Máte
otázku?

Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM?

Dobrý deň, onedlho uplynú tri roky od môjho rozvodu a zatiaľ sme sa s bývalým manželom nedohodli na žiadnom výporedaní. Zvažujem podať žiadosť o výporeadanie na súd a v súvislosti s tým mám niekoľko otázok. Predmetom BSM nie je žiadna nehnuteľnosť. Ide o niekoľko vecí zo zariadenia bytu (práčka, chladnička, skriňa, stolík), ktoré momentálne užívam výlučne ja. Donedávna sme ich užívali spoločne, keďže sme ešte viac ako dva roky po rozvode žili v spoločnej domácnosti. Okrem toho je predmetom aj auto, ktoré užívame striedavo. Istý čas ho výlučne využíval bývalý manžel v práci, pričom vozil aj kolegov a dostával za to od zamestnávateľa výhodnú kompenzáciu. Počas trvania manželstva sa môj príjem používal na chod domácnosti. Bývalý manžel väčšinu svojho príjmu investoval do fondov, ktoré sme plánovali použiť pri budúcej kúpe domu. Ako mám formulovať žiadosť o výporeadanie BSM? Čo by v tomto prípade bolo predmetom výporeadania - zariadenie domácnosti, auto a financie? Keby som nepodala žiadosť do troch rokov, čo by sa stalo predmetom podielového spoluvlastníctva? Auto a finančné prostriedky? Vopred ďakujem za info.

Odpoveď: Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM?

Dobrý deň, vo Vašom prípade bude predmetom súdneho konania o vyporiadanie BSM (ak podáte žalobu do troch rokov) zariadenie bytu, ktoré treba v žalobe presne identifikovať (čas nákupu, hodnota v čase nákupu a prípadne hodnota v čase zániku BSM), spoločné úspory, motorové vozidlo. Rovnako Vám odporúčam v žalobe uviesť i skutočnosť, že ste náklady na domácnosť hradili výlučne Vy (v tomto prípade máte právo na náhradu 1/2 týchto nákladov, ak sa Vám ich podarí dostatočne zdokladovať a preukázať súdu). Konkrétny spôsob vyporiadania BSM (kto čo nadobudne do svojho vlastníctva a koľko vyplatí druhému) závisí už na účastníkoch konania a priebehu súdneho konania. 

Ak žalobu o vyporiadanie BSM nepodáte v lehote troch rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode, uplatní sa zákonná nevyvrátiteľná domnienka upravená v ustanovení § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka. Vo vzťahu k hnuteľným veciam je v tomto ustanovení uvedené nasledovné: "... pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné." Tzn. že by ste podľa tohto ustanovenia nadobudli zariadenie bytu do svojho výlučného vlastníctva Vy. Motorové vozidlo (nakoľko ho užívate obaja) by ste nadobudli do podielového spoluvlastníctva. Úspory by ste podľa poslednej vety citovaného ustanovenia nadobudli v rovnakom pomere (tzn. každý 1/2), nakoľko sa má za to, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Z pohľadu právnej istoty účastníkov však považujem písomnú dohodu o vyporiadaní BSM za lepšiu a istejšiu. V budúcnosti nemôžu nastať žiadne problémy týkajúce sa neistoty vyplývajúcej z uplatnenia zákonnej domnienky vyporiadania BSM (laikom je tento spôsob vyporiadania často neznámy a zložitý).

Trápi vás "Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, môj manžel je gambler a stavkuje. Už si bez môjho vedomia vzal úver vyše 20 tisíc. Často sa stáva, že nespláca, a potom musím ja platiť zo svojej mzdy. Na svojom účte išiel do maximálneho možného mínusu. Aby vyrovnal mínus, napriek môjmu nesúhlasu predal auto. Teraz nám auto veľmi chýba, no peniaze za auto opäť prestavkoval. Už neviem, ako ďalej. Všetci ma nútia do rozvodu, no bez mojej pomoci sa manžel ocitne raz či dva v exekúcii, alebo dokonca na ulici, pretože je navyše alkoholik. Svedomie mi nedovolí ho opustiť, no on sa liečiť nechce. Ako mám postupovať, prosím?

