Máte
otázku?

Aké má práva otec dieťaťa narodeného v manželstve s iným mužom?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Aké má práva otec dieťaťa narodeného v manželstve s iným mužom?

Prosím o radu. Som vydána a našla som si milenca, s ktorým som otehotnela. Máme syna, pričom v rodnom liste je ako otec uvedený môj manžel. Milenec mi hrozí, že podá sťažnosť na súd v snahe zmeniť meno syna a určiť, kedy sa s ním bude stretávať. Jemu však v stretnutiach s deťmi nebránim. Snaží mi zakazovať všetko, takže nemôžem ani navštevovať priateľov, ani chodiť na nákupy s manželom. Z tohto všetkého som zúfalá a neviem, čo mám robiť.

Odpoveď: Aké má práva otec dieťaťa narodeného v manželstve s iným mužom?

Dobrý deň, pri narodení dieťaťa sa uplatnila prvá zákonná domnienka otcovstva uvedená v § 85 zákona o rodine. Podľa tohto ustanovenia sa za otca dieťaťa považuje Váš manžel, keďže sa dieťa narodilo v čase od uzavretia manželstva do uplynutia trojstého dňa po zániku manželstva alebo po jeho vyhlásení za neplatné. Váš manžel môže do troch rokov odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom dieťaťa, ktoré sa narodilo Vám ako jeho manželke, zaprieť na súde, že je jeho otcom. Aj Vy môžete do troch rokov od narodenia dieťaťa zaprieť, že otcom dieťaťa je Váš manžel. Váš milenec však uvedené právo nemá. Rodičovské práva a povinnosti patria rodičom, ktorým svedčí zápis v rodnom liste dieťaťa.

Trápi vás "Aké má práva otec dieťaťa narodeného v manželstve s iným mužom?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aké má práva otec dieťaťa narodeného v manželstve s iným mužom? (Rodinné právo)

Dobrý deň, rád by som sa spýtal. Moja priateľka je stále vydatá, ale už nežije so svojím manželom. Je tehotná a čaká moje dieťa. Kto bude zvolený za jeho otca, ja alebo jej manžel? Ak jej manžel bude zvolený, ako mám postupovať, aby som bol ja uznany za otca? Chcem tiež, aby dieťa dostalo moje priezvisko. Ďakujem.

Odpoveď: Aké má práva otec dieťaťa narodeného v manželstve s iným mužom?

(odpoveď odoslaná: 22.01.2022)

Dobrý deň,
áno, otcom dieťaťa uvedeným v rodnom liste bude jej manžel. Jedinou cestou je rýchlo sa rozviesť a následne sa vziať. Ak to nie je možné alebo sa to už nestíha, tak po narodení dieťaťa bude potrebné podať návrh na zapretie otcovstva a následne po rozhodnutí súdu budete môcť na matrike vyhlásiť otcovstvo k dieťaťu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aké má práva otec dieťaťa narodeného v manželstve s iným mužom?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.