POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Bratislava

Otázka: Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim?

Dobrý deň, aká je, prosím, lehota na doručenie vyjadrenia pred pojednávaním? Malo by to byť 5 dní? Ak áno, ide o pracovné alebo kalendárne dni? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim?

Dobrý deň, dovoľujem si Vám dať do pozornosti, že si mýlite dve odlišné právne úpravy. V prvom rade zvykne súd druhému účastníkovi doručiť návrh alebo podanie protistrany na vyjadrenie, pričom súd určuje tzv. procesnú (sudcovskú) lehotu na vyjadrenie (zvyčajne 10 až 20 dní). Súd však má zákonom upravenú lehotu, že predvolanie na pojednávanie má účastníkom konania doručiť tak, aby mali na prípravu na pojednávanie aspoň 5 dní. Ak Vám súd doručil podanie protistrany spolu s predvolaním, bez toho, aby Vás vyzval na písomné vyjadrenie, predpokladá sa, že sa k podaniu vyjadríte na pojednávaní. V takom prípade však stačí, ak je dodržaná zákonná 5-dňová lehota na prípravu na pojednávanie. Ak ide o zložité, rozsiahle podanie protistrany a zhromaždenie dôkazov by trvalo dlhšie než je nariadený termín pojednávanie, máte možnosť požiadať súd z tohto dôvodu o odročenie pojednávania. V zákone je pri príprave na pojednávanie uvedené, že je potrebné dodržať 5-dňovú lehotu. Ak tam nie je uvedené, či pracovných dní alebo kalendárnych dní, znamená to, že má zákon na mysli kalendárne dni.

Trápi vás "Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, koľko dní má súd na odpoveď pri podaní neodkladného opatrenia. Situácia je nasledovná: neodkladné opatrenie som podala 23. 4. 2019, dnes je 27. 5. 2019 a na Okresnom súde v Trnave sa zatiaľ nič nedialo. Pokiaľ som informovaná správne, malo by sa takéto opatrenie riešiť do 30 dní. Ďakujem.

Odpoveď: Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim?

(odpoveď odoslaná: 07.06.2019)

Dobrý deň,

ste správne informovaná. Pokiaľ Váš návrh na nariadenie neodkladného opatrenia nemal žiadne vady podania, t. j. boli v ňom všetky predpísané náležitosti, tak je súd povinný rozhodnúť najneskôr do 30 dní od doručenia návrhu súdu. 

Súd v tejto Vašej veci môže rozhodnúť dvoma spôsobmi, a to tak, že návrh zamietne, ak spĺňa podanie všetky náležitosti, tak nariadi neodkladné opatrenie uznesením alebo v prípade ak má podanie vady, tak návrh odmietne. Možno Vám súd medzičasom doručil výzvu na odstránenie vád alebo Vám návrh odmietol. Pokúste sa preto informovať na príslušnom OS Trnava (informačné centrum), v akom stave je Vaše podanie. 

V prípade, ak Vám súd do dnešného dňa vo veci neodkladného opatrenia nevydal rozhodnutie, spôsobil tak prieťahy v súdnom konaní

Krokom k odstráneniu prieťahov, je podanie sťažnosti predsedovi súdu na prieťahy v súdnom konaní. Sťažnosť sa podáva podľa  zákona č. 9/2010 Z. z. o sťažnostiach v platnom znení.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim? (Procesné právo (civilné))

Prosím o radu. Na moju osobu bolo podané trestné oznámenie o sprenevere, ktorej som sa mal dopustiť v okresoch Bánovce nad Bebravou, Prievidza a Partizánske voči firme so sídlom v Žiline. Moje bydlisko je v okrese Bánovce. Prokurátor podal návrh na súd do Žiliny. Ivšak, nemal by to byť súd v mieste môjho bydliska? Ako mám postupovať? Mám podozrenie na neobjektivitu prokurátora. Ďakujem.

Odpoveď: Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim?

(odpoveď odoslaná: 14.06.2016)

Dobrý deň,

§ 17 Trestného poriadku ustanovuje miestnu príslušnosť súdov. podľa ods. (1) je na konanie miestne príslušný súd, v ktorého obvode bol trestný čin spáchaný. Ak ide o prípad, kde existuje viac miest, kde bol daný trestný čin spáchaný alebo jeho časti, riadi sa miestna príslušnosť súdov miestom, kde bola podaná obžaloba, pričom orgány činné v trestnom konaní začínajú skúmať podnet k trestnému stíhaniu buď na základe vlastných zistení alebo na základe podania trestného oznámenia. Toto trestné oznámenie je možné podať aj u miestne nepríslušného orgánu, ktorý je povinný toto oznámenie prijať a následne ho postúpiť miestne príslušnému orgánu. Ak súd zistí miestnu nepríslušnosť, musí vec už v štádiu predbežného prejednania obžaloby postúpiť. V prípade sporov o miestnu príslušnosť všetkých orgánov činných v trestnom konaní rozhodne ich najbližšie nadriadený orgán. Ak nastane dôležitý dôvod na odňatie veci a prikázanie inému orgánu, urobí tak takisto najbližšie nadriadený orgán. Tento úkon sa nazýva delegácia a je možná iba na orgán vecne a funkčne príslušný iba s rozdielnou miestnou príslušnosťou. K delegácii prichádza zväčša z dôvodu lepšieho zistenia skutkového stavu, z dôvodu hospodárnosti konania. Delegácia je možná v ktoromkoľvek štádiu konania

Miestna príslušnosť určená miestom, kde obvinený býva, pracuje (je ním aj miesto, ktoré má trvalejší charakter a býva označené aj ako sídlo alebo prevádzka) alebo sa zdržiava pripadá do úvahy teda v prípade už spomínanej nemožnosti určenia miesta činu alebo z dôvodu spáchania trestného činu v zahraničí.

