POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte?

Bývam na prízemí v bezbariérovom byte, ktorý sa nachádza pri hlavnom vchode do bytovky. Susedia majú popolník umiestnený hneď pri tomto vchode. Keď fajčia, dym mi vniká do izieb, akoby fajčili priamo u mňa doma. Moje okná sú od zdroja dymu vzdialené len 2 metre. V aké vzdialenosti od okna môjho bytu si môže fajčiar zapáliť?

Odpoveď: Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte?

Dobrý deň, zákon o ochrane nefajčiarov osobitne nezakazuje fajčiť v priestoroch pred hlavným vchodom do bytového domu. Právnou úpravou však odkazuje na všeobecne záväzné nariadenie obce, ktoré môže zakázať fajčenie aj na iných verejne prístupných miestach. Odporúčam Vám preto preveriť, či obec schválila predmetné nariadenie. Brániť sa proti cigaretovému dymu však možno aj cez inštitút dobrých susedských vzťahov. V zmysle § 127 Občianskeho zákonníka, vlastník veci (napr. bytu) sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi. Obťažovanie cigaretovým dymom, za Vami uvedených okolností, je už nad primeranú mieru. Odporúčam Vám preto obrátiť sa so sťažnosťou aj na správcu bytového domu, prípadne na obec. Ak neuspejete, podajte na súd žalobu.

Trápi vás "Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom zákona o ochrane nefajčiarov. Žijem v bytovke, kde susedia fajčia vo svojom byte, avšak dym prechádza cez ich dvere na chodbu a tam zostáva. Bývajú na prvom poschodí, takže každý, kto vojde, prechádza cez dymovú clonu a samozrejme dym stúpa po chodbe na najvyššie poschodie (kde bývame). Podotýkam, že sme bytovka bez výťahu, takže túto cestu v zafajčenej chodbe absolvujeme každý deň niekoľkokrát a navyše, keď otvoríme dvere, dym samozrejme vchádza aj do nášho bytu. Keďže so susedmi okrem chodby zdieľame aj stúpačky, máme dym aj v kúpeľni a na WC. Keď som sa snažila vetrať chodbu, odmontovali kľučky na oknách na chodbe, takže tieto okná už nie je možné otvoriť. Chcela by som vedieť, či sa dá proti tomu nejak brániť, keďže susedia na moju prosbu odpovedali, že im nesmiem hovoriť, čo majú doma robiť. Ďakujem. Lívia Veselá.

Odpoveď: Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte?

(odpoveď odoslaná: 02.12.2020)

Dobrý deň,

v zmysle § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka sa vlastník veci musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami. Na základe vami uvedeného, ak ide o ide obťažovanie susedov cigaretovým dymom nad mieru primeranú pomerom, sa môžete obrátiť na správcu bytového dymu, prípadne obec. Podľa § 5 Občianskeho zákonníka ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany na obci, čím nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde. Takže ak by sa vaša situácia nevyriešila cez správcu domu alebo obec, môžete podať na súd žalobu na určenie povinnosti zdržať sa zásahov vo vlastníckeho práva. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte? (Občianske právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, ako postupovať v prípade, keď sa fajčí v spoločných priestoroch na medziposchodiach v bytovke. Bývame celkom hore a keď sa niekto fajčí, všetok dym sa zakrúti pri našich dverách. Máme dve deti, ktoré musia prechádzať týmto zápachom, nehovoriac o tom, že pri otvorení dverí cítime zápach po celom byte. Už som prosila susedov, aby otvárali okná a fajčili pri nich, avšak bezvýsledne. Tento problém je dlhoročný a zaužívaný, existoval ešte pred našou kúpou bytu. V tom čase už tri vrchné medziposchodia mali fajčiarske kútiky. Ďakujem za pomoc. Vrábelová.

Odpoveď: Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte?

(odpoveď odoslaná: 25.09.2019)

Dobrý deň,

odporúčame  preštudovať domový poriadok bytového domu a prípadne písomne kontaktovať správcu bytového domu, aby zákaz fajčenia v spoločných priestoroch bol  vyslovene zakomponovaný do domového poriadku a to s poukazom na ust. § 127 Obč. zákonníka :

"(1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

Aj keď zákone vyslovene neuvádza fajčenie, použitie slova "najmä"  v uvedenom ustanovení znamená, že sa jedná len o príklady, keďže zákonodarca nemôže v zákone vždy citovať všetky situácie, ktoré môže priniesť život a konkrétne situácie v ňom.

Spoločné časti domu nie sú určené na to, aby tam bol vyčlenený priestor na fajčenie.

Zvyk susedov na zriadenie fajčiarne nemá právne opodstatnenie aj keby sa na tom dohodli písomne.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aké sú práva nefajčiara vo vlastnom byte?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.