Máte
otázku?

Ako dohodnúť vyplatenie vyrovnacieho podielu z BSM?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Prešov

Otázka: Ako dohodnúť vyplatenie vyrovnacieho podielu z BSM?

Dobrý deň. Je možné dohodnúť sa s bývalým manželom na tom, že časť sumy sa vyplatí pri uzatvorení dohody o vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov a ďalšia časť do roka? Je taký postup možný, alebo mám trvať na vyplatení celej sumy? S pozdravom.

Odpoveď: Ako dohodnúť vyplatenie vyrovnacieho podielu z BSM?

Dobrý deň, podľa § 149 a 149a Občianskeho zákonníka, Ak dôjde k vyporiadaniu bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) dohodou, sú manželia povinní vydať si na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali. Pokiaľ sa dohody medzi manželmi týkajú nehnuteľností, musia mať písomnú formu a nadobúdajú účinnosť vkladom do katastra. Obsahom dohody o vysporiadaní BSM môže byť aj prenechanie spoločného majetku do výlučného vlastníctva jedného z manželov s povinnosťou vyplatiť na vyrovnanie druhému manželovi dohodnutú sumu. Spôsob zaplatenia a lehota splatnosti je preto na dohode oboch účastníkov zmluvy. Záväzok jedného manžela na vyplatenie vyrovnacieho podielu preto môže byť dohodnutý aj tak, že časť sa zaplatí pri podpise dohody a časť v určitej lehote prípadne v ďalších splátkach.

Trápi vás "Ako dohodnúť vyplatenie vyrovnacieho podielu z BSM?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako dohodnúť vyplatenie vyrovnacieho podielu z BSM? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý večer. Ako sa môžem v dohode o vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov chrániť tak, aby naozaj nedošlo k situácii, kedy by mi bývalý manžel nevyplatil vyrovnávajúci podiel do určeného dátumu? Chcem sa vyhnúť ďalším súdnym sporom. Ďakujem.

Odpoveď: Ako dohodnúť vyplatenie vyrovnacieho podielu z BSM?

(odpoveď odoslaná: 21.10.2016)

Dobrý deň, povinnosť na zaplatenie vyrovnacieho podielu z nadobudnutého spoločného majetku môžete zabezpečiť ktorýmkoľvek zo zabezpečovacích inštitútov. V dohode môžete ustanoviť zmluvnú pokutu pre prípad omeškania so splnením peňažného záväzku, dohodnúť ručenie alebo zrážky zo mzdy Vášho bývalého manžela, ak nesplní svoju povinnosť. Zabezpečovacím inštitútom je nápr. aj záložná zmluva, ktorou zriadite záložné právo k hnuteľnej alebo aj nehnuteľnej veci. Pre prípad nezaplatenia sumy vyrovnacieho podielu uspokojenie svojej pohľadávky dosiahnete výkonom záložného práva a to predajom založenej veci. Ďalším možným spôsobom je dočasný prevod práva (napr. vlastníckeho) Vášho manžela alebo aj tretej osoby na Vás. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako dohodnúť vyplatenie vyrovnacieho podielu z BSM?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.