Máte
otázku?

Aké sú následky vzdania sa dedičstva?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Aké sú následky vzdania sa dedičstva?

Dobrý deň. Pred dvoma mesiacmi nám zomrela mamka. Sme štyria súrodenci. Spolu s otcom vlastnila byt a garáž. Mamka po svojom otcovi zdedila aj pozemky. Dnes bol otec prvýkrát u notárky a tá mu poradila, aby sme sa všetci vzdali dedičstva v prospech otca. Čo z toho pre nás vyplýva, ak sa vzdáme dedičstva po mamke? Ak zomrie otec a všetko odkáže jednej osobe, budeme mať stále nárok na dedičstvo po mamke? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Aké sú následky vzdania sa dedičstva?

Dobrý deň, ako dedičia sa v dedičskom konaní môžete dohodnúť, že dedičstvo nadobudne len jeden z dedičov, napr. Váš otec. Akým spôsobom naložíte s dedičstvom, je na vašom rozhodnutí. V prípade, že sa rozhodnete prenechať všetok majetok z dedičstva svojmu otcovi, stane sa ten jeho výlučným vlastníkom. To znamená, že bude oprávnený s týmto majetkom voľne disponovať a teda ho aj previesť na ktorúkoľvek tretiu osobu. Po smrti vášho otca bude predmetom dedičstva len majetok, ktorý v čase smrti vlastnil. 

Trápi vás "Aké sú následky vzdania sa dedičstva?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aké sú následky vzdania sa dedičstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám otázku. Moji súrodenci sa vzdeli od dedičstva po otcovi, no ja by som si dedičstvo rada vzala. Otázka znie: Ak si prijmem dedičstvo, pripadne mi aj podiel, ktorý odmietli moji súrodenci? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Aké sú následky vzdania sa dedičstva?

(odpoveď odoslaná: 17.11.2023)

Dobrý deň,
dedič, ktorý odmietol dedičstvo, nemôže ovplyvniť, kto nadobudne dedičský podiel, ktorý by inak patril jemu. Dedičstvo nemožno odmietnuť v prospech konkrétnej osoby, pretože by to bolo považované za odmietnutie s výhradou, čo je neprípustné. 

 

V praxi to znamená, že ak vaši súrodenci odmietli dedičstvo, ich podiely sa rozdelia medzi ostatných dedičov podľa pravidiel dedenia ustanovených zákonom. Ak sú iní dediči, napríklad ďalší príbuzní, tieto podiely sa rozdelia medzi všetkých zákonných dedičov vrátane vás. Ak ste jediným zákonným dedičom, potom by vám mali pripadnúť celé dedičstvo, vrátane podielov, ktoré vaši súrodenci odmietli. 

 

Je však dôležité mať na pamäti, že dedičstvo zahŕňa nielen majetok, ale aj záväzky zosnulého, takže ak prijímate dedičstvo, zodpovedáte aj za záväzky spojené s týmto majetkom. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Aké sú následky vzdania sa dedičstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň, pred rokom mi zomrel syn a ešte sme neprešli dedičským konaním. Chcela by som sa opýtať, či môžem dedičstvo odmietnuť. Jediným majetkom, ktorý vlastnil, bolo staršie auto značky Fabia a mal úver v sporiteľni. Sme traja dediči - mama, otec a manželka. Aké následky nás čakajú v prípade odmietnutia dedičstva? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Aké sú následky vzdania sa dedičstva?

(odpoveď odoslaná: 12.05.2022)

Dobrý deň, podľa zákona môže dedičstvo dedič odmietnuť v lehote jedného mesiaca odkedy bol o tomto svojom práve upovedomený zo strany súdu (notára). Ak uvedená lehota ešte neuplynula, môžete tak urobiť písomne alebo ústne. Takéto odmietnutie však musí byť bez podmienok a bez akýchkoľvek výhrad, pričom je možné odmietnuť dedičstvo len ako celok, t.j. majetok aj dlhy. Súčasne platí, že odmietnutie je neodvolateľné a jeho účinky sa vzťahujú aj na majetok, ktorý sa môže objaviť v budúcnosti. To znamená, že dôsledkom odmietnutia dedičstva po poručiteľovi už nebudete nikdy dediť. 


Podotázka: Aké sú následky vzdania sa dedičstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa informovať o situácii, kedy sa všetci priami dediči po mojej prababke vzdali dedičstva, zdá sa, že ho odmietli. Oslovil ma istý pán s tým, že moja prababka má zapísaný podiel na pozemku a chce ho od nej odkúpiť, aby mohol pozemok vysporiadať. Pokúsil som sa otvoriť dedičské konanie, no obdržal som vyrozumenie, že keď sa priami dediči vzdali dedičstva, tak ich podiel prepadol štátu. Chcel by som sa opýtať, či existuje nejaký spôsob, ako tento pozemok získať späť. Ďakujem.

Odpoveď: Aké sú následky vzdania sa dedičstva?

(odpoveď odoslaná: 24.02.2020)

Dobrý deň, ak Vám oznámili, že dedičstvo pripadlo štátu ako odúmrť, znamená to, že v čase dedičského konania notár nemal vedomosť o žiadnych ďalších dedičoch.  Tým bolo v minulosti dedičské konanie právoplatne ukončené. Na takéto prípady (opomenutie oprávneného zákonného dediča) však Občiansky zákonník pamätá. Oprávnený dedič sa môže domáhať vydania svojho zákonného dedičského podielu. To je však možné iba v lehote 3 rokov od právoplatnosti rozhodnutia o dedičskom konaní, nakoľko sa aj toto právo dediča (vrátane vlastníckeho práva k nehnuteľnosti) premlčí vo všeobecnej trojročnej lehote. Ak táto lehota už uplynula, právo oprávneného dediča na dedičstvo je premlčané.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aké sú následky vzdania sa dedičstva?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.