Odpoveď: Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM?

(odpoveď odoslaná: 12.08.2022)

Dobrý deň, rozumiem.

pokiaľ sa nechcete rozviesť,  bolo by ešte možnosťou nechať manžela obmedziť na spôsobilosti na právne úkony, nakoľko jedným zo zákonných dôvodov pre obmedzenie je aj nadmerné požívanie alkoholických alebo omamných prostriedkov. Uvedené by ste však pri podaní takéhoto návrhu museli súdu preukázať. Najmä by ste museli tvrdiť, že váš manžel ožíva alkoholické nápoje v takej miere, že to má dopad na jeho schopnosť robiť niektoré právne úkony.

Rovnako tak by ste mohli súd požiadať o zrušenie vášho bezpodielového spoluvlasntíctva manželov (BSM) v zmysle ust. § 148 ods. 2 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého, zo závažných dôvodov, ak by ďalšie trvanie BSM odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov BSM zrušiť i za trvania manželstva. V návrhu by bolo potrebné dôsledne odôvodniť skutkový stav, prečo ďalšie trvanie BSM odporuje dobrým mravom (poukázať na správanie manžela, na jeho hospodárenie s financiami, na jeho neochotu sa liečiť a pod. ...). V takomto prípade by ste síce naďalej boli manželmi, avšak už by ste neboli bezpodielovými spoluvlastníkmi a takto zrušené spoluvlastníctvo by ste si mohli vyporiadať. 

Rozumiem, ze gamblerstvo je choroba a že Vám svedomie nedá, ale musíte myslieť na seba a chrániť sa. Ak sa nechce liečiť, potom prečo by ste mali seba ohrozovať. Možno ak podáte návrh na rozvod, to bude preňho signál, aby sa liečil. Na druhej strane, ak  sa z tohoto nevymaníte, tak nezistíte, že Vás čaká lepší život. Prečo by ste sa mali takto trápiť? Ak ho máte rada a on sa chce liečiť, tak Vás môže znova požiadať o ruku aj po rozvode. Už sme takéto prípady mali dva. Možno ten rozvod bude pre neho prebudením. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal a zároveň Vás požiadal o pomoc a poradenstvo. Je to rok, čo som sa rozviedol, avšak ešte stále mám nevybavený byt, ktorý sme kupovali na hypotéku a spotrebný úver. Byt mojej matky bol zároveň založený ako ručenie. Zodpovednosť za všetky tieto dlhy od začiatku nesiem ja, či už za spoluvlastnícky podiel bytu alebo za hypotéku a spotrebný úver (mám doklady o zaplatení). Šlo konkrétne o sumu 72 000 Eur. Do rozvodu bol z bytu splatený približne zvyšok 7 000 Eur. Napriek tomu sa moja exmanželka odmieta dohodnúť na tom, aby som byt a s tým spojené dlhy prevzal sám na seba. Keď som jej túto možnosť navrhol, odpovedala, že by súhlasila len v prípade, ak jej vyplatím polovicu hodnoty bytu, čo je momentálne okolo 90 000 Eur. Samozrejme som jej túto požiadavku odmietol. Skomplikovaná situácia však pokračuje. Ešte počas manželstva sa moja exmanželka odsťahovala k rodičom a približne po štyroch mesiacoch, keď som bol na poobednej šichte, ho s príbuzenstvom vylúpila. Poškodila majetok v hodnote viac ako 4 000 Eur. Bolo to tak vážne, že som podal trestné oznámenie na polícii, aby som mal aspoň nejaký doklad o tomto skutku (mám fotografie a kópiu trestného oznámenia). Moja finančná situácia je momentálne žalostná. Aby som to povedal priamo, nemám na právnikov, ktorí by mi mohli pomôcť. Po prečítaní Vašich príspevkov som zistil, že máte s takouto situáciou skúsenosti. Preto by som Vás prosil o radu, ako mám postupovať, aby som urobil všetko správne a neprišiel o byt.

Odpoveď: Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM?

