Máte
otázku?

Aká je hodnota daru?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Zahraničie

Otázka: Aká je hodnota daru?

Dobrý deň, sme trojica súrodencov a čoskoro budeme dediť byt v Bratislave po našej mame. V minulosti, konkrétne na začiatku 80. rokov, naša mama zdedila po svojom otcovi družstevný byt v Bratislave. Cena príslušného bytu vtedy predstavovala sumu niečo cez 20 000 Kčs. Tento byt následne darovala našej sestre, ktorá v ňom býva dodnes. Dedičstvo bolo však zaťažené dlhom približne 36 000 Kčs. Tento dlh, ktorý pochádza od Národného výboru za opatrovanie nášho starého otca na sklonku života, pravdepodobne naša mama vyplatila. Bez tejto úhrady by totiž nemohla byt prepísať na sestru. Nás, zvyšným dvojicom detí, potom vtedy poskytla po 7 000 Kčs, čo zodpovedá 1/3 z ceny bytu. To znamená, že nielenže sestra obdržala dar v trojnásobnej hodnote oproti nám, ale dlhé roky pociťovala aj úžitok z bytu. Naviac sme zistili, že na vyrovnanie dlhu boli použité prostriedky z majetku našich rodičov. Darovaný byt má dnes samozrejme úplne inú hodnotu. Zaujíma nás, či máme právo nárokovať započítanie tohto daru do dedičstva a ak áno, v akej hodnote – súčasnej alebo vtedajšej? Rovnako nás zaujíma, aké sú naše vyhliadky po tak dlhej dobe od darovania? Ďakujeme za odpoveď. S pozdravom, Dediči I+G.

Odpoveď: Aká je hodnota daru?

Dobrý deň,

podľa ustálenej judikatúry sa pri dedení berie do úvahy hodnota daru v čase darovania. Pri výnimočných situáciách (zmena situácie na trhu, či zmena cenových predpisov) môže dôjsť k zvýšeniu, alebo zníženiu hodnoty daru a na tú je povinný súd prihliadať. Súd však do úvahy nezoberie napríklad investície obdarovaného.

Trápi vás "Aká je hodnota daru?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aká je hodnota daru? (Dedičské právo)

Dobrý deň, nerozumiem, ako je možné brať v úvahu cenu daru nehnuteľnosti v čase darovania, keď uplynula dlhšia doba, napríklad aj 20 rokov. Ak by dotyčný nehnuteľnosť nedaroval a bola by jeho až do smrti, brala by sa v úvahu trhová hodnota v čase smrti. Čo sa však stane, ak zosnulý zanechal ďalšie dedičstvo, napríklad nehnuteľnosti v trhovej hodnote, a dar sa má k tomu započítať v čase darovania, ale len v zlomku terajšej hodnoty?

Odpoveď: Aká je hodnota daru?

(odpoveď odoslaná: 19.03.2017)

Dobrý deň,

ak by nehnuteľnosť nebola bývala darovala, samozrejme by sa brala do úvahy jej trhová hodnota v čase prejednávania dedičstva, avšak tu je situácia odlišná a Vaša matka darovala vec v istom čase a v tom čase mala táto vec určitú hodnotu. Jej vlastníkom sa stala iná osoba a tá s ňou môže disponovať, ako chce. Nemôže jej byť na ujmu to, ak sa hodnota nehnuteľnosti medzitým zvýšila, prípadne ak do nej investovala. Tak, ako by bolo nespravodlivé brať do úvahy cenu v čase prejednania dedičstva a vyplatiť jej tak nižší podiel by bola aj opačná situácia. Teda, že voči ostatným dedičom by bolo nespravodlivé, ak by v dobe medzi darovaním a úmrtím poručiteľa vlastník vec predal, zničil, alebo ak by sa znížila jej hodnota. Rovnako by nemohol žiadať, aby ste mu vyplatili plný dedičský podiel, pretože to, že nehnuteľnosť predal, alebo sa znížila jej hodnota nemôže byť na ujmu zase Vám. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aká je hodnota daru?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.