíva a kto nie. Ak by mal manžel s rodičmi nejakú zmluvu, napr. nájomnú, potom je potrebné riadiť sa ňou a ukončiť bývanie v súlade s touto zmluvou. Ak by zmluva absentovala, potom je možné, aby ho ako vlastníci vyzvali, aby vypratal nehnuteľnosť. Ak odmietne, môžu na neho podať žalobu na vypratanie nehnuteľnosti. Neodporúčam ho vypratávať svojpomocne, pretože by ste sa mohli dopustiť trestného činu. 

Existuje aj riziko, že sa manžel bude brániť a na súde argumentovať tým, že pokiaľ trvá manželstvo tak svoje právo užívať nehnuteľnosť odvíja od Vás. 


Trápi vás "Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe (Občianske právo)

Dobrý deň. Môj dom sa dostal do konkurzu a už sa aj predal v dražbe vďaka bývalému manželovi, ktorý vyhlásil osobný bankrot. Dražba sa týkala len nehnuteľnosti. Môžem predať všetko zo domu aj po dražbe, napríklad kuchynskú linku, kúpeľňu, dvere a podobne? Ďakujem.

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

(odpoveď odoslaná: 17.11.2017)

Dobrý deň, hnuteľné veci nezabudované do nehnuteľnosti môžete predávať.


Podotázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe (Občianske právo)

Dobrý večer. Dnes sa konala dražba môjho bytu a večer prišiel údajný nový majiteľ s požiadavkou, aby som sa vysťahoval, pretože on tu už chce bývať. Nemám však žiadne papiere a ani neviem, či je to skutočne nový majiteľ. Prosím o radu, ako mám ďalej postupovať.

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

(odpoveď odoslaná: 03.08.2017)

Dobrý deň, máte možnosť napadnúť dražbu, ak sú na to splnené podmienky. To záviselo tiež od Vášho správania sa počas dražby. V každom prípade, majiteľ Vás nemôže násilím vyhnať z bytu a tiež nemôže do bytu vstupovať bez Vášho súhlasu, ak v byte bývate. Išlo by o porušovanie domovej slobody.


Podotázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe (Občianske právo)

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať ohľadom dražby. Plánujem kúpiť dom v dražbe, avšak jeho majiteľ práve rieši osobný bankrot a dražba má byť ešte predtým, ako mu dorazí zo súdu uznesenie ohľadne schválenia splátkového kalendára alebo konkurzu. Aká je situácia, ak nehnuteľnosť vydražím a následne mu je schválený splátkový kalendár? Od koho budem musieť vymáhať svoje peniaze a ako dlho to bude trvať? A ak nastane konkurz, musím dom vrátiť a bude sa predávať znova, alebo zostávam jeho majiteľom vzhľadom na to, že som ho vydražil?

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

(odpoveď odoslaná: 08.06.2017)

Dobrý deň. Ak bude dražba vedená podľa zákona o dobrovoľných dražbách tak v zmysle ustanovenia § 51 Z.č. 7/2005 Z.z. o konkurze 

Ak podľa osobitného zákona bol udelený príklep k predmetu dražby, ktorý podlieha konkurzu, pred vyhlásením konkurzu a vydražiteľ dražobníkovi zaplatil cenu dosiahnutú vydražením, vlastnícke právo alebo iné právo k predmetu dražby prechádza na vydražiteľa. Výťažok dražby sa pritom stáva súčasťou príslušnej podstaty a náklady dražby sú pohľadávkou proti príslušnej podstate; ak je navrhovateľom dražby veriteľ zabezpečenej pohľadávky, výťažok sa vyplatí veriteľovi zabezpečenej pohľadávky do výšky jeho zabezpečenej pohľadávky, ako keby konkurz nebol vyhlásený.

Pokiaľ bude dražba vedená podľa exekučného poriadku tak v zmysle ustanovenia § 49 Z.č. 7/2005 Z.z. o konkurze

(1)

Ak pri exekúcii predajom nehnuteľnosti bol udelený príklep pred vyhlásením konkurzu a udelenie príklepu podlieha schváleniu súdom podľa osobitného predpisu, súd rozhodne o príklepe na návrh správcu alebo vydražiteľa podľa tohto zákona.

(2)

Ak súd udelenie príklepu schváli, stáva sa vydražiteľ vlastníkom nehnuteľnosti ku dňu udelenia príklepu; súd príklep neschváli, ak najneskôr ku dňu schválenia príklepu vydražiteľ nezaplatil najvyššie podanie. Po schválení príklepu súdom sa vydá podstata správcovi.

(3)

Ak súd neschváli udelenie príklepu, vydražiteľ je povinný vrátiť nehnuteľnosť úpadcovi, vydať mu úžitky z držby nehnuteľnosti a nahradiť škodu, ktorú spôsobil pri hospodárení s nehnuteľnosťou; tento majetok sa stáva súčasťou príslušnej podstaty. Súčasťou podstaty sú aj sumy, ktoré sa rovnajú záväzkom vydražiteľa, ktorý nezaplatil najvyššie podanie. Vydražiteľovi sa vráti suma rovnajúca sa najvyššiemu zaplatenému podaniu a úrokom z neho.


Trápi vás "Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe (Občianske právo)

Dobrý deň, môj problém spočíva v dedičskom vyrovnaní. Moje dcéry po zosnulom manželovi zdedili polovicu domu. Keďže tam býva manželov brat, nemôžeme nehnuteľnosť predáť, ani sa s nami nechce dohodnúť o vyrovnaní. Akúkoľvek komunikáciu odmieta. Poradte mi, čo v takom prípade môžem podniknúť, aby sme prišli k svojmu podielu. Ďakujem.

Odpoveď: Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe

(odpoveď odoslaná: 23.04.2017)

Dobrý deň, vo svojom príspevku neuvádzate, z akého právneho titulu Váš príbuzný užíva predmetnú nehnuteľnosť, teda aký ma dôvod na bývanie v rodinnom dome. Ak svoje užívacie právo odvodzuje z práva vecného bremena, ktoré spočíva v práve doživotne bývať v tejto nehnuteľnosti, toto oprávnenie musíte rešpektovať. V opačnom prípade sa môžete domáhať, a to aj súdnou cestou, aby Váš príbuzný dom vypratal.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vypratanie domu po dobrovoľnej dražbe" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.