 

V prípade ak máte podozrenie o neobjektivite prokurátora môžete na súde vzniesť námietku zaujatosti prokurátora z dôvodov uvedených v § 31 ods. (1), ak možno mať pochybnosť o nezaujatosti pre jeho pomer k prejednávanej veci alebo k osobám, ktorých sa úkon priamo týka, k obhajcovi, zákonnému zástupcovi, splnomocnencom alebo pre pomer k inému orgánu činnému v tomto konaní. Je však potrebné túto námietku riadne odôvodniť, ak chcete, aby jej bolo vyhovené. Váš subjektívny pocit bez dôkazov nestačí.


Podotázka: Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, je možné stretnúť sa so sudcom mimo pojednávania? Problém spočíva v zmene zverenia maloletého z otcovej strany na matkinu stranu. Jedno pojednávanie sa už konalo a sudca nariadil vypočutie maloletého u seba niekoľko dní pred druhým pojednávaním. Domnievam sa, že matka s 99% pravdepodobnosťou pripraví maloletého tak, aby pred sudcom vypovedal iba v jej prospech. Preto by som sa so sudcom rád stretnul osobne ešte pred vypočúvaním maloletého, aby som ho mohol upozorniť na túto skutočnosť a predložiť mu aj dôkazy o manipulácii maloletého. Ďakujem.

Odpoveď: Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim?

(odpoveď odoslaná: 23.03.2016)

Dobrý deň. Mám za to, že stretnutie so sudcom ohľadom konkrétnej právnej veci realizované mimo pojednávania by bolo vážnym narušením procesných princípov súdneho konania, predovšetkým však rovnosti zbraní účastníkov konania. Taktiež by to mohlo byť považované za narušenie nestrannosti a nezávislosti súdu. Pokiaľ ide o výsluch maloletého v veciach úpravy rodičovských práv a povinností, tento predstavuje výnimku, nakoľko je v záujme maloletého, aby bol vypočutý bez prítomnosti svojich rodičov (okrem sudcu môže byť prítomný aj kolízny opatrovník). Pokiaľ však máte akékoľvek dôkazy ohľadom možnej manipulácie s maloletým, tieto môžete v konaní žiadať vykonať štandardne na pojednávaní, prípadne prostredníctvom osobitného písomného podania.


Trápi vás "Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim? (Procesné právo (civilné))

V apríli 2015 moja mama podala žiadosť o rozvod, avšak doteraz nebolo v tejto veci vytyčené pojednávanie. Chcem sa opýtať, či sudca má na to nejakú stanovenú lehotu alebo môže konat podľa vlastného uváženia? Mám pocit, že právnička môjho otca tento proces zdržiava, pretože sa so sudkyňou osobne pozná. Prosím, poraďte mi, ako postupovať ďalej. Ďakujem.

Odpoveď: Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim?

(odpoveď odoslaná: 26.10.2015)

Dobrý deň, Občiansky súdny poriadok neupravuje lehotu na nariadenie súdneho pojednávania po začatí súdneho konania. Je na úvahe sudcu postupovať tak, aby pojednávanie riadne pripravil. Postup sudcu však nemôže byť svojvoľný a musia byť pritom rešpektované všetky procesné práva účastníkov konania. Jedným zo základných práv je právo účastníka konania, aby sa jeho vec prerokovala bez zbytočných prieťahov. Pri posudzovaní otázky, či v súdnom konaní došlo k zbytočným prieťahom a tým aj k porušeniu základného práva podľa čl. 48 ods. 2 Ústavy SR, ústavný súd v súlade so svojou doterajšou judikatúrou zohľadňuje tri základné kritériá, ktorými sú právna a faktická zložitosť veci, o ktorej súd rozhoduje, správanie účastníka súdneho konania a postup samotného súdu. Rozhodujúcou je preto aj otázka, kedy ste uhradili súdny poplatok, resp. reagovali na prípadne iné výzvy súdu, nakoľko aj uvedené mohlo mať vplyv na dosiaľ nenariadenie súdneho pojednávania. Právnym prostriedkom na dosiahnutie nápravy je podanie sťažnosti pre prieťahy na príslušný súd. V mnohých prípadoch postačuje aj telefonický rozhovor s asistentom sudcu, ktorému je vec pridelená, so žiadosťou o poskytnutie informácie o dôvode, pre ktorý vo veci nebolo dosial vytýčené pojednávanie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aka je lehota na dorucenie vyjadrenia pred pojednavanim?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.