(odpoveď odoslaná: 30.03.2020)

Dobrý deň, bežne sa postupuje tak, že ten z manželov, ktorý si nechá nehnuteľnosť zároveň prevezme na seba aj všetky záväzky spojené s touto nehnuteľnosťou. Či už v súdnom alebo mimosúdnom rokovaní o vyporiadanie BSM bude pre ďalší postup veľmi dôležité, či banka bude súhlasiť s tým, že všetky záväzky prevezmete Vy. Banky budú posudzovať Vašu bonitu. Následne ak budete mať súhlas bánk, budete môcť ďalej rokovať s bývalou manželkou. Tak, ako má nárok na 1/2 hodnoty nehnuteľnosti, rovnako má záväzky vo výške 1/2 zo zostatku všetkých úverov (ak ste splátky platili sám po rozvode manželstva, tak aj 1/2 všetkých uhradených splátok po rozvode manželstva). Ak si vzala nejaké veci z nehnuteľnosti v hodnote cca 4000,- €, a tieto si chce nechať, hodnotu vecí je potrebné započítať na jej podiel. Týmto spôsobom sa postupne viete dopracovať k sume vyrovnacieho podielu, ktorý by ste jej mali vyplatiť. Následne bude možné rokovať o výške jej vyrovnacieho podielu a hľadať kompromis (málokedy sa vypláca suma zodpovedajúca presnému matematickému výpočtu).


Podotázka: Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala ohľadom BSM. Počas manželstva nám svokor ako vlastník budovy umožnil prerobiť kancelárske priestory na bytové priestory. Tieto priestory boli následne v liste vlastníctva vyňaté a prepísané ako bytové. Prerábku sme realizovali sami a platili sme iba náklady na energiu a vodu; nájom sme neplatili. Vzniká nám nárok na BSM? Ďakujem.

Odpoveď: Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM?

(odpoveď odoslaná: 25.06.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme odpoveď :

Nevieme, či sme  pochopili správne otázku, pýtate sa teda, či priestory, ktorých vlastníkom je Váš svokor a ktoré ste prerobili na účel bývania, či tieto patria do bezpodielového spoluvlastníctva.  Pokiaľ je náš predpoklad správny, odpoveď je, nie, tieto priestgory nepatria do Vášho bezpodielového spoluvlastníctva.

Predpokladáme, že so svokrom nemáte uzatvorenú žiadnu zmluvu ohľadom vyporiadania Vami hradených nákladov na rekonštrukciu a podobne, preto odporúčame tieto náklady vyporiadať teraz, napr. že predmetnú nehnuteľnosť resp.  podiel  na nehnuteľnosti by Vám daroval alebo odpredal za dohodnutú sumu, prípadne zriadiť aj vecné bremeno v jeho prospech. Chceme uviesť, že ste v podstate s manželom investovali do cudzej nehnuteľnosti a preto na strane vlastníka nehnuteľnosti vzniklo bezdôvodné obohatenie. Nárok na vydanie obohatenia sa premlčí najneskoršie  v lehote troch rokov odo dňa keď k nemu došlo.

 

 

 

 


Trápi vás "Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Rada by som sa spýtala na nasledujúcu situáciu: Už budú tri roky, ako rozmišľam o podaní bsm, keďže s mojím bývalým manželom máme dom, ktorý nám predali moji rodičia a majú v ňom doživotné právo. Ako by mal vyzerať ďalší postup? Ďakujem.

Odpoveď: Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM?

(odpoveď odoslaná: 03.06.2016)

Dobrý deň. Za daných okolností je dôležité to, aby ste žalobu podali v lehote 3 rokov od zániku BSM, inak sa uplatní nevyvrátiteľná domnienka upravená v ustanovení § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka. To, že je na dome zriadené vecné bremeno a jemu zodpovedajúce právo doživotného užívania v prospech Vašich rodičov, v zásade nie je prekážkou vyporiadania BSM. Základom je zachovať lehotu na podanie žaloby, v žalobe pravdivo a úplne opísať všetky rozhodujúce skutočnosti a priložiť k nej relevantné dôkazy. Ak by ste žalobu chceli podať prostredníctvom právneho zástupcu, najskôr je potrebné dohodnúť sa na podmienkach poskytovania právnej pomoci a udeliť mu splnomocnenie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako formulovať žiadosť o vyporiadanie BSM?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.